esmaspäev, oktoober 30, 2023

Fotod kommentaaridega

„Eesti“. Fotolugusid kodumaalt. Tõnu Runnel & Keit Vilms, Mart Kase, Mari Kalkun, Villu Arak, Mele Pesti, Toomas H. Ilves, Karin Bacmann, Hando Runnel, Anna Hints, Mika Keränen. Kirjastus Ilmamaa, 2023. 256 lehekülge.

Minu vend on andnud välja raamatu, kus on palju fotosid ja fotode kõrval blogisissekande pikkusega kommentaarid. On olemas ka ingliskeelsed rööptekstid, aga ma lugesin ainult eestikeelseid. Vend nimetab seda enda esimeseks raamatuks, mina arvasin, et see on tema teine raamat. Ühele olen varem toetust maksnud ja see ootab veel lugemisjärjekorras, kuigi lugesin samu tekste esitlusnäitusel. Kummaski raamatus ei ole vend ainus autor.

Raamatus tunduvad nii fotod kui ka tekstid paremad kui sama autori postitused feisbukis. Põhjus võib olla, et feisbukis ei ole erinevate postitajate postituste vahel kompositsiooni ning seal segavad juures olevad hinded. Kasu on arvatavasti ka pikemast viimistlemisest, hoolsamast valikust ja toimetamisest.

Kõigega ma tekstides nõus ei ole. Autor tahab nii loodust kaitsta kui ka palju ringi reisida, aga need soovid on omavahel vastuolus. Ühes tekstis on öeldud, et Peipsi jäätub talvel kiiremini kui meri, sest järves ei ole soola. See võib osalt õige olla, sest ka teedele on soola visatud, aga koolis õpetati, et mere ääres on ka õhk talvel soojem ja suvel jahedam kui sisemaal. Pildistamiskohad on öeldud raamatu lõpul, aga ma ei viitsi nii palju lehti edasi-tagasi keerata ja kohe ei taibanud ka raamatu lõppu vaadata.

Tänapäeval teevad paljud fotosid, teen neid vahel ka ise, aga fotoraamatu avaldamise mõtet pole mulle kunagi pähe tulnud, mulle on kirjutamine tähtsam.

0 vastukaja: