pühapäev, märts 22, 2015

Kuuenda klassi luuletustest

Kuuendas klassis toimus luulekonkurss teemal "Eestimaa, mu isamaa". Igaüks pidi kodus luuletuse kirjutama. Minu luuletuse avarida oli "Voolab, voolab ajajõgi", Kristeril sarnane "Võrtsjärvest algab üks jõgi". Mõlemas on sõna jõgi, aga minu reast võiks välja lugeda ajaloohuvi ja Kristeri omast geograafiahuvi. Kui hilisemaid elulugusid vaadata, siis mina olengi liikunud ajas - õppinud ajalugu ja kirjutanud mälestusi, viimast teen ka praeguses blogisissekandes. Krister on minust rohkem liikunud ruumis - kolinud Tartust Prahasse, Moskvasse ja Tallinnasse. Tänavu tegi ta ettepaneku korraldada klassikokkutulek Lätis või saartel ehk võimalikult kaugel. Minu korraldatud klassikokkutulek toimus meie vanas koolis ehk mälestustega seotud hoones.

Hiljuti räägiti mulle teooriat, et tüdrukud joonistavad nimisõnu ja poisid tegusõnu. Mõtlesin, kas see kehtib ka luuletuste puhul, ja meelde tulnud näidetest leidsin sellele kinnitust. Viivi Luige ühes luuletuses olid osad sõnad läbiva suurtähega, need olid kõik nimisõnad. Mina alustasin luuletuse väljamõtlemist reast "Voolab, voolab ajajõgi", kus kaks esimest sõna on tegusõnad ja sõnad aeg ja jõgi on küll nimisõnad, aga samuti liikumisega seotud. Luuletuse pealkirja mõtlesin välja viimasena, selleks oli "Paat, jõgi ja tont", mis on küll nimisõnad, aga samuti liikumisega seotud. Sõna "tont" vist kasutavad küll tüdrukud vähem.

Kuuendas klassis kirjutasin enda tarbeks ka muid luuletusi, ühe neist olen hiljem avaldanud raamatus "Uneriik". Selle avarida on jälle sarnane: "Siin voolab naftajõgi".

0 vastukaja: