laupäev, aprill 09, 2022

Põhiseaduse osa

Võtsin uuteks uurimisteemadeks neli vana ajalehte korraga, otsisin need ajalehed kapist välja. Mõtlesin, et võin hiljem teema kitsendada ühele ajalehele. Mõtlesin, et ma ei pea süstemaatiliselt lugema, võin seekord lugeda ka juhuslikke artikleid. Sõin voodi peal maiustusi. Vanas väliseesti lehes kirjutati, et väliseestlastele oli käinud esinemas mitu kodueesti muusika tähte. Tähtedeks nimetati soliste. Ajalehes kritiseeriti, et kõik need tähed olid karjeristide lapsed.

*
Politsei oli ühe naise koera maha lasknud. Naine nuttis, et meest ei olnud tal juba varem ja nüüd ei ole koera ka. Aga see koer oli olnud suur, kuri ja ketist lahtine ning oli ukse peale läinud politseid rünnanud.

*
Varem oli kasutatud sõna preambula, uuemal ajal preambul, mida kõik ei pidanud õigeks. Nüüd üks mees tegi ettepaneku, et võiks kirjutada põhiseaduse teksti sisse, mis on õige sõna ja kasutada ühte teist ladina keele grammatilist vormi. Hakkasin sellele mehele kirjutama kirja, et preambula on õige ja preambul vale sõna. Tahtsin lisada, et põhiseadus on teiste seaduste suhtes ülimuslik ja seda ei saa muuta kavandatud viisil tavalise seadusega. Riigikogu otsuse asemel oleks olnud vaja rahvahääletust. Vaatasin selja taha ja nägin, et üks mees loeb üle minu õla, mida ma kirjutan. Ütlesin talle, et üle õla ei tohi lugeda. Ta irvitas ja ütles, et tal jääb minu nägu ka meelde.

0 vastukaja: