teisipäev, mai 06, 2014

Raamat võrgustikest

Pidin minema päevakeskusesse õhtusöögile. Olin lubanud, et viin sinna õhtusöögiks küüliku. Nüüd hakkasin kahtlema, kas ma ikka viin, sest ei tahtnud küülikut oma käega tappa. Teiseks tahtis arvatavasti ema seda kodus samuti süia. Päevakeskuse söögiajad pidid toimuma riigi kulul, aga küülik oleks olnud minu kulul.

*
Vaatasin aknast välja. Nägin lähenemas paksu musta suitsu. See võis olla mürgine. Läksin käpuli köögiuksele ja ütlesin, et akent lahti ei tehtaks, sest läheneb must suits. Läksin oma tuppa tagasi. Võtsin lugemiseks Astrid Lindgreni raamatu "Võrgustikud". Sellest Pille oligi võrgustiku sõna võtnud. Nüüd tundsid seda mõistet kõik. Idee oli, et kõik inimesed on üksteisest kahe käe kaugusel. Esimeses peatükis rääkis jutustaja, et ta sai aru, et Jumalat ei ole olemas, jutustaja on täiesti üksi. Lõin talle sellise jutu eest metallesemega vastu õlga. Seejärel öeldi, et mis me tühja asja pärast tülitseme. Ja lisati, et aga osadele on see küsimus tähtis. Sellega olid esimeses peatükis esitatud kõik inimese variandid selle teema osas ja näidatud, et võrgustik kehtib. Järgmistes peatükkides pidid lisanduma uued teemad. Olime ühes majas, kus hakati mängima peitust. Mina lamasin voodi peal ja üks mängija peitis ennast voodi taha. Ma ei reetnud oma liigutustega otsijale, kus peitja on. Otsija vaatas isegi voodi taha, aga peitjat ei näinud. Järgmisel korral mul oli peitja mitte reetmine juba raskem. Maja kõrval seisis auto, mille all põlesid küünlad. Ütlesin, et säde võib bensiini sisse lennata. Mul soovitati küünlad ära puhuda. Nii ma tegingi, aga puhumine tekitas just sädemeid. Puhastasin silmadest välja palju imelikku tolmu sarnast mustust, mille keegi oli sinna ajanud. Üks tegelane rääkis, et tal kasvab silma peale kae ja ta käib aeg-ajalt seda arsti juures lõikamas. Vastasin, et mul on vist ka kae, aga ma lõikan seda ise. Selle peale öeldi, et kui ise lõigata, siis see kriimustab silma.

*
Oli geograafia tund. Õpetaja näitas kaardil, et ümber maailma rändaja liikus kõigepealt läbi Aafrika ja Euroopa, teiseks läbi Aasia ja kolmandaks läbi Ameerika. Ameerika näitamist alustas ta juba Aasiast. India poolsaare lääneosas oli suur riik, mille kohta õpetaja küsis, mis selle nimi on. Õpilased vastasid õigesti, et Mauritius. Selle riigi alumises otsas oli väike riik, mille nimi oli Djibouti. Õpetaja küsis, kas esimesed tähed ei tuleks kirjutada Dž. Õpilased vastasid, et varem kirjutati. Kui õpetaja oli noorem olnud, siis ta oli õpilastega vaielnud. Aga nüüd ta oli vanem ja targem ning küsis, kas õpilased mõnda asja paremini ei tea. Olin Paide õuel. Oli õhtu ja tuli vist juba tuppa minna. Läksin maja ette, et vaadata, kas seal on auto, millega koju sõita. Natukese aja eest oli auto seal olnud, aga nüüd enam mitte. Tundus, et see on ära varastatud. Aga aias autovärava taga üks auto oli. Võibolla oli tegemist sama autoga, aga võibolla teisega.

0 vastukaja: