esmaspäev, august 21, 2017

Aasia 20. sajandil

Klaasseni konspekt.

Eestis kasutas Eenpalu vaikiva ajastu kohta nimetust juhitud demokraatia. Selline mõiste paistab sobivat ka paljude Aasia riikide kohta. Valimised võivad toimuda, aga need ei ole sellepärast euroopalikud valimised.

Euroopa ajaloos seostas Max Weber protestantlikku eetikat ja kapitalismi vaimu. Protestantism eristus katoliiklusest algul suurema rõhuga kirjaoskuse levitamisele ja on siiani seotud suurema rikkusega. Aasias on muud religioonid, aga Klaassen on oma loengutes näidanud, et ka Aasias on majanduslikult edukamad olnud need maad, mis on teinud haridusele suuremaid kulutusi ja kus on suurem kirjaoksuse protsent.

Soomlaste "Maailma ajaloos" muretseti, et kui Hiina majandus Läänele järele jõuab, mis siis maailma loodusest saab. Klaassen pole selle pärast nii palju muretsenud, vaid on rääkinud imetlevalt, kuidas Taivan ehk Hiina Vabariik oli majanduslikult palju arenenum kui Hiina Rahvavabariik. Seejuures polnud siiski ka Taivan pikka aega eriti demokraatlik. Valimised toimusid siis, kui eelmine saadik suri.

Gorbatšovi aeg oli Eestis ja Nõukogude Liidus pöördeline aeg. See väljendus muuhulgas selles, et hakati rääkima ajaloo valgetest laikudest. Jaapanis oli Teise maailmasõja aeg samuti pöördeline aeg, aga seal väljendus see selles, et pärast sõda mõneks ajaks koolides ajaloo õpetamine lõpetati. Seejuures oli mõlemal juhul tegemist demokratiseerimisega, sest ka Jaapanis muutusid lubatuks sellised parteid, mis sõja ajal veel lubatud ei olnud. Konspektist ei selgu, kas ajakirjanduses ajaloo teemalised debatid elavnesid või vaikis ajaloo osas ka ajakirjandus. Saksamaal oli vist denatsifitseerimise osa ajaloost uut moodi rääkimine.

On öeldud, et vaenlased ühendavad. Aga paistab, et mõnel maal ühendab vaenlase keel. Aafrikas on jäetud riigikeelteks Euroopa keeli, ka India üks riigikeeltest on endiselt inglise keel. Raamat "Madrase minevik ja tänapäev" kirjeldas, kuidas lõunaindialased olid just põhjaindialaste keele vastu. Klaasseni järgi kavandati inglise keele riigikeeleks jätmist algul lühiajalise sammuna, kuid see on jäänud pikaajaliseks. India tegi koostööd Nõukogude Liiduga, aga oli keeleliselt samal ajal seotud rohkem idabloki Külma sõja vastastega.

0 vastukaja: