kolmapäev, september 26, 2018

Hiiumaa ajaleht

Sel korral lugesin "Hiiu Lehte". Hiiumaal olen käinud ühe korra, aga see reis kestis mitu päeva. Üks aasta hakkas üks Hiiumaalt pärit üliõpilane minu blogi lugema ja mina lugesin tema blogi vastu, kuni ta selle ära kustutas. Hiljem on ta vahel ajalehes kirjutanud. Hiiumaa kohta olen lugenud romaani "Randröövel". "Hiiu Lehes" oli peale Tallinna poliitikute tuttav ka ühe artikli alla kirjutatud Alavainu nimi, kellelt olen samuti ühe raamatu läbi lugenud. Kui kommunistliku partei juhiks sai Väljas, siis oli seoses tema päritoluga ajakirjanduses Hiiumaast vahepeal rohkem juttu. Kui Väljase jutust aru ei saadud, siis ta ütles seletuseks, et see oli hiidlase nali.

Hiiumaa tundus ajalehe põhjal olevat suhteliselt vaene või väike maakond, sest ajaleht ilmub ainult kaks korda nädalas ja on suhteliselt mustvalge. Aga mustvalged ja värvilised numbrid ilmuvad kordamööda, nädala esimesel poolel on see mustvalge ja nädala teisel poolel värviline. Hiiumaad ja Saaremaad on vastandatud, et hiidlased tegevat nalja, saarlased olevat tõsised, samuti ei saavat nad omavahel kõige paremini läbi. Aga reedeste lehenumbrite lisa on Hiiumaa lehele ja ühele Saaremaa lehtedest ühine. Seevastu ma ei leidnud ajalehepakist teist lisalehte, mis ilmub "Postimehe" ja erinevate maakonnalehtede vahel, kuigi võibolla ma ei otsinud piisavalt paljudest numbritest. Juhul kui Hiiumaa lehes palju nalja tehakse, siis ma ei saanud neist naljadest aru. Mõned karikatuurid olid, aga sellist följetoni ja vist mitte ka koomiksit nagu endisest Järvamaa lehest "Peegel" ma ei leidnud.

Mind huvitasid eriti artiklid Hiiumaa loodusest, samuti kultuurist. Kui Alavainu kirjutis oli suhteliselt terav, siis muudes kirjutistes Hiiumaa ja Muhumaa loodusest kirjutati kiitvalt. Mõtlesin, et võibolla on nurisejad juba hõredamalt asustatud piirkondadest lahkunud. Ühes artiklis loetleti Hiiumaal mere ääres kasvavaid taimeliike. Nimetused olid järjest võõrad, Tartus ja Kagu-Eestis need vist eriti ei kasva. Ühes loos tutvustati ka Võrumaad ja loetleti puuliike, mis olid tuttavad. Seal oli toodud ka üks võrukeelne sõna. Hiiu keele kohta sain teada, et Hiiumaal nimetatakse purjetamist purjutamiseks. Purjetamise kohta kirjutati, et Hiiumaal on purjekaid rohkem kui purjetajaid. Huvitav oli veel, et purjetamisvõistluste üks etapp oli tuulevaikuse tõttu tühistatud. Raamatupealkirjade järgi võiks arvata, et Läänemeri on väga tuuline.

Minu õpitud erialaga seostus artikkel muuseumidest. Hiiumaa muuseumis olevat ruumipuudus, aga Saaremaa omas ruumi rohkem. Valitsusel olevat plaan erinevate maakondade muuseumide hoidlad piiratud arvu punktidesse kokku koondada. Loodeti, et Saaremaa ja Hiiumaa kohta see ei käi. Olen koostanud Pärnumaalt Tartusse kolinud ajaloolase Sepa raamatu, kes pooldas Eesti ajal arhiivide ühte kohta kokku koondamist, et kergendada kogude säilimist ja uurimist. Aga nüüd loetud loos toodi välja, et muuseumi hoidla mandrile viimise miinus oleks Hiiumaal töökohtade kadumine.

0 vastukaja: