neljapäev, aprill 05, 2018

Kauged maad

Kirjutasin listi:

"Lugesin muuhulgas Vietnamist raamatust "Välispanoraam 1982". Seal kirjutatakse, et pärast Ameerikaga sõja lõppu hakkas Vietnami majanduslik olukord juba paranema, aga uue tagasilöögi andis sõda Hiinaga. Ka see oli juba seljataga, kuid relvakokkupõrked Vietnami-Hiina piiril jätkunud. Kui muidu kiidetakse Nõukogude-aegses kirjanduses sotsialismi, siis Vietnami puhul ka seda, et riigi osa majanduses oli vähendama hakatud ja põllumehed võisid senisest suurema osa saagist endale jätta.

Uue relvakokkupõrkena kirjeldatakse Lõuna-Aafrika Vabariigi ja kääbusriik Lesoto vahelist. Lõuna-Aafrika vägi tungis Lesoto territooriumille, aga vist mitte selle enda külge liitmiseks, vaid Lõuna-Aafrika enda neegeropositsiooniga arvete õiendamiseks. Ei saanud selgust, kas väed läksid pärast operatsiooni uuesti minema või jäid sinna kauemaks. Teisele väikeriigile Svaasimaale andis Lõuna-Aafrika samal aastal hoopis maad juurde või tagasi, aga ka seda kritiseeritakse, sest tegemist olnud probleemsete aladega ja erinevate rahvaste vahel valitsenud pinged, millest kardeti, et need annavad hiljem Lõuna-Aafrikale ettekäände sissetungiks. Nagu Euroopas otsustati aastal 1975 piiride põlistamine, nii olnud ka Aafrikas Aafrika Ühtsuse Organisatsioon piiride muutmise vastu, et oleks vähem ebastabiilsust. Aga kas vahel piiriküsimuse lahendamine ei ole olnud pingete lõpp? Kui Ida-Saksamaa liideti hiljem Lääne-Saksamaaga, siis sellele järgnes rahva aktiivsuse langus."

Pärast vaatasin veel võrgust, et kuigi Lesoto või Lesotho rahvaarv oli varem Eesti omast väiksem, on praeguseks seal riigis rohkem elanikke, Eestil on natuke suurem pindala. Kontrollisin ka võrgust, kas Lõuna-Aafrika ikka andis 1982 Svaasimaale maad. Leidsin kinnitust, et ta seda pakkus, aga ei leidnud selget lauset selle kohta, kas pakutud maa ka üle anti või mitte.

/TÄIENDUS: Nüüd leidsin ühe lause, mis ütleb, et seda maad üle ei antud. Lause kõlab järgmiselt: "By 1982, an agreement had been finalised, but resistance from South Africa’s KwaZulu legislature scuttled the deal." See on kirjas aadressil https://mg.co.za/article/2005-01-14-swaziland-seeks-border-adjustment, kuhu jõudsin otsinguga "Swaziland new territory 1982"./

0 vastukaja: