laupäev, aprill 30, 2022

Saated Venemaast jätkuvad

Kuulasin esimest korda pärast Vene-Ukraina sõja algust "Müstilise Venemaa" saadet. Viimasel ajal on suurenenud inimeste huvi Ukraina vastu ja Venemaaga seonduv on muutunud vastumeelsemaks, aga Vene ajalugu tuleb endiselt tunda, kui Eesti on kuulunud Venemaa ja Nõukogude Liidu võimu alla. Ajalehes on kirjutatud aga, et praeguste vastastikuste sanktsioonide tõttu ei jõua raamatukokku enam Venemaal ilmuvaid ajakirju, see teeb ilmselt saadete ettevalmistamise raskemaks.

Viimase saate põhiteema oli Hruštšovi rahareform. Mõtlesin, et see võib olla inspireeritud Venemaa praegustest rahalistest raskustest, kuigi saates seda seost ei nimetatud. Aga kui saate lõpu poole alustati uut teemat Gagarini kosmoselend, siis mõtlesin, et rahareformi teema võis ka olla tingitud lihtsalt sellest, et saatesari on sellesse aastakümnesse välja jõudnud.

Kord lapsena käisin koos isaga tuttava raamatukaupmehe pool, kellel oli kodus hästi palju raamatuid, mida sai talt osta. Mind huvitas sari "Seiklusjutte maalt ja merelt", mille raamatuid oli suurte hinnanumbritega, sest need olid ilmunud enne saates jutuks olnud rahareformi, millega rahalt üks null lõpust ära võeti. Mina arvasin, et siis peaks raamatut müüma kümme korda peale trükitud hinnast odavamalt, aga isa arvas, et raamatukaupmees on raamatu peale trükitud hinnaga saanud ja siis peaks ka hiljem hind sama olema. Nüüd raadiosaatest sain teada, et tegelikult oligi see rahareform devalveerimine. Näiliselt oli nulli lõpust koristamine küll revalveerimine, aga hinnad vähenesid vähem kui kümme korda, mõni väiksem hind ei vähenenud üldse.

Mõtlesin, et miks oli devalveerimine vajalik, kui sõda oli seljataga. Kommunistlik majandussüsteem muidugi oli ka rahu ajal turumajandusest saamatum. Tõnissoni majanduskriisi aegset devalveerimist on peetud õigeks sammuks, võibolla oli ka Hruštšovi devalveerimine riigi olukorrale kasulik, võibolla Stalin oli rahakurssi kunstlikult kõrgel hoidnud.

Hruštšov küll vähendas Stalini ajaga võrreldes repressioone, aga valetamine ei lõppenud. Saate järgi valelik karikatuur kujutas rahareformi Ameerika dollarile jalaga virutamisena. Mõte, et madalama kursiga rahale peab jalaga virutama, sarnaneb sellega, kui praegu arvatakse, et väiksema rahvaarvuga riigile peab kallale minema või koolis mõni mõtleb, et nõrgemat peab lööma. Kõik venelased pole vist siiski nii mõelnud, Majakovskilt mäletan umbes luuleridu: "Mõni katki käristaks / raamatu ja palli. / Paha poiss - oktoobrilaps / selliseid ei salli. //  Teine kaitseb nooremaid, / juhib neid ja aitab. / See on tubli, see on hea, / miskit pole laita."

0 vastukaja: