esmaspäev, september 10, 2018

Tiberius Gracchus

Vaatasin telekanali ETV+ Rooma ajaloo teemalise sarja kolmandat osa ja kirjutasin pärast vaatamist:

"Mulle õpetati, et seda telekanalit saab arvutist vaadata siiski ka originaalkeeles ja eestikeelsete subtiitritega.

Rooma ajaloo teemalise sarja kolm esimest osa on kõik läinud tagasi järjest vanemasse aega. Vennad Tiberius ja Gaius Gracchus on tuttavad juba ajalooõpikutest, kust on jäänud mulje, et nad tegutsesid koos. Vaadatud telesaade rääkis aga ainult vanemast vennast Tiberiusest, kes sai võimule varem.

Gracchused ja Rooma revolutsioonid on teema, millest on juttu ka Sorokini revolutsioonide teemalises raamatus. Sorokini järgi algas Rooma riigis alates Tiberius Gracchuse ajast pikk revolutsioonide periood, mis lõppes alles Augustuse ajal. Maailma ajaloos toimunud revolutsioonidest rääkides on Sorokin kindlaks teinud, et edutu sõda põhjustab kergemini revolutsiooni kui edukas. Ka "Antiigileksikon" toob välja, et Tiberius Gracchuse muutis rahulolematuks Rooma sõjaväe võitlusvõime langus. Kuid film alustab tema osalusel toimunud Kartaago alistamisest ja ütleb, et roomlasi ühendanud vaenlase võitmine viis Rooma sisemiste vastuoludeni. Järgnes veel sõda teise rahvaga, mis ei olnud edukas, aga see teinud Gracchuse just populaarseks, sest tal õnnestus võitja kätte sattunud Rooma sõdurid eluga tagasi tuua.

Gracchus kasutas järgnevalt saavutatud võimu lihtrahva õigusi suurendavate reformide läbisurumiseks, kuid see viis teda vastuollu senatiga. Ta taotles filmi järgi oma elu päästmiseks teiseks ametiajaks tagasivalimist, mis oli seni kehtinud seaduste rikkumine. Senaatorid süüdistasid teda, et ta tahab kunagise ebapopulaarse kuningavõimu taastada ja tapsid ta. Seega olid Gracchuse ja hiljem Caesari tapmise põhjendus ühesugused. Kuigi väidetavalt oli kuningriik vabariigi ajal väga ebapopulaarne, tundub, et oma esimest kuningat Romulust roomlased siiski mingil määral austasid, kui tema nimi ja riigi pealinna nimi tunduvad olevat ühise päritoluga."

0 vastukaja: