esmaspäev, september 03, 2018

Nuppude virn

Läksin eesti keele tundi hämarasse klassiruumi. Vaatasin kuhu istuda. Varem ma olin istunud uksest kaugemas reas Sandri kõrval, aga täna istus tema kõrval teine inimene. Peebu kõrval ei istunud kedagi, aga ta oli kõrvaltoolile pannud koti. Minu meelest ei oleks tohtinud vabu toole kottide ega riiete peale kulutada. Keskmise rea esimeses pingis oli kaks tühja tooli, aga see oleks olnud otse õpetaja vastas. Otsustasin, et kui ühe Sandri kõrval on koht kinni, siis istun õigema Sandri kõrvale. Sander ütles mulle midagi. Vastasin, et ma ei kuulnud. Sander kordas. Ütlesin, et nüüd ma sain aru, et ta ütleb eesti keele ja rootsi keele silpe segamini. Sander seletas, et see on habemega nali. Kahtlesin, kas ikka on. Sander vastas, et habemega nali ei peagi vana olema, vaid kindlat tüüpi. Õpetaja hakkas hindeid sisse kandma. Olin sellest tunnis, kus ta töid kokku korjas, natuke pärast algust ära läinud ja polnud seetõttu vihikut ära andnud. Õpetaja võis öelda, et tänaseks on mul see kodune töö kolmandat päeva tegemata ja ta paneb ühe. Mõtlesin vastata, et mul ei olnud see enam meeles, vahepeal pole ühtegi meeldetuletust olnud. Õpetaja ütles, et varasema korra järgi pidi ta panema kõigepealt kahe, siis ühe ja siis nulli, aga nüüd tal on õigus kohe null panna.

*
Ühes maleseisus sai vastane kahvli panna. Siis oleks teine käik parem olnud, üks nupp oleks kaitstud olnud ja kahvlit poleks olnud. Mõtlesin, et aga praegu on ka üks nuppudest kaitstud, sest ühel ähvardatud väljadest on nupud virnas ja alumine nupp kaitseb ülemist. Ainult et kui suurmeistrid panevad nupud virna, on see tegelikult reeglite vastane, sest reeglite järgi võib ühel ruudul olla korraga ainult üks nupp.

*
Ühed poisid jooksid hästi kiiresti. Nad kiitlesid, et kõigi teiste inimeste väärtus on nende omast väiksem, sest kõik teised on nendest aeglasemad. Üks neist tahtis minna tööle asutusse, kus tema ülemus oleks olnud füüsiliselt nõrk. See oleks tähendanud ülemuse ja alluva halba läbisaamist. Küsisin nende isalt, kas tema poegadel mõnda muud nõrka kohta ei ole, kas neil õppimisega ei ole probleeme. Nende isa vastas, et jah, varem ei saanud pojad ülikooli sisse, aga nüüd lubas üks lõpetada magistriõppe 2 aastaga. Küsisin, kas 2+2 või 0+2 aastaga. Nende isa vastas, et pojad lubasid saada õppeaasta jooksul kaks korda nõutust rohkem ainepunkte. Ütlesin, et see on võimalik, aga kahtlesin, kas kogu aja õppimisele kulutamine on hea.

0 vastukaja: