laupäev, august 31, 2024

Väike saurus

Palusin joonistada brontosauruse koos tema kaasaegsete taimedega. Taimed tulid saurusega võrreldes ootamatult suured. Küsisin teiselt tehisintellektilt, kui suured olid brontosaurused võrreldes tolle aja taimedega. Vastus oli, et mõni taim oli temast veel kõrgem, aga üldiselt oli brontosaurus üks suuremaid elusolendeid. Mõtlesin, et võibolla on pildil sauruse poeg. Küsisin, kui suured olid brontosauruste munad. Selgus, et need olid veel väiksemad. Ma ei ole kindel ka pildil oleva sauruse liigis.

Viimane väljuja

Lõppes inglise keele tund tiivaklassis ja tõusime püsti, et koju minna. Erik alustas Mari L.-ga juttu. Mõtlesin, et Mari vist enam Eriku eest ei hoolitse, sest Erikul on vanaduse tõttu krael valged täpid. Nad hakkasid siiski koos koju minema. Seni olin läinud koos Erikuga iga päev mina, aga sellise seltskonnaga, kuhu kuulus tüdruk, ei olnud mul vist kutset ega ka eriti tahtmist liituda. Jäin teistest maha. Õpetaja võis vaadata, et ma täna ei lähegi koos Erikuga. Jäin viimasena klassiruumi, eelviimasena väljunud õpetaja sulges enda järel ukse. Püüdsin hüüda, et ta mind luku taha ei paneks, aga ma ei teadnud, kas see aitab. Ükskord üks õpetaja oli mind luku taha pannud. Siis olin vahetunni lõpul välja pääsenud, aga nüüd olid pühad tulekul ja oleks läinud mitu päeva, enne kui keegi ukse taha tuleb. Võisin teise korruse aknast alla hüpata, aga võisin seejuures jalaluu murda. Kui ma ust katsusin, oli see siiski lahti. Tahtsin võtme õpetajale õpetajate tuppa järele viia. Tiivaotsa trepid olid muutunud, nagu oli unenägudes varemgi juhtunud, nüüd järgnes langevale trepile veel tõusev trepp. Jõudsin õpetajate toa ukseni ja avasin selle. Vaatasin, ringi, kus on minu õpetaja. Nägin palju muid õpetajaid. Mõtlesin, et peaks vist kellelegi tere ütlema, aga sellel pole mõtet, kui ma räägiksin edasi ainult oma õpetajaga. Oma õpetajat ma ei leidnud. Mõtlesin, et sel juhul võib tiivaklassi ukse lukust lahti ka jätta.

reede, august 30, 2024

Merel ja õukonnas

 

Poksimatš

Tabel stendil

Üks politseinik läks teist appi kutsuma, et koos kurjategijast jagu saada. Esimene politseinik pani kirja ka kuriteo kirjelduse. Panin endale valmis pudrutaldriku, kuigi politseinikud pidid varsti tagasi tulema ja taldrik oleks neile ette jäänud.

*
Mängisin maleturniiril. Kahe vooru vaheajal läksin koridori. Seal rippus stendil minu tulemuste tabel. See ei olnud veel täis, aga kui oleks täis saanud, siis oleks seda võibolla mulle koju kaasa pakutud. Oleksin vastanud, et mul ei lähe seda vaja. M. Urm oli üle tüki aja turniirile tulnud. Ta kirjutas endale tabelist minu tulemusi märkmikusse ümber. Ütlesin, et ei ole vaja, mul on tulemused blogis ka. Lisasin, et blogis kaovad küll pika turniiri tulemused kiirturniiride tulemuste vahele ära. Urm vastas, et selles asi ongi. Rääkisin, et mina mängu ajal mõtlen. Ma saaksin kohe käigu teha, aga kui ma enne asjad läbi mõtlen, siis tuleb käik teistsugune. Urm vastas, et erinevate avakäikude järel tekivad täiesti erinevad seisud. Ütlesin, et vahel läheb siiski üks avang teiseks üle. Läksin mängusaali tagasi. Akna all esimeste laudade juures rääkis Sven teiste tugevate mängijatega. Mõtlesin, et nendega ma ei räägi, sest Sven on ebaviisakas. Svenilt küsiti, mis parteid ta valis. Mõtlesin, et nüüd kuulan tähelepanelikult, siis saan teada, mis on Sveni maailmavaade. Sven vastas, et ta valis Koduerakonda, mis on Koonderakonna nimekirjas osalev väiksem partei. Läksin wc-sse. Seal istusime ühe naisega vastamisi pottidel. Meie vahel oli laud, nagu mängiksime malet. Naine läks vahepeal wc-st välja, aga kavatses pärast tagasi tulla. Mulle tuli meelde, et mehed ja naised peaksid vist eraldi wc-s käima. Jäin sinna istuma, kuni kuulsin ühte poissi teisele ütlemas, et ma ei tule üldse eest. Vastasin: "Kohe!" ja läksin wc-st välja.

neljapäev, august 29, 2024

Müntide kohad

Olin poes. Küsisin müüjalt, kas münte võib hoida mündihoidjas. Ta vastas, et uue seaduse järgi ei või. Küsisin, kas neid võib hoida plekkpurgis. Müüja vastas, et peab hoidma kas rahakotis või kapis. Ütlesin, et varem oli mündihoidja poes müügil. Ma hoidsin münte plekist kohvipurgis, aga võibolla see ei olnud seaduserikkumine, sest need ei olnud praegu kehtivad eurosendid, vaid kehtetuks muutunud kopikad.

kolmapäev, august 28, 2024

Variandi kordus


arvuti – inimene
1. e4 c5 2. Rf3 e6 3. d4 cd 4. Rd4 Rc6 5. Rc3 Ob4 6. Ob5 Rf6 7. Og5 La5 8. Of6 Oc3+ 9. bc Lc3+ 10. Kf1 gf 11. Rf3 Vg8 12. h3 a6 13. Oc6 Lc4+ 14. Ld3 Ld3+ 15. cd dc 16. g4 Od7 17. Ke2 Vd8 18. Vab1 b5 19. e5 fe 20. Re5 f6 21. Rf3 Kf7 22. Vhc1 Vge8 23. d4 Vc8 24. Vc5 Ved8 25. Vh5 Kg6 26. Vb3 Oe8 27. Va3 Va8 28. Vc3 Vd5 29. Rh4+ Kg7 30. Vd5 ed 31. Ve3 Of7 32. Rf5+ Kf8 33. f4 Ve8 34. Ve8+ Ke8 35. h4 Og6 36. h5 Of5 37. gf Kf7 38. h6 Ke7 39. Kf3 Kd6 40. a3 a5 41. Ke3 c5 42. Kd3 b4 43. ab cb ja valge sai 57. käigul mati. Valgel jäi 2 tunnist mõtlemisajast alles 1 tund 59 minutit 4 sekundit, mustal 1 tund 48 minutit 41 sekundit.

teisipäev, august 27, 2024

Kiire liikumine

Lehitsesin ühte vana kladet. Selle alguses oli tühje lehti, aga mingist hetkest alates olid edasi kõik lehed täis kirjutatud. Näitasin, et me oleme siia vendadega erinevatel teemadel kirjutanud. Üks vend vastas, et kõigil teemadel. Minu meelest teemasid oli veel olemas.

*
Mind olid arvustajad lolliks kuulutanud, aga aeg-ajalt mul kuskil mõni kaastöö ilmus. Mõtlesin, et on kirjutatud, et Klaus on tark vend ja mina rumal vend, aga minul on trükipublikatsioone rohkem. Siis tuli meelde, et mõni arvustaja on olnud ka Klausi suhtes kriitiline.

*
Sõitsime maanteel. Ütlesin, et on võimalik hea enesetunne, hirm tuleb peale ainult siis, kui vaadata silmapiiri. Mõtlesin, et ainult silmapiir kihutab kiiresti. Siis mulle hakkas tunduma, et muud asjad ka. Paljudel inimestel oli nii tohutult kiire reaktsioon, et nad said sõidukeid juhtida. Ööbisime ühes majas. Hommikupoole ööd käis kolm inimest wc-s. Räägiti, kes mis kellaajal sinna minekuks vajadust tundis. Kustutasin laetulesid. Ma olin maganud varasematel öödel ühes kajutis ja viimastel öödel teises. Nüüd läksin uuesti varasemasse ruumi. Seal oli keegi minu voodi kasti lahti tõmmanud. Aga kui kontrollisin, kas midagi on ära varastatud, siis tundus, et ei olnud. Täielikku ülevaadet oli küll raske saada.

esmaspäev, august 26, 2024

Palju juppe

Läksime jälle Kaunase puiesteele oma endisesse hoovi. Kõndisime maja serva ääres. Tuli olla ettevaatlik, et ülevalt jääpurikaid pähe ei kukuks. Mulle tundus, et selles suhtes on rõdu all ohutum kui rõdu kõrval.

*
Mina olin ühte naist kõrgelt hinnanud. Üks mees ütles, et tema ei hinda, tema hindab tõsiseid inimesi. Nüüd ei tundunud mulle ka enam selle naise pilt nii hea kui varem.

*
Tuli kiri, et pangaandmetes ei tohi enam nalja teha. See tähendas, et ma pidin oma andmeid muutma, sest praegu rippusid mul panga võrgulehel naljaandmed.

*
Olin kirjanike suvila õuel ja loopisin paberlennukeid. Isa oli ühel varasemal korral sellise tegevuse ära keelanud, pidades seda prahi tekitamiseks. Vendadel oli õnnestunud teha üks paberlennuk, mis lendas nende käes hästi kaugele. Selgus, et ka minu käes.

*
Mult küsiti andmeid selle kohta, mida Krister Moskvas tegi. Midagi ma sellest teadsin, aga mitte palju.

*
Rääkisin, et see on hea, et sel korral on klassikokkutulek suvel, kui oli jõulude paiku, siis olid jõulud ka pühad ja tööpäevi jäi liiga vähe alles. Peep vastas, et ma mõtleks järele. Mul tuligi midagi meelde ja hüüdsin ehmunult: "Jaanipäev!"

*
Valmistusin asuma tööle geograafia õpetajana. See oli soovimatu töökoht, ma oleksin eelistanud olla ajaloo õpetaja.

*
Olin ühel maleturniiril. Helen rääkis, et laste isad peavad koos lastega lõppenud partiisid analüüsima, seda ei saa nõuda laste emadelt.

pühapäev, august 25, 2024

Ettekande järg

Auditoorium oli rahvast täis. Läksin auditooriumi ette, et jätkata ühel varasemal korral pooleli jäänud ettekannet. Esimene kord olin närveerinud, kas ettekanne tuleb välja, nüüd olin enesekindel ja ei olnud täiendavaid ettevalmistusi teinud. Alustuseks ütlesin, et ettekande teema oli Napoleon 19. sajandi esimesel poolel. Üks poiss tõusis seepeale püsti ja küsis, kas mitte esimesel kolmandikul. Vastasin, et ma vaatan konspektist järele. Konspekti lehitsemine võttis aega. Hindepanijatel võis jääda vale mulje, nagu ei oskaks ma ilma konspektita rääkida, nad võisid seetõttu hinde alla võtta.

laupäev, august 24, 2024

Peegeldus ja viljad




Täna küsis bussijaamas mustlane raha. Mul ei olnud talle täpset raha anda, seetõttu andsin vähem. Ta oleks tahtnud pigem rohkem. Maal nägin kapiukse klaasil jalgade peegeldust ja tegin sellest fotosid. Muidu näopilte on palju avaldatud, aga jalgadest vähe. Jalgu ei ole muidu mugav pildistada, aga peegelduse pealt oli kergem. Helistasin linna, et küsida, kas õunu ka linna vedada. Mulle ei antud kindlat juhtnööri, aga ladusin õunad kotti.

Raamatukast

Asusime autodega teele. Üks autojuhtidest oleks nooremana teistest ette kihutanud, aga nüüd oli tal tervis halvem, mistõttu ta oli sunnitud sõitma teistega samas tempos.

*
Leidsin kirjastuse ruumides pappkasti, milles olid minu teises kirjastuse välja antud raamatu "Viimsed päevad" eksemplarid. Küsisin, kas ma ei olegi neid koju viinud. Võis ka olla, et olin oma eksemplarid koju viinud, aga siia olid toodud müügi lõpetamise tõttu uued. Leidsin, et karbis on lisaks mulle tuttavale trükile ka teistsuguse väljanägemisega uuemat trükki. Ütlesin, et see on minu raamat ja mulle pole kõiki trükke antud. Olin varem raamatupoodides näinud ka vahepealseid trükke. Lehitsesin karbist võetud uut trükki. Selgus, et see oli ilmunud ühe teise autori nime all, sest selles ei olnud originaaltekst, vaid ümberjutustus. Ümberjutustamise põhjus võis olla, et see teine autor oskas kirjutada täiuslikuma raamatu kui mina, või siis see, et taheti näidata, mida segaselt kirjutatud raamatust välja loetakse.

reede, august 23, 2024

Noor treener

Nägin aknast, et üks mees pistab Mihkli maja aknast käe välja ning tal on käes kass. Ta tõstis kassi ülejärgmise akna lauale. Seejärel kõndis ta kassile järele. Algul vaatasin, et inimene ronib ühelt rõdult teisele, siis sain aru, et rõdud on piirde taga omavahel ühendatud ja ta ei pea üle piirde ronima. Üks vend oli ükskord öelnud, et ta nägi, kuidas Mihkli majas üks poiss ronis ühelt rõdult teisele, aga nüüd hakkasin selle tähelepaneku õigsuses kahtlema, kui selgus, et vähemalt osad rõdud on seal omavahel ühendatud.

*
A. Pedmanson osales jooksumaratonil. Ta jõi joomispunktides nii palju, et võttis maratoni ajal kuus kilo juurde. Sellest hoolimata tuli ta teisele kohale. Ütlesin, et Ehlvest oli eelmine aasta maailma teine. Pedmanson oli Ehlvesti treener. Mulle tegi nalja, et kellelgi on temast nii palju noorem treener, näitasin ajalehest Pedmansoni pilti ja ütlesin: "Treener." Tänavu ei olnud Ehlvesti vorm nii hea. Ta jäi Eesti meistrivõistlustest kõrvale, sest tal ei läinud sellele eelneval turniiril hästi. Mõtlesin, et nooruses võib minna kõik tõusujoones, aga Ehlvesti vanuses võib ette tulla tagasilööke.

neljapäev, august 22, 2024

Oletus

Mõtlesin, et võibolla feisbukis jäetakse mõni postitus laikimata mitte sellepärast, et see ei oleks hea, vaid sellepärast, et see ei ole enam uudis.

kolmapäev, august 21, 2024

Vankrite manöövrid


inimene – arvuti
Käikude tagasivõtmisega.
1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Ob5 Oc5 4. 0-0 Rd4 5. Oc4 d6 6. c3 Rf3+ 7. Lf3 Rf6 8. d4 ed 9. cd Od4 10. Rc3 Og4 11. Lg3 h5 12. h3 Oc3 13. bc h4 14. Lf4 Oe6 15. Oe6 fe 16. e5 de 17. Le5 Le7 18. Ve1 Kf7 19. Vb1 c5 20. Oa3 Vh5 21. Le3 Vd8 22. Ve2 Vhd5 23. Vbe1 b5 24. Le6+ Le6 25. Ve6 b4 26. Ve7+ Kf8 27. cb cb 28. Ob4 a5 29 Oc3 Vc5 30. Of6 gf 31. Vh7 Vd4 32. Vb1 Kg8 33. Va7 Vd8 34. Vbb7 Vg5 35. Vf7 Vd1+ 36. Kh2 Vd2 37. Vf6 Va2 38. Vf4 Ve2 39. Vaf7 Va2 40. Vf8+ Kg7 41. V4f7+ Kg6 42. Vf6+ Kg7 43. V8f7+ Kg8 44. Vc7 Ve2 45. Vf4 Vb2 46. Vcc4 Kg7 47. Va4 Kg6 48. Vh4 Vf2 49. Vhg4 Vf5 50. Vg5+ Vg5 51. g4 Vb5 52. Kg3 Vb3+ 53. Kh4 Vb5 54. Kg3 Vb3+ 55. Kf4 Vb4+ 56. Vb4 ab 57. Ke4 ja must sai 77. käigul mati.

Purk avatud

Kuna eile öösel oli raske aru saada, kas ma magan või olin ärkvel, võtsin täna öösel esimest korda rohkem kui aastase vahega unerohtu. See oli esimene kord, kui ma seda kevadel ostetud tabletikarpi avasin. Eelmised tabletid olid olnud melissitabletid, aga need olid läinud neelamise jaoks ebamugavalt suureks, seetõttu küsisin viimane kord midagi muud. Sain karbi, milles üks komponent on palderjan, mida ma polnud vist varem tarvitanud. Sellise tabletiga oli täna öösel umbes viis pool tundi sügavat und. Võibolla päeval magan veel. Kuna üks silm jookseb vett, olen juba arvuti taga istudes pead laual hoidnud ja unine oleks nagu ka.

teisipäev, august 20, 2024

Tuju parem kui tervis

Pärast eilset hommikut ei ole ma enam köharohtu võtnud, sest tundus, et on toimunud paranemine. Seevastu ägenes silma- ja ninahaigus ning halvenes uni. Tänase jalutuskäigu ajal oli küll silm valguse suhtes tundlik, aga tegin endal luuletuste lugemisega tuju heaks. Mõtlesin, et lapsena ma tahtsin võlusõnu teada saada, aga nüüd ma juba tean, millised sõnad tuju parandavad. Tänast riigipüha tähistasin Eesti ajaloo kronoloogiast 1991. a. osa lugemisega ja võibolla tähistan veel. Tänaval nägin Eesti lippe, kuigi mitte igal majal, feisbukis viiest läbi vaadatud postitusest üks oli riigipüha teemaline.

esmaspäev, august 19, 2024

Kohad

Läksin laia voodi tagumisele küljele ja peitsin teki alla, et otsija mind ei leiaks. Aga ta võis teki pealt tõmmata. Seetõttu panin jalad padja poole, et ta mu nägu ei näeks. Olime Paide tagatoas. Viisin Putini koti ruumi ühest otsast teise. Putin viis koti tagasi ja võis tahta järgmiseks mind karistada. Mõtlesin, et kui ma peidan ennast käimlasse, võib Putin sinna arreteerijad saata. Aga ma läksin sauna taha, kus oli koopasuu. See koobas oli nii sügav ja keeruline, et sealt oli võimatu mind üles leida.

*
Olin teel tundi. Ma polnud uudistega kursis, võibolla oli alanud üks sõda. Enne bioloogiaklassi jõudmist ütleski õpetaja Taggel, et nüüd ta pöördub õpilaste poole, nagu oleks tal midagi tähtsat teatada. Läksin klassiruumi sisse. Minu koht oli seni olnud Sandri kõrval, aga täna oli seal pingis kaks kotti, nagu oleks Sandril täna teine pinginaaber. Hakkasin endale uut kohta otsima. Ma polnud kindel, et Sandri kõrval oli koht kinni, võibolla oli Sandril endal kaks kotti. Leidsin endale koha aknapoolse rea eelviimases pingis, kuhu pidid ilmselt varsti lähedusse istuma tüdrukud. Seal pingis oli ka kaks eset, aga oletasin, et need pole klassikaaslaste kotid, vaid eelmise klassi õpilaste praht. Õpetaja Taggel ütles, et kooli uue korra järgi tuleb jalanõud ära võtta. Mõtlesin, et ta ei sõnasta õigesti, mul on vahetusjalanõud, Vene on öelnud, et need võivad olla. Vene ei tööta küll enam meie koolis ja võidakse öelda, et tema jutt on vananenud. Ma igal juhul ei hakanud vahetusjalanõusid ära võtma. Ühed tüdrukud ka vaidlesid õpetajaga, et nad pühivad jalgu. Õpetaja ütles, et jalgade pühkimine ei loe, Suumann on öelnud.

pühapäev, august 18, 2024

Pidu peetud


Täna tähistasime ema sünnipäeva. Andsin ära kaks eksemplari oma värsket raamatut ja kaks eksemplari vanu raamatuid. Pildistasin lilli ja kõiki peol osalejaid peale enda. Kõige väiksematele lastele andsin koha peal vaatamiseks papist pildiraamatuid. Enne peo algust aitasin kartulisalatit lõigata. Saatsin asjaosalistele fotosid, kõige rohkem saatsin emale.

Märkamatud asjaolud

Saagisin vineerisaega vineerist ruutu välja. Mõtlesin, et kohe saan saagimise lõpetatud, aga siis nägin, et saag on kuidagi teises suunas läinud ja pikk maa on veel saagida. Märkasin, et olen oma nagis rippuvad püksid lõhki saaginud. Nüüd ei saanud neid enam jalga panna.

*
Minust kirjutati ajalehes. Viidati minu Euroopa Liidu vastastele argumentidele. Vaatasin, et mul on käsi kirjutanud hoopis teist juttu kui ma mõtlesin. Lisatud olid viited mingitele lühenditele, aga ma ei teadnud nende lühendite tähendust.

laupäev, august 17, 2024

Väljalobisemine

Pille istus arvuti taga ja küsis minu postkasti parooli. Kui ma olin selle öelnud, küsis ta kasutajanime. Ütlesin ka selle. Seejärel ütlesin, et oih, seda ma ei oleks pidanud ütlema. Mõtlesin, et nüüd võib Pille hakata minu blogisissekandeid kustutama. Mul on arvutis blogisissekannetest koopiad, aga ta võib kustutada ka need. Teen endale hiljem uue kasutajanime. Aga ma võin selle ära unustada ja juurdepääsu postkastile kaotada. Kui ma kirjutan kasutajanime paberile üles, võib keegi seda paberit lugeda. Mõtlesin, et Pille meelitas mult kasutajanime välja kavalusega. Võibolla ta seda ise kurjasti ei kasuta, aga ta võib selle kellelegi edasi rääkida ja keegi teine võib kurja teha.

reede, august 16, 2024

Konstruktsiooni juures

Jõudsin ühe konstruktsiooni juurde. Selle seest tõusis suitsu. Ütlesin, et siin põleb. See võis olla süütamine. Süütaja tõrvikuga oli veel nähtaval. Otsustasin kutsuda tuletõrje, politsei ja kiirabi. Hakkasin kodu poole kõndima, kus oli telefon. Mind ründas selja tagant suur koer. Lõin teda. Koer lõpetas rünnaku ja jäi vaikselt lamama. Mõtlesin, et nüüd võin saada süüdistuse hädakaitse piiride ületamises. Selle ärahoidmiseks ma kutsun kaks, mitte kolm autot. Mulle tuli meelde, et inimesed tapavad loomi seaduslikult. Mõtlesin, et vast ma ei löönud koera liiga kõvasti, sest ta on teadvusel, aga häält ei tee.

neljapäev, august 15, 2024

Vangerdamata edasitung


arvuti – inimene
Käikude tagasivõtmisega.
1. e4 c5 2. Rf3 e6 3. d4 cd 4. Rd4 Rc6 5. Rc3 Oc5 6. Rc6 bc 7. Ra4 Oe7 8. Ld4 Rf6 9. g3 0-0 10. b4 d5 11. e5 Rd7 12. Of4 Lc7 13. h4 c5 14. bc Rc5 15. Vb1 Ra4 16. La4 Lc3+ 17. Od2 Le5+ 18. Oe3 Oc5 19. Lc6 Oe3 20. fe Le3+ 21. Oe2 Lg3+ 22. Kd1 Vb8 23. Vb3 Vb3 24. ab Lg2 25. Vf1 Le4 26. h5 Ld4+ 27. Od3 Lb6 28. Lb6 ab 29. c4 dc 30. Oc4 Vd8+ 31. Kc2 Ob7 32. b4 Oe4+ 33. Kc3 Vc8 34. b5 Od5 35. Vf4 Oc4 36. Vc4 Vc4+ 37. Kc4 f5 ja valge sai 54. käigul mati.

Kanali ala

Olin teel kanali alale. Minust natuke eespool läksid sinna suundumiseks ülekäigukohas üle tee Helen ja üks teine tüdruk. Nad ei kartnud, aga minu meelest neil oli seal ohtlik, kui seal olid pätid. Jõudsin kanali alale. Sinna oli ehitatud lumekindlus ja selle sisse tunnel.

kolmapäev, august 14, 2024

Maletaja võlad

Mulle räägiti, et mul on mõnede maleasjade eest raha maksmata. Küsisin ühe sellise juhtumi kohta, kas tõesti peab loobumisvõidu eest eraldi maksma, kui mul on turniiri kui terviku eest makstud. Oli oodata, et neid võlgasid ei võeta arvelt maha. Rääkija läks suurest ruumist koridori ja järgnesin talle uksele, et tema jutt lõpuni kuulata, aga ta rääkis segaselt. Täna ma maleturniiril ei osalenud, aga kõndisin teisel eesmärgil turniirimajast mööda ja võisin maletajatega kokku puutuda.

teisipäev, august 13, 2024

Pilved kahes asulas



Pildistasin täna isa soovitusel pilvi kodus ja hiljem täienduseks ka maal. Seni olen sel aastal teinud päevaseid uinakuid ainult linnas, maal pole uni peale tulnud, aga täna tegin ühe uinaku ka maal. Linnas olen köhinud, aga maal köhisin ainult üks kord.

Raamatukoht

Raamatus kavandati ühte kavalust. Ühe raamatu tegelase nimi oli Anders. Läksin saalist vasakul asuvasse koridori peitu. Sealt läksin varsti vanaema juurde, kes õpilasi õpetas. Kõiki õpilasi premeeriti ühe ja sama toiduga. Mõtlesin, et kõiki see ei motiveeri, sest erinevatele inimestele maitsevad erinevad toidud.

*
Läksin ühte asutusse. Seal öeldi, et töötukassa tahab must midagi. Sain aru, et kuna olen saanud umbes 23 eurot tulu, pean sellest töötukassale teatama. Aga see ei püsinud mul meeles, sest ma polnud sellega harjunud.

esmaspäev, august 12, 2024

Ametlik ilmumispäev

Kirjutasin oma luulekogu "Esimene poolsajand" trükikojast tuleku päevast, aga kirjastuse kodulehekülje järgi on alles täna ametlik ilmumispäev. Nüüd on sinna kirja pandud ka raamatu hind ja öeldud, et seda saab sealt osta.

Raketitabamus

Peksin ühe väikse looma endast eemale. Aga järgmiseks ootas mind ees koer, kes oli minust tugevam ja võis teha minuga sama moodi nagu mina selle väikse loomaga.

*
Eesti tuumapommide ladu tabas rakett ja toimus plahvatus. Plahvatuskohal jäid ellu ainult need, kellel oli palju riideid seljas, teised said liiga palju kiiritust. Võibolla korraldas Venemaa meelega plahvatuse just Eestis. Ema organiseeris üheskoos läbi linna minekut. Minu meelest pärast tuumaplahvatusi pidi just vältima värske õhu käes viibimist. Asusin üksi koduteele. Kõndisin Puiestee või Jaama tänava kandis. Nägin eriolukordade autot sündmuskohta suundumas. Oli soovitatud seda teed käia, nagu oleks siin vähem autosid, aga praegu oli just liiklus siia ümber suunatud.

*
Tahtsin aastalõpu puhul vaadata muusikavideot, mida olin vaadanud ka eelmistel aastavahetustel. Panin selle mängima. Aga varsti mõtlesin, et teises toas võidakse muusika järgi aru saada, et ma vaatan videot, kus on inimestel vähe riideid seljas. Seetõttu panin muusika vaiksemaks. Olin füüsikahoone moodi maja fuajees, kus oli palju rahvast. Üks poiss ütles omavanustele tüdrukutele, et ta on naistemees. Ta kutsus tüdrukuid endaga mängima ja musitas neid. Mõtlesin, et tänapäeval on lapsed rikutud.

pühapäev, august 11, 2024

Ungari keeleuuendus

Sain Konti ungari keele lugemikust läbi peatüki ungari keeleuuendaja Ferencz Kazinczy kohta. Peatükk on omakorda võetud B. Zsolti ungarikeelsest raamatust „Ungari kirjanduse väike peegel“, mille kolmas trükk ilmus aastal 1906 Budapestis. Lugesin sõnaraamatu ja grammatikatabelite abil välja lühendatult umbes järgmist:

19. sajandi esimesel kümnendil olid kõige meeldivamalt luulelised Csokonai ja Kisfaludy, aga sellel kirjanduselul oli teine juht. Selle saavutas Kazinczy. Ta alustas kirjaniku loomingut varakult, tundeliste, saksapäraste lauludega, mis luuleliselt ületasid tema teravmeelseid epigramme ning elavaid, õpetlikke ja teravaid epistleid. Tema hinges äratas esteetilist häält elu ja loodus ning ajalugu ja poliitika. Ta tõlkis lugematul arvul vanu ja uusi maailmakirjanikke, näiteks Cicerot, Sallustiust, Shakespeare’i, Molière’i ja Goethet. Ta lihvis oma tõlkeid ja algupärandeid kogu elu, tehes üha uusi parandusi. Tema algupäranditest on kõige huvitavamad Transilvaania reisikirjad ja mõne kirjaniku portree. Ta toimetas ajakirju, tutvustas, arvustas ja innustas. Tema kirjavahetus kirjanike ja kirjandussõpradega täidab pakse köiteid. Tema kodus jooksid kokku kõik ungari kirjanduselu niidid. Ta nägi vaeva halbade riimide ja lonkavate värsijalgade parandamise kallal.

Kogu kirjanduslik keel nõudis reformijat. Keeleuuendus kuulutas ekslikuks arvamuse, et luuleline põhiseaduskeel on ilus ja seadusandja kirjandus. Algas lahing Doonau-taguse ja Debreczeni vanamoelise vastu, mis kaitses keele põhjalikkust ja ehtsust. Seda võitlust peeti kolm aastakümmet ja kirjandussõja leerid võtsid võimust üle kogu avaliku elu. Tekkis terve pamfletikirjandus. Üleriigilistesse vaidlustesse sekkusid luuletajad, keeleteadlased, poliitikud ja isegi komitaadid. Kultuurilisele edasiliikumisele oli eluküsimus ungari keele avardamine ja stiili lihtsustamine ning vaheldusrikkuse arendamine. Püüeldi ühelt poolt ungari vaimuelu arendamisele, teiselt poolt omapära säilitamisele.

Lühiunenäod

Mõtlesin ühe asja üle pikalt järele.

*
Öeldi, et ma ei suutnud oma lugejate huve aastatel 19981999 ja 19992000 ning veel ühel aastal kaitsta.

laupäev, august 10, 2024

Teksti hulk

Lugesin raamatut. Selles oli vähe teksti. Öeldi, et autorilt endalt ei ole midagi.

reede, august 09, 2024

Olümpiamängud ja tervis

Jälgin olümpiamänge jälle "Postimehest". Olen lugenud iga päev "Postimehest" läbi ühe olümpiamängude teemalise artikli, väljaarvatud kõige esimestel päevadel, kui mul oli vist palavik. Tegelikult "Postimees" iga päev ei ilmugi, aga neil päevadel kui ilmub, olen lugenud.

Täna ärgates mõtlesin, et silm on parem kui eile hommikul, aga arvuti taha istudes läks ta veel hullemaks. Eile panin silmatilka mõlemasse silma, aga praegu jookseb vett peamiselt üks silm. Täna on veel kõht ka haige.

Eile ma silmade puhkamiseks põhitööd ei teinud. Analüüsisin näiteks luuletusi ja õhtul lugesin vanaisa raamatut. Trenažööriga sõitsin eile pool kilomeetrit rohkem, täpsemalt 3 kilomeetrit, sest ei tahtnud ühe luuletusega tegelemist pooleli jätta.

Lõunasöögi lauas küsisin, miks on minu taldrikusse pandud kaks lihatükki, võibolla piisaks ühest. Seepeale arvati, et ma torisen. Rääkisin, et ma loen iga päev luuletusi, seetõttu on mul iga päev vähemalt osa ajast hea tuju. Hiljem rääkisin, et kui ei ole aega süveneda, siis hakkavad mul halvad asjad meelde tulema, kui saab süveneda, siis saan tuletada meelde sihilikult ainult häid asju. Sõin lõunasöögi ajal siiski mõlemad lihatükid ära ja seda polnudki palju. Hommikusöögiks sõin makarone, õhtusöögiks muuhulgas herneid ja ploome.

neljapäev, august 08, 2024

Sissetung liputiival


V-K-R-R-L-V-O-O
1. f4 d5 2. g4 f6 3. Rc3 Ld7 4. d4 Rc6 5. Rd3 Rb6 6. Rc5 Le8 7. 0-0-0 0-0-0 8. e4 e6 9. ed Rd5 10. Rd5 ed 11. Lc3 g6 12. Lb3 b6 13. Ra6 f5 14. Vfe1 Ld7 15. gf Lf5 16. Oe3 Og7 17. Lb5 Vd6 18. Vd3 Oe6 19. Rc5 Od7 20. La6+ Kd8 21. Rb7+ Ke7 22. Rd6 cd 23. a3 Oh6 24. Kb1 Kf7 25. Vc3 Kg8 26. Vf1 Vc8 27. Ld3 Lf7 28. Od2 Og7 29. Oe3 Of5 30. Lb5 Od4 31. Od4 Rd4 32. Vc8+ Oc8 33. Od5 Oe6 34. Oe6 Le6 35. Ld3 Rf5 36. Vd1 Kg7 37. Lc3+ Kg8 38. Ve1+ Ld7 39. Lf6 Lc7 40. Ve8++

Ärkveloleku asjad

Jälle silmapõletik käes. Silmapõletiku vastu soovitatakse silmatilku, aga kohmakate kätega on raske silmale pihta saada. Viimastel kordadel ma ei saanud isegi aru, kas ma tabasin või mitte. Teine soovitus on vähem ekraanile vaadata, aga tahaks tööd teha ja töö on arvutiga, vaba aja tegevused on ka arvutis.

Mõtlen, et ma ei saa mitte kuidagi aru neist, kellele minu luuletused ei meeldi. Nemad ei saa jälle aru, et kellelegi võib meeldida. Mul tuli viimane luulekogu üsna õhuke, aga ma oleks saanud teha ta ka paksema. Mul on paljud sellised luuletused ka peas, mida ma pole trükki andnud.

Minu maitse järgi minu kuuest paberraamatust kõige halvem on "Viimsed päevad", aga see on olulisel teemal ja keegi pidi sel teemal kirjutama. Ükskõik, mida Euroopa Liitu kuulumisest praegu arvata, oli vaja raamatut selle kohta, kuidas sinna astuti.

Mul on praegu pooleli vanaisa raamat. Ta teeb järeldusi statistika põhjal. Nii tulevad kindlasti õigemad järeldused kui lihtsalt targutades, aga statistilised tabelid ei ole kõige haaravam lugemine.

Viimastel päevadel on juttu, et võib järjekordne sõda puhkeda. Nagu neid veel vähe oleks. Soovitan sõja ära jätta. Ma pole tänaseid uudiseid vaadanud, võibolla on ka juba alanud. Feisbukist viit postitust vaatasin, seal sõda ei mainitud. Ühes postituses häiris mind, et kirjutati taas, et veini joomine on midagi toredat. Mul on niigi palju terviseprobleeme ja veini joomine võiks neid veel juurde tekitada. Probleemid võivad välja lüia ka alles alkoholi jooja lastel. Alkoholi tarvitamise järel võib seejuures sündida planeeritust rohkem lapsi.

Eile kirjutasin blogis ja feisbukis klikkide arvust. Blogis oli näha, et ka seda sissekannet kas inimesed või robotid klikkisid, feisbukis ma mingit tagasisidet ei saanud. Seal pole ka loendurit, mis näitaks, kas keegi postitust üldse nägi, võibolla blogimisele kui konkureerivale tegevusele viitamise pärast seda ei näidatudki kellelegi. Postkastis ma ei saa tavaliselt kirjale vastust, feisbukis ma ei saa sageli ühtegi laiki, aga blogis loendur näitab, nagu keegi loeks.

kolmapäev, august 07, 2024

Miljon klikki

Minu blogil sai täna ühe loenduri järgi miljon klikki täis. See loendur pole blogi küljes algusest peale, vaid umbes jaanuarist 2011. Riikide järgi on kümme suurimat külastajat:

1. Norra 369 000 klikki
2. Rootsi 135 000
3. Ameerika Ühendriigid 117 000
4. Eesti 98 600
5. Poola 50 300
6. Singapur 30 000
7. Hongkong 18 900
8. Venemaa 17 600
9. Saksamaa 14 900
10. Soome 10 800

Kodulehekülg kodusemaks

Eemaldasin kodulehekülje alalehel "Isikuandmed" alajaotusest "Olulisem vastukaja" viited negatiivsetele arvustustele ning koostatud ja tõlgitud raamatute arvustustele. Alalehelt "Magistritöö ja muid linke" eemaldasin kolm videotega seotud linki ning asendasin Tallinna foto Tartu fotoga.

teisipäev, august 06, 2024

Igapäevased tegevused

Läksin kooli poole. Minust möödusid ühed tüdrukud, kes seejärel hakkasid liikuma minuga samas tempos, et olla minu vaateväljas. Mõtlesin, et kui ma lähen kooli iga päev samal kellaajal, siis hakkavad need tüdrukud iga päev vaateväljas olema, parem väljuda kodust juhuslikel kellaaegadel. Suusatasin kõhuli asendis.

*
Jõudsin klassiruumi ja istusin ühe tüdruku kõrvale. Minu selja taga rääkisid teised tüdrukud, et mõni tüdruk istub poisi kõrvale, aga parem on istuda poisi selja taga, siis on paremini näha. Kui tund jätkus, läks minu kõrvalt tüdruk minema ja istus teise kohta, sest ta ei tahtnud poisi kõrval istuda. Mõtlesin, et ma istun väga viltu, kui tüdruk veel siin oleks, puutuks ma niimoodi talle vastu, enne ma vist veel nii viltu ei olnud.

*
Istusin isaga kahekesi söögilauas. Lugesin ette ühe enda luuletuse. Seejärel lugesin teise enda 8-realise luuletus, mille viimased read olid:

Kuid selgus, et mul puudus ajataju,
kui haua peale istutati paju.

Mõtlesin, et selles luuletuses ma nimetan enda riime riimirajuks, aga mõni lugeja nimetaks seda pigem rütmirajuks, sest rütm on mul tugev, aga riimid ainult kahesilbilised, mis ei ole midagi erilist. Mõtlesin, et võibolla isale ei meeldi need luuletused ja et võibolla on ta neid juba minu raamatut lehitsedes lugenud.

esmaspäev, august 05, 2024

Rahulolu

Lugesin eile nädalalõpulehest intervjuud teemal, kuidas inimesed saavad eluga rahulolu suurendada. Minu meelest tuleb kõigepealt vastata küsimusele, kas seda üldse tuleb suurendada. Carlyle arvas, et inimene ei pea õnnelik olema, vaid oma töö ära tegema. Minu meelest Ukraina sõjale ja kliimasoojenemisele lõpu tegemine eeldab rahulolematust.

Rong jaamas

Tahtsin sõita rongiga Tallinnast Tartusse. Läksin läbi jaamahoone, et minna rongi peale. Rong oli juba ees ja ma ei teadnud, kas ma jõuan peale.

pühapäev, august 04, 2024

Kaimur

Malemängija Kaimuri põhispordiala oli tõstmine. Ühel korral küsiti talt, kuidas ta maleturniiriks valmistub. Kaimur vastas, et tõstab kangi. Särgava tegi nalja, et Tartu kõige pikem seriaal on "Kaimur tõstab kangi". Minu maletreener Rei oli Kaimuri mängu suhtes kriitiline. Ta rääkis, et Tartu maleklubis mõned mängivad ainult aja peale ja et Kaimurile võib kaotada, aga temaga mäng ei anna midagi. Ojaste rääkis Kaimurist kiitvamalt, et Kaimur ei olnud küll kõige tugevam, aga üks tugevamatest meestest. Ta ütles, et mängides ei saanud aru, et Kaimur kiiremini kella vajutab, aga ta vajutas kiiremini. Peebo ütles, et Kaimur oli maletajana täielik iseõppija. Ükskord tuli maleklubisse uus inimene ja küsis, kes siin kõige tugevam on. Merilo vastas: "Kõige tugevam on siin Kaimur, aga mõistust on tal vähe." Merilo ise võitis valdadevahelistel turniiridel järjest enam-vähem kõik mängud. Üks vallanoor rääkis oma võitude ja kaotuste arvust ja lisas, et Meriloga mängu ta üldse ei arvesta.

Vastamine ja võistlemine

Algas tund. Mul oli laua peal vihikute pakk. Vaatasin neid vihikuid läbi, et leida õiget. Aga tundus, et õige vihik pole võibolla selles pakis, vaid veel kotis. Krister läks vastama ja mind kutsuti koos temaga klassi ette, et ma luuletust loeks. Ma ei hakanud kohe liikuma, vaid mõtlesin, et tänaseks õppisin luuletuse pähe, aga enne selle ettelugemist oleks vaja seda mõttes korrata. Lootsin, et ma võin lugeda selle asemel ka ühe teise luuletuse, kuigi see võis ka vastates meelest minna. Ma olin rääkinud, et mul on väga palju luuletusi peas, aga nüüd võidi vaadata, et tegelikult ma ei oska neid ette lugeda.

*
Mängisin maleturniiril. Läksin kokku suurmeistriga. Tegin kuningatiival etturikäigu ja läksin tekkinud august lipuga vastase kuningat ründama. Mäng tundus tasavägine, aga lõppmängus vastane võitis. Ütlesin, et ma võibolla muidu oleks võitnud, aga ma mõtlesin liiga kaua, kas minna lippu. Kohtuniku laua juures räägiti sellest, kellel on kui palju punkte. Ütlesin, et mul on selle suurmeistriga võrdselt punkte. Vastati, et mul ei sobi ennast temaga võrrelda. Ütlesin, et ma ei võrdlegi, mul ei olnud lõppmängu teooria selge ja sellepärast kaotasin ajaga. Öeldi, et üks vastane, keda ma olin varasemas voorus võitnud, on kahe vooru vahel surnud. Ta ei jõudnud koguda sellel turniiril ühtegi punkti. Oli karta, et nüüd tema osavõtt tühistatakse, aga ma oleksin tahtnud, et mulle saadud punkt alles jääks. Mõtlesin, kuidas vahetatakse aknal telekanalit. Siis mõtlesin, et aknal ei saagi kanalit vahetada, seda saab teha ainult televiisoril. Hakkasin koos emaga bussi peale minema ja kõndisime läbi pargi. Pargis läksime kumbki erinevat rada mööda.

laupäev, august 03, 2024

Päevaunest ärkamised

Ärkasin päevaste uinakute järel korduvalt justkui ühekordsete nina kaudu sügavamalt väljahingamiste peale. Lühikese une järel võpatamisega ärkamisi on olnud ka varem, aga siis on võpatanud rohkem lihased kui hingamisteed. Täna võis hingamisteid võpatama panna kerge kõditamine kurgus, olen mitu päeva köharohtu võtnud.

Lipu ja oda koostöö

inimene – arvuti
Käikude tagasivõtmisega.
1. c4 Rf6 2. Rf3 g6 3. Rc3 Og7 4. g3 d6 5. Og2 Rc6 6. 0-0 0-0 7. d4 a6 8. d5 Ra5 9. La4 b6 10. Og5 Od7 11. Lb4 c5 12. dc Rc6 13. Lb3 Vc8 14. Vac1 Ra5 15. La3 Rc4 16. La6 Rb2 17. La3 Rc4 18. Lb4 h6 19. Of6 Of6 20. Rd5 b5 21. Rf6+ ef 22. a4 Lb6 23. ab Ob5 24. Rd4 Ld4 25. Lb5 Vc5 26. Lb4 Vfc8 27. Vfd1 Le5 28. Ob7 Re3 29. Vc5 dc 30. Ld2 Rd1 31. Oc8 Rc3 32. Ld8+ Kg7 33. e3 Le4 34. Lc7 Lb1+ 35. Kg2 Le4+ 36. Kg1 c4 37. Ob7 Rd5 38. Lc5 Lb1+ 39. Kg2 c3 40. Od5 Ld3 41. Ob3 f5 42. Lc7 h5 43. Lf7+ Kh6 44. Lf8+ Kh7 45. Lg8+ Kh6 46. h4 Le4+ 47. Kh2 Le5 48. Lf8+ Lg7 49. Lg7+ ja must sai 84. käigul mati.

reede, august 02, 2024

Kommentaarid raamatule

Kirjastus on kirjutanud minu raamatu kohta tutvustuse aadressil https://www.ilmamaa.ee/raamatud/simo-runnel-esimene-poolsajand . Mõnelt inimeselt olen saanud ka suulist tagasisidet. Ise lugesin uut raamatut tähelepanelikumalt kui oma eelmisi nende ilmumise ajal. Lõpetasin oma raamatute sagedase väljaandmise aastal 2010, aga korralikult hakkasin raamatuid lugema alles aastal 2012.

neljapäev, august 01, 2024

Unenäo sarnased mõtted

Mõtlesin, et eile jäi küll pikk unenägu meelde, aga täna ainult see, et ma sellise ka täna nägin, mitte midagi täpset. Unenägudest jäi meelde ainult see, et mõtlesin, et ühes looduskalendris oli vist augusti kohta kirjutatud: "Linnud vaikivad lõplikult", iga aasta pole see tegelikult nii olnud, aga tänavu on küll. Või ajan ma segi, võibolla tuli mul unenäos meelde hoopis see, et ühele sugulasele öeldi tema 30. sünnipäeval, et arvestades Nõukogude inimese keskmist eluiga on see pool elu. Nägin välja sirutatud varrast, mille peale sai istuda lind.