neljapäev, september 22, 2022

Slovakkia metsik loodus

Otsisin venekeelset filmi Tšehhoslovakkia looduse kohta. Leidsin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=Y3BON-xOt-w vene keelde tõlgitud filmi Slovakkia looduse kohta. Algkeel tundus olevat slovaki keel. Video oli umbes 1 tund 42 minutit pikk, aga kui see oli umbes 52 minutit mänginud, tulid lõpukaadrid. Sain aru, et edasi tuleb vist juba teine osa, piirdusin ühe osa vaatamisega.

Nagu muuhulgas eelmisena vaadatud ajaloofilmis juttu oli, on Slovakkia rahvaarv väiksem kui Tšehhil. See tähendab hõredamat asustust, seega ilmselt ka rohkemat metsikut loodust. Film oli tehtud Tatra mägedes, mis olid osaliselt lumega kaetud. Eriti palju näidati karusid. Eestikeelsetes luuletustes riimitakse 'lund' ja 'talveund', aga selles filmis olid karud ka lume peal ärkvel. Juhul kui mingites mägedes on igilumi, siis ei saagi sellepärast aasta ringi magada.

Filmis näidati ka inimesi, ühte neist nimetati fotograafiks, teine oli võibolla fotograafi saatja. Räägiti, et hea kaadri saamine võtab nädalaid aega. Olen hulgast videotest näinud, et pilvede liikumist näidatakse kiirendatult, seda tehti ka siin, lisaks oli ühe koha peal kiirendatud karude liikumine ja ka kuu liikumine. Kiirendatud filmimine peaks sümboliseerima tänapäeva inimeste kiiret elutempot.

Peale karude näidati loomadest hirvesid, hunte, oravat ja erinevaid linde, näidati ka erinevaid taimi. Seal kasvasid madalad okaspuud. Mägedest sai kosena alguse jõgi, mille kohta öeldi, et see suubub Musta merre. Räägiti, et neis mägedes asub Tatra rahvuspark. Vahepeal oli seal karude ja huntide arv väike, aga nüüd on see kasvanud. Samasugust juttu olen lugenud Eesti metsloomade kohta, keda oli maailmasõdadevahelisel ajal vähe.

Filmis rääkis kogu aeg üks hääl, aga lõpukaadrites näidati palju filmi tegemisega seotud nimesid. Teadsin, et Ungaris on eesnimi tagapool kui perekonnanimi, sama oli näha lõpukaadritest oletatavalt slovakikeelsete nimedega. Nagu sai juba eile mainitud, on Slovakkia Ungari osa olnud. Kaadrite järgi oli film tehtud aastal 2010, video ülesriputamise aeg oli 2016. Filmis lasti rääkimise vahele kurba muusikat. Üks vanamuusik on rääkinud, et muusika, mida inimesed kurvaks nimetavad, ei ole kurb, sest ilu ei ole kurb. Aga kõigi emotsioonid ei pea kattuma.

0 vastukaja: