reede, november 09, 2012

Haruldased kalad

Lugesin teist korda raamatut "Tormihoiatus". Seekord lugesin nii, et otsisin sõnu inglise-eesti sõnaraamatust välja. Hakkasin mõtlema, kust ma tean, kuidas sõnad inglise keeles on, kui raamat on tõlgitud eesti keelde. Nägin, et tõlkija on raskemad sõnad ja eessõnad tõlkimata jätnud ja need on eestikeelsete sõnade vahel inglise või prantsuse keeles. Esimesel lugemisel ma polnud seda tähele pannud. Arvatavasti ka mitte õppejõud, kes meil seda raamatut lugeda käskis. Näitasin emale lauset, kus üle poole sõnadest oli tõlkimata jäänud.

*
Lõpetasime teist korda keskkooli. Olin saanud ajaloos neljasid, sest ma polnud õppinud. Olin kirjutanud ajaloo kontrolltöid stiilis, et üks ajalooline isik teaks ajaloost vähe, loetledes, mida ta teab. Õpetaja hakkas lõputunnistusi kätte jagama. Ta ütles, et ma tegin lõpukirjandis igas lauses ühe ja sama sõnade järjekorra vea. Ütlesin, et mina paremat lõputunnistust halvema vastu ei vaheta, kui ma polnud seekord tippvormis. Õpetaja ei hakanud mulle vägisi uut tunnistust peale suruma.

*
Meil oli uus joonistamisõpetaja. Vana õpetajaga oli joonistamistundides tegeletud muude asjadega, aga uus pani kõik joonistama. Tunni lõpul seisid õpilased ringis ja igaüks pidi nimetama, kelle pilt talle kõige rohkem meeldis. Mulle meeldis ühe tüdruku joonistatud pilt. Aga ma ei tahtnud seda nimetada, sest tunni algul oli õpetaja mind selle tüdruku kõrvale istuma pannud, ja oleks võidud arvata, et pilt meeldibki kõrvuti istumise tõttu. Õpetaja küsis, kes tahab enne tunni lõppu wc-s käia. Kaks poissi tahtsid. Nad olid selle tunni ajal juba ühe korra käinud. Õpetaja ütles, et nad on kroonilised haiged.

*
Jõudsin ühte tuppa. Seal oli akvaarium, kus hoiti maailma kõige haruldasemaid kalu. Neid oli viis tükki. Akvaariumil oli ees hästi paks rauduks, et kalu ära ei varastataks. Aga kui uks oli olemas, võidi see ikkagi lahti teha. Ma ei teadnud, kui neid kalu maailmas ainult viis oligi, kuidas nad kõik merest üles leiti. Ruumi seintel oli lumi, sest seal töötasid külmutusseadmed. Need seadmed lülitati välja, et ruum soojemaks läheks. Aga nii võisid kalad hävida. Ühe poliitiku kohta teatati, et varsti ta hakkab mängima pingpongi. Mina mängisin pingpongi aastaringselt ja seetõttu ei saanud sellest teha uudist. Läksin teise ruumi, kus olid arvutid. Arvutis oli küsitlus, kes pooldab ühte või teist poliitilist arengut välismaal. Arvuti pidi märku andma, kui mõni inimene lähedusse jõuab, aga ei andnud. Nähtavasti sellepärast, et juba varem oli sisse lülitatud režiim, nagu oleksid kõik kohal.

0 vastukaja: