esmaspäev, aprill 25, 2022

Film Ukrainast

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=IjBoAqXhFCM saksakeelset dokumentaalfilmi Ukraina kohta. Selles näidati, kuidas Ukrainas võib näha tohutult laia jõge, tohutult kõrgeid randa uhtuvaid merelaineid ja suuri viljapõlde. Põhiliselt räägiti siiski poliitilisest lähiajaloost. Natuke oli juttu ka keskajast. Sündmustest ei räägitud täpselt kronoloogilises järjekorras, aga põhisuund oli kronoloogiline, see jõudis välja venemeelse ja Moskva toetatud presidendi Janukovitši valitsemisaega.

Et film on saksakeelne, siis pööratakse selles mõningat tähelepanu Saksamaa ja Ukraina sidemetele. Näidatakse, kuidas Saksa kantsler Kohl kohtub Ukraina president Kravtšukiga. Tagasivaatavalt on juttu sellest, kuidas Teise maailmasõja ajal käisid Donbassisis nagu praegugi eriti ägedad lahingud, sest Saksamaa tahtis kätte saada sealseid maa-aluseid söevarusid.

Meenutatakse, kuidas aastal 1991 iseseisvus Ukraina referendumi tulemusel. Ida- ja Lääne-Ukraina vahel säilisid siiski pinged. Nõukogude propagandas oli Ida-Ukraina venekeelseid kaevureid kujutatud kangelastena ja neil olid olnud suured palgad. Vist aasta 1993 kohta öeldi, et sellest ajast hakkas Donbass nõudma autonoomiat. Nõukogude aja kohta meenutati aga, kuidas Hruštšov andis Krimmi Ukrainale ja rääkis vene ja ukraina rahva sõprusest. Kuigi juttu oli ka Stalini aegsetest massirepressioonidest ja Ukrainas korraldatud näljahädast. Lääne- ja Ida-Ukraina erinevuse kohta öeldi, et Lääne-Ukrainas peeti Banderat kangelaseks ja Ida-Ukrainas fašistiks.

Räägiti korduvalt, et iseseisvunud Ukrainas oli suur korruptsioon. Näidati, kuidas parlamendisaadikute vahel toimusid rüselused. Meenutati oranži revolutsiooni, mis tõi võimule Juštšenko ja Timošenko. Hiljem jäi Timošenko presidendivalimistel alla venemeelsele kandidaadile Janukovitšile. Timošenko anti kohtu alla.

0 vastukaja: