teisipäev, oktoober 15, 2024

Kultuuripealinna fauna

Eile tuli mulle Fortuuna tänaval mööda kõnniteed rebane vastu. Mõtlesin algul, et võibolla on marutõbine ja püüdsin hoida tee kaugemasse äärde. See võis olla kolmas kord, kui ma Tartus rebast näen, kõik korrad on olnud uuemal ajal. Kahel eelmisel korral ma nägin natuke kaugemalt ja ei olnud kindel, kas näen õigesti, viimane kord nägin kõige lähemalt. Ka laupäev nägin huvitavat vaatepilti. Suundusin kanali taha ja kanali linnapoolses otsas tundusid linnud väiksest prügikastist prügi välja loopivat. Üks, kes mahtus, oli pead pidi prügikastis, teised linnud olid maapinnal juba väljaloobitud prügi juures.

Marjamaa pastakatega

Õpetajad ja reisikutse

Arutasime klassivennaga, et üks kehalise kasvatuse õpetaja ei osanud õpilasi tugevamaks muuta, aga üks teine õpetaja õpetas paremini. Mõtlesin, et tegelikult andis kehalise kasvatuse õpetaja meile ka palju harjutusi. Ühe kirjanduse õpetaja kohta leidsin, et ta ei osanud kirjandeid objektiivselt hinnata, sest ühel korral pani ta mulle eksamikirjandi hindeks nulli. Põhjus oli vist, et kirjand oli kaks korda nõutust lühem. Tekst, mida me praegu lugesime, kutsus inimesi reisile. Mina ei tahtnud minna, sest reisil lubati teha ühte ebameeldivat asja, aga klassivend ütles, et tema läheb hea meelega. Hoiatasin teda, et reisi kutse ei ole kirjutatud eesti keeles, vaid see on masintõlge. Klassivend ei leidnud, et see tõlge oleks. Mõtlesin, et tõesti, kirjas on kasutatud väljendeid, mille peale masin ei tuleks.

esmaspäev, oktoober 14, 2024

"Siioni laulukannel"

„Sioni-Laulo-Kannel ehk 333 uut vaimolikko laulo“. 1. osa. 1845. 320 lehekülge.

See laulik sisaldab vaimulike laulude tõlkeid. Tõlkija on Jannsen, aga raamatus pole ei autorit, tõlkijat ega eessõna autorit märgitud.

Püüdsin aru saada, mida tähendab pealkirjas ja mitmetes laulutekstides esinev nimi Siion. Konteksti järgi oletasin, et see on kristlaste või tõeliste kristlaste koguhulk. Internetist kontrollides sain vastuseks, et nime Siion on kasutatud erinevates tähendustes: 1) konkreetne mägi; 2) Jeruusalemm; 3) Iisrael; 4) tulevane jumalariik.

Kampmanni kirjandusajaloos kirjutatakse, et see laulik oli omal ajal rahva hulgas populaarne, aga usudogmaatikud kritiseerisid kõrghariduseta kirjamehe tööd ja ei lubanud seda koolides kasutada. Raamatul oli peale minu loetud köite veel kaks köidet ja sellest anti välja kordustrükke. Mina tundsin esimeses köites ära ühe tuttava jõululaulu. Tean jõululaulu sõnadega „ristirahvas, ristirahvas rõõmusta“, laulikus on erinevus, et sõna „ristirahvas“ on trükitud ühekordselt.

Laulikuköite mahtu suurendab see, et uue laulu sõnad algavad samal leheküljel, kus eelmine lõppeb, samuti ei ole tekste murtud ridadeks, vaid ainult salmideks. Uue värsi algust tähistab vaid suur algustäht, ridade vahel ei ole kaldkriipse nagu tänapäeva luulearvustustes. Et aga suuri algustähti kasutatakse ka muul puhul, siis mul ajasid need korduvalt lugemisrütmi sassi. Mõnes kohas lugesin rea silpide arvu kokku ja sain ridu pikkusega vahemikus 6–9 silpi, kõige rohkem oli võibolla 7-silbilisi.

Lauludel ei ole pealkirju, vaid järjekorranumbrid. Ka salmid on nummerdatud, nagu Piiblis. On küll temaatiliste peatükkide pealkirjad. Laulu algusesse on märgitud, mis viisil seda lauldakse, aga noodid pole trükitud samas raamatus. Mõne laulu puhul on märgitud, et seda lauldakse „omal viisil“. Jannseni ajalehes on kritiseeritud mineviku muusikat, kui igaüks laulis omal viisil, mitte noodi järgi. Võibolla konkreetsest olemasolevast viisist on loobutud juhul, kui tõlkides ei õnnestunud rütmi säilitada. Mina luuletusi tõlkides olen keskendunud riimimisele, viisiga sobitamiseks tuleb keskenduda rütmi säilitamisele. Riimid ei ole laulikus kõige hiilgavamad, tüüpilised on ühesilbilised riimid, mõnes kohas oli riim üldse puudu. Üks korduv riim oli „seäl“ ja „teäl“, viimane sõna esineb ka Eesti hümnis.

Eesti hümniga leidsin ka muid sarnasusi. Ka selles laulikus võetakse midagi teha ja kasutatakse väljendit „õnn ja rõõm“. Aga kui Eesti hümnis on minategelasele kõige tähtsam isamaa, siis siin Jeesus, isamaad üldse ei mainita. Jeesust mainitakse Piibli tegelastest kõige sagedamini, Jumal-Isa on vähem ja Püha Vaimu veel vähem. Mõnes religioonis on olemas esivanemate kultus, aga siin mainitakse Aadamat seoses pattu langemisega.

Laulude sõnad väljendavad osalt sarnaseid mõtteid nagu Jannseni päevik. Mõlemal juhul tahetakse vabaneda lihahimust. Päevikus tahab Jannsen vabaneda ka enda kõrkusest, laulikus kaevatakse kõrkuse üle vähem kui lihahimu üle. Aga mul tekkis küsimus, kas see ei ole kehalisuse mainimine, kui tahetakse, et Jeesus sülle võtaks ja soovitakse tema haavu suudelda.

Päevik oli usu suhtes kahtlevam kui see laulik. Aga ühes laulus oli võibolla riimi pärast siiski kahtlemine sisse toodud, minu mälu järgi olid need read umbes: „Ma usun, et Sa Jeesus Krist’ / Mo Looja, Päästja oled vist“.

Üks tsükkel räägib Piiblist, selles ülistatakse Piiblit kui tarkuse allikat. Teises tsüklis on koguduse teemalised laulud, kogudust niiviisi ei ülistata, vaid seda peetakse koosnevaks patustest. On olemas Iisraeli teemaliste laulude tsükkel, milles arvatakse, et Vana Testamendi aegadel oli Iisrael õigel teel, aga et nüüd on ta kadunud poeg, kes tuleb õigele teele tagasi juhatada. Juutide maailmas laialipillatust peetakse karistuseks õigest usust taganemise eest. Ilmselt juudid arvavad vastupidi, et nemad on traditsioonilise usu juurde jäänud ja kristlased väära usu loonud. Kui juutide kannatused on laulusõnade järgi karistus, siis Jeesuse kannatusi peetakse samas laulikus tänuväärseks lunastuseks ja inimkonna päästmiseks. Nagu Koidula väljendas oma luuletustes soovi surra, nii kirjutatakse ka selles laulikus, et surm on hea asi, mis viib paradiisi. Vähemalt kristlased, neile antakse patud andeks, aga uskmatud lähevad vähemalt mõne laulu järgi põrgusse. Teistes lauludes on ka nendel lootust.

Raamatutelt tolmu puhumine

Esimene jää

Istusin üritusel ühe vanema kirjanikuga kõrvuti rahva ees ja esinesime. Vanem kirjanik esitas mulle küsimuse, kas mulle endale mu raamat meeldib. Vastasin, et eelviimane raamat meeldis rohkem kui viimane.

*
Helina ei olnud ammu mu kirjadele vastanud. Aga nüüd mul õnnestus saata selline kiri, et ta mõtles ümber ja otsustas vastata.

*
Oli saabunud talv. Teed olid libedaks läinud. Teed oli liivatatud. Aga liiv ulatus ainult meie trepikojast naabertrepikojani, edasi tuli paljas jää. Liivataja oli üks tüdruk, kes oli liivatamise pooleli jätnud, naabertrepikoja ette maha kükitanud ja tegeles seal oma koeraga.

pühapäev, oktoober 13, 2024

Peedumäe bussipeatus

Teetundja

Vend pidi esimest korda psühhiaatri juurde minema, aga ei tundnud teed. Mina olin seal käinud ja õpetasin, kuidas minna. Rääkisin, et on kaks võimalust, kuidas tagasi tulla  kas üle Sõpruse silla või mööda Tähe tänavat kesklinna kaudu, nagu vanaema poolt tulles. Algul arvasime, et läheme koos, aga siis tuli mulle meelde, et kuna ma seal juba hiljuti käisin, ei pea ma minema täna sinna, vaid ühte teise kohta, kuhu psühhiaater edasi saatis.

laupäev, oktoober 12, 2024

Vastaste tagalates


arvuti – inimene
Käikude tagasivõtmisega.
1. d4 f5 2. g3 Rf6 3. Og2 e6 4. Rh3 Rc6 5. Of4 b6 6. 0-0 d5 7. Rc3 Oa6 8. Rg5 Ld7 9. Ld2 h6 10. Rf3 g5 11. Re5 Re5 12. Oe5 Og7 13. a4 Re4 14. Oe4 fe 15. Og7 Lg7 16. f3 ef 17. Vf3 g4 18. Vf4 h5 19. Vaf1 0-0-0 20. Vf6 h4 21. Le3 hg 22. Le6+ Kb8 23. hg Lh7 24. Kf2 Lh2+ 25. Ke1 Lg3+ 26. Kd1 Vhe8 27. Lf5 Lg2 28. Lf2 Lh3 29. Vg1 Vg8 30. Lf4 g3 31. Vc6 Lh2 32. Lc7+ Ka8 33. Ve1 Lf2 34. e3 g2 35. Vg6 g1L 36. Vgg1 Vg1 37. Ld8+ Kb7 38. Ld5+ Kb8 39. Vg1 Lg1+ 40. Kd2 Lf2+ 41. Kd1 Lf1+ 42. Kd2 Lf2+ 43. Kc1 Le1+ 44. Rd1 Oe2 45. Ld8+ Kb7 46. Ld7+ Kb8 47. Ld8+ Kb7 48. Ld7+ Kb8 49. Ld6+ Kb7 50. Ld7+ viik.

reede, oktoober 11, 2024

Lillepeenar pastakatega

Saalis ja jooksus

Ajalehes kirjutati ühest mõrvajuhtumist. Seoses sellega viidati minu luulekogule, et seal on sellest juhtumist juttu. Luuletuse algul olevat mainitud ka asjaosalisi, aga allpool neist juttu ei tulevat. Ma ei teadnud, kas see leht ilmubki paberil või on see elektroonilise lehe väljatrükk. Meid taheti arreteerida ja hakkasime põgenema. Jooksime läbi majade ja tegime palju pöördeid. Aga pöörete tulemusel jõudsime lõpuks ootamatult tagasi sellesse saali, kust olime põgenemist alustanud. Praegu siin küll arreteerimisohtu ei olnud, sest julgeolekutöötajad olid lahkunud. Käis parajasti rahulik arutelu.

neljapäev, oktoober 10, 2024

Romaaniga verandal


Avaldan esimest korda foto, mida on töödeldud praegusest arvutist värskelt avastatud fototöötlusprogrammiga. Kirjutasin juba, et sellel on piltide lõikamise käsk, aga täna leidsin veel mõned käsud, millest kasutasin kahte, need olid vist kontrasti ja teravuse muutmine.

Katkestus kirjatöös

Selgus, et peale selle, et ma Helinale paberkirju saadan, ootavad minust midagi ka korteris remonti tegev naine ja veel üks naine. Alustasin just Helinale kirja kirjutamist, kui mind kutsuti ühega neist teistest naistest ja tema perega jalutama. Jätsin kirja pooleli ja peitsin teki alla. Algas jalutuskäik. Ma poleks muidu jalutamise vastu olnud, kui mulle poleks tulnud mõtet, et mind võidakse selle naise lapse isaks pidada. Kui jalutuskäik läbi sai, püüdis üks naine kirja enda kätte saada. Kiskusin selle talt ära ja peitsin madratsi alla. Aga iga peidukoha korral oli oodata, et see naine teeb veel katseid kiri enda kätte saada.

*
Uurijad eeldasid, et kui keegi saadab kellelegi kirja, siis on need kaks inimest erinevast soost. Tegelikult alati ei olnud, aga täpseid andmeid kirjade saatjate soo kohta ei olnud. Tundus, et kirjasaatjate nimekirjas on põhiliselt naised, aga lõpupoole tulevad ainult mehed.

kolmapäev, oktoober 09, 2024

Karikatuur

teisipäev, oktoober 08, 2024

Koomiksi töötlus


Muutsin juba varem avaldatud unenäokirjelduse järgi loodud koomiksi joonistusprogrammis inimkeelsemaks, mitte et unenäos selliseid sõnu oleks räägitud, nagu nüüd lisatud jutumullides. Algvariant on loodud tehisintellektiga Copilot ja eestikeelseks on see muudetud Windowsi programmis Paint. Tekst võib olla blogist lugemiseks esimesel hetkel liiga väike, aga piltidel klikkides need suurenevad, vajadusel peaks saama ka ekraani vaadet suurendada.

Pildiprogrammid

Kui sai ostetud minu fotoaparaat, oli sellega kaasas fototöötlusprogramm. Hiljem uut arvutit ostes ei õnnestunud seda fototöötlusprogrammi vanast arvutist uude kopeerida. Uut ei ole ma ka ostnud. Aga nüüd uurisin, mis programme on kaasas Windowsiga. Selgus, et sellel on ka üks fotoprogramm, millel pole küll nii palju fotode töötlemise käske kui vanal, aga on olemas vajalik fotode lõikamise käsk. Seega kui ma tahan paberile joonistatud pilti pildistada ja sellel internetis avaldamiseks servad ära lõigata, on see taas võimalik.

Teiseks uurisin joonistusprogrammi Paint. Kopeerisin sellesse ammuse foto veel ammusemast pastakajoonistusest ja selgus, et selle programmiga sai ka fotot töödelda. Ülaltoodud pilt on foto töötlus, lisasin mustvalgele pildile värvid ja tõmbasin servadesse ka uusi musti jooni.

Detsember

Lähenes aasta lõpp. Mõtlesin kirjutada Kristerile, et see aasta võib tulla veel üllatusi.

*
Olin oma toas ja tahtsin ühte asja pesta. Kallasin selle peale kirjutuslaua kohal vett, kuigi all ei olnud kaussi. Märkasin, et vett tilkus ka arvutiklaviatuuri peale rohkem kui ma arvasin. See oli uus arvuti ja nüüd ta võis rikki minna. Püüdsin pühkida klaviatuurilt vett ja tõmbasin arvuti juhtme välja, et see lühisesse ei läheks.

esmaspäev, oktoober 07, 2024

Põhjus joonistada


Tänase kiirmaleturniiri tulemused olid:

1.-2. Põdersalu ja Jevin 5,5 punkti
3. Runnel 4

Kokku 10 osavõtjat ja 6 vooru.

Täna proovin sissekannet illustreerida mitte tehisintellekti, vaid joonistusprogrammis käsitsi joonistatud pildi abil.

pühapäev, oktoober 06, 2024

Õhusaaste

Ian Kumekawa. „Measuring the Cost of Pollution: Economic Life, Economic Theory, and the Origins of Environmental Economics“. // Journal of Modern History. Volume 96, Number 2, June 2024. Lk. 332–361.

Minu jaoks on keskkonnakaitse üks tähtsamatest teemadest, aga ajalooajakirjades on sellest seni vähe kirjutatud. Nüüd kasutasin võimalust ja ühte selleteemalist artiklit lugesin.

Kunagi peolauas öeldi, et need, kes on igal pool käinud, ütlevad, et Inglismaa on kõige tipp. Selle artikli järgi on elu Inglismaal siiski kurvem olnud. Tööstuslinn Manchesteris on olnud väga suitsune õhk, natuke oli juttu ka Londonist. Dokumentaalfilmist Viini kohta mäletan, et seal oli kõige suurem õhusaaste 1970. aastatel autode tõttu, Manchesteris oli suitsune õhk juba varem, vaieldi, kas rohkem vabrikukorstnate või koduste ahjude tõttu. Seal linnas pidi pesema kiirema määrdumise tõttu pesu rohkem ja ka kivid lagunesid, nagu olen varem lugenud vist 1970. aastate teemal raamatust „Elu ja surma küsimus“.

Manchesteri õhukaitse pioneeri teedrajav artikkel ilmus natuke enne Esimest maailmasõda, teemaga tegeleti edasi 1920. aastatel. Inimeste käitumise muutmiseks mõeldi välja maks, aga oli selle vastu protestijaid, sest arvati, et see toob kahju rohkem vaestele. Hiljuti ilmus ajalehes artikkel, et Ladina-Ameerikas tapetakse looduskaitsjaid – ühed kaitsevad vihmametsa, teised tahavad ise ellu jääda ja mitte kõige vaesemalt elada. Kuigi looduskaitsjad soovivad puude kaitsmise kaudu ka inimkonna päästmist.

Ajakirjaartiklis kirjutatakse, et inimesed pole alati suitsu vastu olnud. Tõepoolest, mõned suitsetavad vabatahtlikult. Ansambli Dubliners kassetil on laul pealkirjaga „Dirty Old Town“, seal kõlab saaste millegi romantilisena, ajakirjaartiklis räägitakse vaid saaste halbadest külgedest.

Kirjutatakse, kuidas suitsu vähendamiseks taheti asendada söepõletamist gaasi- ja elektrilampidega, kuid et see olevat vaid ümber jaganud, kes saaste all kannatas. Lapsena lugesin vana valgusallikate teemalist lasteraamatut, millest mäletan, et võitlus gaasilambi ja elektrilambi vahel kestis kaua. 1980. aastate Tartu tänavatelt mäletan ka kivisöehunnikuid.

Artikli viimased lõigud räägivad tänapäevast ja tulevikust. Praegu globaalse soojenemisega võideldes esinevat samad probleemid, mis sada aastat varem suitsuga võideldes – kõik ei kujuta ette traditsioonilistest energiaallikatest loobumist. See ei puuduta ainult keskkonnateemasid, Ilmar Talve kirjutas kogu inimühiskonna kohta, et uuendusmeelsed ja traditsioonidest kinnihoidjad võitlevad omavahel alati, võitlusabinõuna mainis ta pilget.

Paberid tekstiga

Kippusin kahe maja vahele kinni jääma. Ema oli siit juba välja saanud. Ema oli öelnud, et mul on üks kirjatöö tegemata, aga mina mäletasin, et see on mul tehtud. Vahel võis küll valesti mäletada. Nüüd mulle tuli meelde, et kirjutasime sel teemal õpetaja käsul koolis veerandi viimases tunnis, aga ema ei ole seda kirjutist näinud, sest õpetaja ei ole seda tagasi andnud.

*
Avasin oma sahtli. Sahtlis olid Helina saadetud kirjad, aga avastasin, et osad ümbrikud on kortsus ja üks pooleks murtud. Ümbrikuid võis olla rikkunud mõni väike laps.

*
Õpetaja oli mulle ükskord kirjutanud vihikusse punase pastakaga: "Püüa paremini!" Nüüd mõtlesin, et ma oleks võinud kirjutada selle alla kolmandat värvi kirjutusvahendiga: "Püüa ise paremini!" Õpetaja arvas, et mu käekiri on halb, aga ma teadsin, et see on hea, seega oli õpetaja endale oma arvamuse lihtsalt sisendanud.

laupäev, oktoober 05, 2024

Male mõju

Kui ma küsisin erialade kohta ühekaupa, ütles tehisintellekt kõigi puhul, et maletrenn tuleb nende jaoks kasuks. Lõpuks küsisin, kus see tuleb kahjuks. Sain sellise vastuse:

"Üldiselt ei ole male mängimine kahjulik ühegi elukutse puhul, kuna see arendab mitmeid kasulikke oskusi nagu strateegiline mõtlemine, probleemide lahendamine ja keskendumisvõime. Siiski võib olla mõningaid olukordi, kus malele pühendatud aeg ja energia võivad teatud elukutsete puhul tekitada väljakutseid:

Füüsiliselt nõudlikud ametid: Kui töö nõuab suurt füüsilist aktiivsust ja vastupidavust, võib liiga palju aega malele pühendamine vähendada füüsilise treeningu aega. Näiteks sportlased, kes peavad säilitama kõrge füüsilise vormi, võivad vajada rohkem aega treeningutele ja taastumisele.

Aja- ja stressimahukad ametid: Teatud ametid, nagu arstid, advokaadid või ettevõtete juhid, võivad nõuda palju aega ja energiat. Kui male mängimine hakkab segama tööülesannete täitmist või põhjustab täiendavat stressi, võib see olla probleemiks.

Loovad ametid: Kuigi male võib arendada loogilist ja analüütilist mõtlemist, võib see mõnikord piirata loovust, mis on oluline näiteks kunstnike, kirjanike või disainerite jaoks. Liigne keskendumine loogikale ja strateegiale võib mõnikord pärssida spontaansust ja loovust."

Maa- ja linnaloodus

Tahtsin minna läbi Peedu metsa jõe äärde. Seal oli tulnud seni mööduda kurjadest koertest, aga täna olid need koerad lisaks lahti. Läksin nende eest jõkke ja kõndisin mööda jõge edasi.

*
Olin mõelnud, et Pärmivabriku lähedal võib üks puu ära murduda. Täna see oligi murdunud ja langenud risti üle autotee. Põhjuseks võiski olla minu mõte, seda oli varemgi juhtunud. See oli suure autoliiklusega tänav, aga murdunud puu tõttu ei pääsenud autod enam läbi.

*
Eurolistis olin mina olnud vahepeal ainus kirjutaja, aga nüüd oli seal hakanud uuesti ka hulk muid inimesi kirjutama. Listi elus hoidmine tasus ennast ikka ära.

*
Ukraina president oli käinud rindel. Vist mitte ainult vaatamas, vaid ka tund aega tulistanud. Mina polnud veel rindel käinud ega ka mitte sõja eest põgenenud. Oli magamamineku kellaaeg. Kuulsin, kuidas teises toas ütles ema isale, et maal toimus võitlus ja üks inimene tapeti. Kes, seda ma ei kuulnud. Mõtlesin, et seda küsin alles hommikul. Niikaua sai mõelda erinevaid variante.

*
Oli olemas tähtpäev, mil naised kinkisid meestele lilli ja raamatuid. Eesmärk oli, et meestel parem tuju oleks.

reede, oktoober 04, 2024

Karjala minevik

Kõndisime kooli lähedal kodu suunas. Jäin teistest maha, et murda maapinnalt ühe taime leht. Seda kätte võttes hakkas käsi kipitama. Mõtlesin, et põhjus võib olla selles, et see võib olla maikelluke, mis on mürgine. Mõtlesin edasi, et see vast ei ole maikelluke, sest see on teistsuguse kujuga.

*
Lugesin ühelt võrgulehelt, et H. Rebas oli kirjutanud, et ta on Karjalast pärit ja seal olid asjad traagilised. Kirjutasin kommentaariks, et mina sõnastaks teisiti: Karjalas oli eestlaste ja soomlaste võim. Kirjutasin, et tehisintellekt on hea asi, saab rohkem kommentaare kirjutada.

*
Ma ei olnud vendade käitumisega rahul. Peksin neid ja ütlesin, et nad võiks rohkem kasulikke asju teha.

*
Kirjutasin, et kahe minu raamatu pealkirja on hiljem kasutatud teiste autorite raamatute pealkirjadena. Üks neist räägib Jehoova tunnistajatest ja autor on nendes pettunu.

neljapäev, oktoober 03, 2024

Saabuja

Olime Paides. Uksest tuli sisse väike olend, kelle nimi oli aids. Püüdsin temast eemale hoida.

kolmapäev, oktoober 02, 2024

Pinkidega üritus

Istusin ühel kirjandusüritusel Bristoliga samas pingis. Mul oli ilmunud uus luulekogu ja see oli laua peal. Bristol ütles ühe kogus oleva tõlke kohta, et see on muidu hea luuletus, aga tõlge on konarlik. Mulle endale meeldis. Bristol avaldas raamatuid pidevalt, mina kirjutasin rohkem internetis. Bristol hakkas minu raamatu kaanele mälestuseks joonistama.

teisipäev, oktoober 01, 2024

Materjalivõit keskgambiidis


inimene – arvuti
Käikude tagasivõtmisega.
1. e4 e5 2. d4 ed 3. Ld4 Rc6 4. Le3 g6 5. f4 b6 6. Rf3 Rf6 7. e5 Oc5 8. Le2 Rg4 9. h3 Rd4 10. Le4 Ob7 11. Lb7 Ob4+ 12. c3 Oc3+ 13. bc Rc2+ 14. Ke2 Re5 15. Re5 Ra1 16. Ld5 Vf8 17. Ob2 f6 18. Oa1 fe 19. Le5+ Le7 20. Le7+ Ke7 21. g3 Vae8 22. Og2 Kf6+ 23. Kd2 Kf5 24. Ve1 Ve1 25. Ke1 a5 26. c4 d6 27. Rd2 Ve8+ 28. Kf2 c5 29. Oe4+ Ve4 30. Re4 Ke4 31. Ke2 a4 32. Of6 a3 33. Oe7 Kd4 34. Od6 Kc4 35. Kd2 b5 36. Kc2 h5 37. g4 b4 38. gh gh 39. Oe7 Kb5 40. f5 Kc6 41. f6 Kd7 42. Oc5 ja must sai 62. käigul mati.

Rõdusein


Käisin juuksuris ja tegin pärast seda foto. Mõtlesin, et rõduseina taustal ei ole vist veel fotot olnud. Juuksuri arve oli 18 eurot. Järjekorda ei olnud. Lugesin lõikuse ajal luuletusi.

/TÄIENDUS: Kontrollides leidsin siiski rõduseina ka maikuiselt fotolt./

Valeandmed blogis

Mulle öeldi, et üks raamatupood lõpetas minu raamatu müügi. Kirjutasin seepeale blogis, et võibolla tõesti, aga ei tea, kas sellepärast, et raamat oli otsas, või sellepärast, et seda enam üldse ei ostetud ja taheti teistele raamatutele ruumi teha. Hommikul selgus, et vesi on kraanis siiski olemas, öösel oli öeldud, et seoses raamatu müügi lõpuga võttis raamatupood meilt vee ära. Võibolla oli täna hangitud poele müügiks uus raamatu eksemplar. Aga nüüd sain aru, et öösel räägitu pidi nali olema, sest raamatupood ei ole asutus, mis vett ära võtaks. Blogi lugejad võisid arvata, et ma ei saa üldse naljast aru, aga ma ei saanud sellepärast, et ma kirjutasin öösel.

*
Läksin teatrilavale esinema. Seisin lava vasakul küljel. Otse enne seda olin kirjutanud blogis, et kui mingi asi on halb, siis lähen vasakule küljele, aga kui hea, siis paremale küljele. Nüüd ei olnud tegemist halva asjaga, olin sellest külgede valiku põhimõttest juba loobunud, aga blogilugejad võisid sissekande põhjal arvata, et ma pean ka seda asja halvaks. Mõtlesin, et koolis õpetati, et eksamipilet tuleb võtta vasaku käega, olin sellest põhimõttest kinni pidanud, aga järgmine kord mõtlesin võtta parema käega, sest nüüd mulle tundus, et vasak käsi võib just õnnetust tuua. Eriti palju kordi polnudki olnud, kui laua pealt pilet võtta tuli, tavaliselt õppejõud ütles eksamiküsimuse.