neljapäev, aprill 11, 2019

Äärmusluse tunnused

Lugesin eilsest "Eesti Päevalehest" oma õppejõu Kasekampi artiklit, milles ta pidas EKRE-t äärmuslikuks parteiks. Mulle ka ei meeldi, kui EKRE teeb vägivallaga ähvardamise sarnaseid avaldusi. Aga artiklis loetletud äärmusluse tunnused tundusid kahtlasemad. Jäi meelde, et nende hulka kuuluvad Euroopa Liidu kritiseerimine, juhikultus ja rahvahääletuste pooldamine.

Kui millegi kritiseerimine on äärmuslus, siis äärmusluse vastand või teine äärmus on tsensuur. Kas tingimusteta Euroopa Liitu kuulumist peab toetama ainult Eestis, kogu Euroopas või kõigis maailma riikides?

Juhikultust ja rahvahääletuste pooldamist võiks pidada kaheks vastandlikuks äärmuseks, aga artikli järgi on need ühe ja sama äärmuse tunnused. Juhi ettepanekud võidakse ju rahvahääletusel maha hääletada, nagu viimasel Eesti rahvahääletusel kiideti heaks Euroopa Liitu astumine, kuigi selle vastaste protsent oli suurem kui parlamendis või valitsuses.

Vähemalt minu ajal viis Kasekamp ülikooliloenguid läbi seminari vormis, kus kõik said sõna. Kas üliõpilaste rumala jutu kuulamine tekitaski rahva arvamuse suhtes tüdimuse?

0 vastukaja: