esmaspäev, oktoober 02, 2023

Saksa roheliste ajalugu

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=W3fHlfG6sYQ kolm aastat vana filmi Saksa rohelistest. See partei on tegelenud keskkonnaküsimustega, püüdnud ära hoida kliimamuutust, võidelnud tuumaenergia kasutamise ja võidurelvastumise vastu ning rahu ja naiste ning homode õiguste eest. Roheliste parteid on nimetatud antiparteiks, aga aastal 1983 ületas see esimest korda valimiskünnise. Mäletan, kui Saksa roheliste juht J. Fischer oli hiljem ka valitsuses, filmis näidati lisaks teda ka nooremana.

Olin kunagi Eesti roheliste uue partei asutamislistis. Tolles listis propageeriti otsedemokraatia kasutuselevõttu. Kirjutasin selle kohta, et Vanas Kreekas oli otsedemokraatia, seal jäi peale selle sõna, kes kõvemini karjus. Minu kirjale vastati, et ühel roheliste koosolekul küll keegi ei karjunud. Aga filmis Saksa roheliste kohta näidati karjumist, naermist, nutmist, politseiga kaklemist, skandeerimist, trummi tagumist, kõnele plaksutamist ja vilistamist.

Rohelised propageerivad säästlikku eluviisi, aga visuaalses pildis nad filmis väga säästlikud ei olnud, sest nad ei hoia kokku loosungite ega õhupallide tarvitamise pealt. Eesti Laulva revolutsiooni aegsetelt meeleavaldustelt ma mäletan rahvuslippe ja ka roheliste esindajat Raadi sõjalennuvälja vastu kõnet pidamas, Saksa roheliste meeleavaldustel ma ühtegi riigilippu ei näinud, oli muid lippe.

Kuigi Saksa rohelised on esinenud rahuparteina, osales Saksamaa esimest korda pärast Teist maailmasõda sõjas just roheliste valitsuses olemise ajal. See oli Kosovo sõda ja see mõjus rohelistele lõhestavalt. Aga mäletatavasti see polnud Saksamaa poolt vaadates vallutussõda, vaid väiksemale osapoolele appiminek.

0 vastukaja: