esmaspäev, september 16, 2024

Kooli ja vahetundi

Oli vaja kooli minna ja pidi juba varsti väljuma. Aga enne oli vaja minna vannituppa. Oli tube koristatud ja asjad olid pärast seda viltu. Enne vannituppa minekut panin asju otseks. Aga kell läks edasi ja nüüd oli juba kindel, et jään kooli hiljaks.

*
Koolis lõppes tund. Kiideti ühe klassivenna välimust, kes pidi varsti mööda kõndima. Seda kuuldes ajasin tahtmatult lihased punni. Võidi arvata, et ma teen seda meelega. Kommenteeritigi, et ma olen muutunud. Kõndisin lühikeste sammudega edasi-tagasi. Õpetaja Holts näitas, kuidas üks inimene oli tuletikkudega käitunud. Ta oli tõmmanud tikku ja polnud leeki veel ära puhunud, kui leek juba sõrme puudutas, kuigi ta oli tikul põleda lasknud lühidalt. Neljanda tiku sellest toosist oli ta tõmmanud alles mitme aasta pärast.

pühapäev, september 15, 2024

Arvutis ja koolis

Arutasin Helinaga kirja teel koos rattamatkale minemist. Küsimus oli, kas laenutada selle jaoks üks või kaks ratast. Leppisime küll mineku kokku, aga ma teadsin, et tüdrukud jätavad vahel lubadusi täitmata. Helina võis algul anda lubaduse tulla ausalt, aga pärast võis tal tuju halvaks minna ja ta võis sellepärast ümber mõelda. Minu postkastis pandi kirjadele hindeid ja mulle see ei meeldinud.

*
Istusin koolitunnis. Õpetaja rääkis kirjalikest töödest, mille me eelmises tunnis kirjutasime. Ta ütles, et kirjutati Fischerist ja veel ühel kõrvalteemal. Mõtlesin, kas siis Fischerist kirjutas kaks inimest. Ma olin ka Fischerist kirjutanud, aga nii lühidalt, et mind vist õpetaja ei mõelnud. Sellel teisel teemal olin küll pikemalt kirjutanud. Mõtlesin, et õpetaja väga ei pahandanud, siis sain vist positiivse hinde. Ma olin neljadega rahul, neli viis edasi. Nooremana oli mulle piisanud ka kolmest, aga enam ma neid ei tahtnud.

laupäev, september 14, 2024

Laagri olud

Juhtisin autot. Jätsin auto seisma, sest vastu tuli teisi autosid. Ka nemad jäid seisma. Lõpuks taipasin, et ma olen vales suunavööndis. Teistele autodele ruumi tegemiseks läksin tee ääre poole, aga mitte õigesse suunavööndisse. Teised autod pääsesid liikuma. Politsei võis mulle trahvi teha, et ma nii noorelt roolis olen.

*
Meil oli uus päevarežiim. Me jõime vedelikku uneajaga läbisegi ja palju väiksemates kogustes kui varem. Võibolla sellest sellise režiimi korral piisas.

*
Olime laagris. Siin ei kuulnud enam hommikuti äratusvilet nagu varasematel aegadel, sest kõigil oli endal mobiiltelefonis äratuskell. Ilm oli jahe ja mõtlesin panna riideid selga juurde. Oli hommik, aga ma ei teadnud, kas hommikusöögi aeg on käes. Ma ei teadnud ka, kas täna on laagri viimane või eelviimane päev. Kirjutasin unenägusid üles. Kirjutasin neid ühe karbi kaanele. Pastakas lõpetas kirjutamise, sest kaas oli rasvaste kätega nii ära hõõrutud. Keerasin kaane ümber ja jätkasin kirjutamist kaane siseküljel, sinna pastakas kirjutas. Üks vana mees püüdis kõrvalt lugeda, mida ma kirjutan. Panin vahepeal osale tekstile käe ette.

reede, september 13, 2024

Mängijate teod

Capablanca oli kirjutanud, et males tuleb teha lühike, mitte pikk vangerdus. Mõtlesin, et see on algajatele mõeldud liialdus, mõnel juhul on pikk vangerdus parem. Mõtlesin, et hakkan Capablanca partiisid läbi vaatama, kuidas ta ise on mänginud. Kui leian, siis kirjutan blogile uudise pealkirjaga "Capablanca tegi pika vangerduse".

*
Elasime nüüd uues majas. Meie korterinumber oli ühe võrra erinev kui eelmises majas. Uut korterinumbrit oli raske meelde jätta, sest vanade korterite omad olid ka meeles. Mõtlesin, et pean Helinale uue aadressi teatama, võibolla ta tahab mulle kirja saata.

*
Olin ühe suure maja koridorinurgas. Küsisin, mille jaoks seal üks lüliti on. Vastati, et seda ei tohi vajutada, muidu kustub laetuli ära. Läksin saali, kus toimus maleturniir. Vaatasin ühel laual mängitavat partiid. Seal toimusid löömised ja polnud kohe selge, kas üks pool saab materiaalse paremuse. Käes oli juba ajapuudus ja üks mängija tahtis seda kurjasti ära kasutada. Ta ei käinud nuppu kohe valitud ruudule, vaid katsus enne kiirete liigutustega ka mitu muud ruutu läbi. Vastased hakkasid üksteist järjest jõhkramalt torkima. Läksin koridorinurka tagasi ja ütlesin oletatavale kohtunikule, et kaks mängijat lasid käed käiku. Ma ei teadnud, kas ma tohin öelda, kui ma olen pealtvaataja, mitte asjaosaline. Aga kõnetatav ei olnudki kohtunik ja ta vastas mulle pahaselt, et miks ma seda talle räägin. Läksin mängusaali tagasi ja vaatasin nüüd ühel teisel laual toimuvat. Ka seal oli ajapuuduses tüli tõusmas. Üks mängija võttis taskuräti ja nuuskas sellesse vastase nina all. Ütlesin, et üks mängija nuuskas teisele näkku.

neljapäev, september 12, 2024

Ebavõrdne vahetus


arvuti – inimene
1. e4 c5 2. Rf3 d6 3. d4 cd 4. Rd4 Rf6 5. Rc3 g6 6. Ob5+ Rbd7 7. Og5 Og7 8. Of6 Of6 9. Rd5 Og7 10. 0-0 a6 11. Od7+ Od7 12. Ld3 0-0 13. c3 Vc8 14. a4 Ve8 15. b4 e6 16. Re3 Lc7 17. Vfc1 Oc6 18. b5 ab 19. ab Od7 20. Re2 Va8 21. Rd4 Vec8 22. Va8 Va8 23. Vb1 Va3 24. Rc4 Va2 25. Re2 Lc5 26. Rd6 Ve2 27. Le2 Ld6 28. Lf3 Lc5 29. Ld3 Lc7 30. Vd1 Oe8 31. Ld8 Ld8 32. Vd8 Kf8 33. c4 Oe5 34. b6 Ke7 35. Vd2 Oc6 36. f3 h5 37. g3 Oc3 38. Vd1 Oa5 39. c5 Ob4 40. Vc1 Od2 41. Vc2 Oe3+ 42. Kf1 e5 43. Ke2 Od4 44. Kd3 Ob5+ 45. Kd2 Kd7 46. f4 ef 47. gf Kc6 48. h4 Oc5 49. Vc1 Kb6 50. f5 gf 51. ef Oe7 52. Vh1 Od7 53. Vb1+ Kc7 54. Vf1 Oh4 55. Ke3 Og5+ 56. Kd4 f6 57. Kc4 h4 58. Vf3 Kc6 59. Kb4 b5 60. Vc3+ Kb6 61. Vf3 Od2+ 62. Kb3 Kc5 63. Vd3 Of5 64. Vd2 h3 65. Vf2 Oe6+ 66. Kb2 Od5 67. Kc3 b4+ 68. Kd3 b3 69. Kc3 f5 70. Vh2 Og2 ja valge sai 87. käigul mati. Valgel jäi 2 tunnist mõtlemisajast alles 1 tund 58 minutit 33 sekundit, mustal 1 tund 31 minutit 33 sekundit.

Enne teeleasumist

Oudekki oli minemas välismaale. Enne seda pakkus ta inimestele võimalust endaga kokku saada. Soovijaid registreeris kaks vahendajat. Kirjutasin mõlemale. Küsisin, millal on võimalik Oudekkiga kokku saada. Kui olin kirjad teele saatnud, siis mõtlesin, et ma saatsin need krüpteeritult, vahendajad ei oska neid avada. Mulle meenus, et üks vahendajatest oli maininud ka konkreetset kuupäeva, millal Oudekki inimesi vastu võtab. Aga mulle see ei sobinud, sest siis läksid kõik korraga, oleksin tahtnud kokku saada nelja silma all.

kolmapäev, september 11, 2024

Teises klubis


Käisin kolmeaastase vaheaja järel ülikooli maleklubi üritusel. Sel korral toimus see EÜS-i hoones. Mängisin kaks kellata partiid ühe välisüliõpilasega. Rääkisin temaga inglise keeles ja lõpetades kinkisin talle inglise keelde tõlgitud luuletusi. Majast lahkudes pildistasin väljastpoolt nii mängumaja kui ka selle kõrval asuvat koolimaja, kus ma lapsena õppisin.

Tolkien

Kirjutasin üleeile ajaloolisti:

Raamatupood reklaamib Tolkieni raamatut. Seoses sellega kirjutan järgmist:

1. Tolkien oli ilukirjanik, kellelt olen lugenud bakalaureuseõppe neljanda kursuse ajal raamatuid "Kääbik" ja "Silmarillion" ning magistriõppe ajal kolm köidet raamatut "Sõrmuste isand", väljaarvatud lõpust lisasid.
2. Esimesel katsel lugesin "Kääbikut" ainult ühe lause, umbes "Maa all urus elas kääbik" ja mind tüütas see kohe ära, sest sisse oli toodud järjekordne fantaasiategelane, keda polnud teistes lasteraamatutes nimetatud.
3. Otsustasin "Kääbiku" siiski läbi lugeda, kui ühes raadiosaates öeldi, et Tolkieni raamatuid on nimetatud fašistlikeks, kirjutasin parajasti fašismi kohta uurimistööd.
4. Huvi tekitas ka see, et lapsepõlvesõbra koduleheküljel oli nimetatud Tolkieni ühena tema lemmikautoritest.
5. Ilmselt "Silmarillioni" mõjul nägin ühe ärgates riimi pandud unenägudest, see seni avaldamata luuletus kõlas umbes: "Siis anti käsklus järjest loe / ja loetigi seal nimesid, / kuid peitus kohas, kus tal soe, / kes oli teinud imesid. // Siis algas viimne äramarss / ja otsitav jäi leidmata, / kui pööbel juba mööbeldas / ja valmistus ka leinama. // Üks suguvõsa sajandeid / veel tahtis ennast varjata / seal kuni kustub kindraleid / ja varjus jõudu koguda."
6. Magistriõppe ajal hoidsin aega õppetöö jaoks kokku, seetõttu lugesin "Sõrmuste isandat" ainult pühapäeviti ja ainult üks peatükk korraga.
7. Mõned Tolkieni fännid mängisid tol ajal ise tehtud mõõkadega rollimängu LARP ehk Live Action Role Play.
8. Tolkieni raamatutes on proosateksti vahel ka luuletusi, ühes olid umbes read: "Üks juhib neid, / üks leiab nad üles, / üks toob nad kokku pimeduse süles / maal, mille nimeks Mordor, / Musta Varju all."
9. Võibolla selle salmi tõlge mõjutas, et hiljuti müügile jõudnud luulekogus "Esimene poolsajand" on mul umbes read "Üks maomürk mõjub verele, / üks närviraku perele".
10. Tolkieni teostes satuvad tegelased suurtesse ohtudesse ja pääsevad üle noatera, võibolla "Silmarillionis" alati ei pääsenud.

teisipäev, september 10, 2024

Täiendustega kordustrükk

Minu raamatust "Viimsed päevad" ilmus kordustrükk. Algul arvasin, et see on üleni minu raamat, aga leidsin selle lõpust järjest uusi teiste kirjutatud tekste. Mõni tekst oli poliitiline ja mõni mitte. Lõpuks selgus, et minu kirjutatud osa on alla 50 protsendi. Mõtlesin, et ja mina panin selle veel koduleheküljele kirja enda raamatuna. Siis mulle tuli meelde, et ma ei pannud, olin kirjutanud, et minu tekst ühe pealkirjaga ilmus kogumikus teise pealkirjaga. Kumbki pealkiri polnud enam "Viimsed päevad". Teises trükis ma kirjutasin pikemalt. Esimeses trükis oli kirja pandud, mis juhtus ja milliseid hallutsinatsioone ma kuulsin, teises trükis ka see, mida ma mõtlesin. Hoidsin raamatut käes ja ütlesin, et see on kuidagi märjaks saanud. Raun võttis selle enda kätte ja ütles, et need on autori pisarad. Siis ta parandas, et nii märg ei saa raamat olla, see on optiline pete.

esmaspäev, september 09, 2024

Vanaema kolinud

Olime Paides. Vanaema ja Siiri elasid küll samal tänaval kui varem, aga teises majas. Mõtlesin neilt küsida, kes nüüd nende eelmises majas elab. Võibolla seal ei elanudki kedagi.

*
Liikvel oli marutõbi. Inimesed, kes olid sellesse nakatunud, hammustasid järjest üksteist. Lootsin, et lõpuks lõppeb kõik jälle õnnelikult ja keegi ei sure.

pühapäev, september 08, 2024

Sügismarjad


Olen näinud viimasel ajal nii linnas kui ka maal pihlakamarju, aga ei taha võõraste inimeste valdusi pildistada. Lasin joonistada midagi nähtu ainetel.

Ühel soojal septembripäeval



Täna käisin liivarannas. Parajasti sõitis mööda üks paat, milles oli kolm inimest. Paat pani laine laksuma nagu mere ääres. Meenutasin täna kõigi aastate unenägusid ja ajalooajakirjade kõigi aastakäikude sisu. Mõtlesin, mida ma küsiksin inimeselt, kes oleks nõus kõigile küsimustele vastama.

Raamatud trepikojas

Jõudsin oma trepikotta. Kuna meie korterisse ei mahtunud enam raamatud ära, olid osad neist toodud trepikotta. Mõtlesin, et nii võivad naabrid valesti aru saada, nagu oleksid need tasuta võtmiseks. Läksin trepist üles. Trepiastmed olid samuti kaetud püsti seisvate raamatutega. Edasi saamiseks laskusin vahepeal käpuli. Minu taga tuli trepist üles üks vanainimene.

laupäev, september 07, 2024

Juhe pingul

Istusime suure toa arvuti taga. Arvutis tuli lahendada üks probleem. Võtsin selleks kätte arvutihiire. Aga hiir liikus raskelt, sest selle juhtme küljes oli mingi takistus. Kui hiirest lahti lasksin, lendas see elastsusjõuga seina äärde põrandale. Üks vend tuli mulle appi. Ta küsis, kuidas saab inimene nii loll olla. Vastasin, et ühel on nägu loll, teisel on jutt loll.

reede, september 06, 2024

Kotid

Üks naine, keda ma olin vist siinkandis varem ka näinud, kõndis meie õuel koos mehega, kes tundus olevat üks ajalehtedest tuttav isik. Nad olid vist hiljuti abiellunud. Mees leidis maast ühe koti ja võttis selle kaasa, nüüd tal oli koos enda kotiga kaks kotti. Läksin seda tuppa ütlema, jättes samal ajal oma koti trepikoja ukse juurde. Aga ühed inimesed tulid mulle trepil vastu ja võisid mu koti endale võtta. Seetõttu tahtsin ruttu oma koti juurde tagasi pääseda. Toas ma ei näinudki kedagi, koti juurde tagasi jõudmiseks ütlesin öelda olevat lauset poolikuna, aga mitu korda.

*
Viimistlesin oma magistritööd. Nüüd oskasin sügavamalt mõelda, seetõttu oli mul palju ümber teha. Magistritöö kaitsmise tähtaeg oli olnud võibolla mitu aastat tagasi. Ütlesin, et kirjutan töö valmis, isegi kui seda kaitsmisele ei lubata.

neljapäev, september 05, 2024

Teravused avangus


inimene – arvuti
Ühe tagasivõtmisega lõppmängus.
1. e4 d5 2. ed Ld5 3. Rc3 Ld6 4. Rf3 Rf6 5. d4 Og4 6. h3 Of3 7. Lf3 Rc6 8. Of4 Rd4 9. Lb7 Rc2+ 10. Ke2 Le6+ 11. Kd2 Vd8+ 12. Kc2 Lf5+ 13. Kb3 Lf4 14. Ob5+ c6 15. Oc6+ Rd7 16. Rd5 Vb8 17. Rf4 Vb7+ 18. Ob7 Rc5+ 19. Kc2 Rb7 20. Vad1 e6 21. Vd3 Od6 22. Rh5 g6 23. Rf6+ Ke7 24. Re4 Vc8+ 25. Kb1 Of4 26. Vhd1 Vc7 27. Vc3 Vc3 28. Rc3 e5 29. Rd5+ Ke6 30. Rf4+ ef 31. Vc1 Kd6 32. Vc8 a5 33. Vh8 h5 34. Vf8 Ke6 35. Vb8 Rd6 36. Vb6 h4 37. Va6 Kd5 38. Va5+ Kd4 39. Va7 f6 40. Vd7 Ke5 41. Vd6 Kd6 42. Kc2 Ke6 43. Kd3 Ke5 44. f3 Kd5 45. b4 g5 46. a4 f5 47. a5 g4 48. b5 Kc5 49. a6 Kb6 50. Kd4 gf 51. gf ja must sai 67. käigul mati.

Kabekombinatsioon

Lamasin oma voodis ja vahepeal karjusin, sest ma ei olnud teiste inimeste jutuga rahul.

*
Mängisime kabet. Leidsin kombinatsiooni, et tamm lööb ühel käigul kõik vastase kõige pikemal diagonaalil olevad nupud, aga läheb seetõttu ise kaotsi. Kui sellest rääkisin, oldi minuga nõus. Aga seejärel hakkasin mõtlema, et võibolla tamm ei lähegi kaotsi, oleneb sellest, kas reeglite järgi tuleb lüia kõige suurem võimalik arv nuppe või võib valida ka väiksema nuppude arvuga löömistee.

kolmapäev, september 04, 2024

Postituste populaarsus

Ema ütles, et ma mürgitasin tee ära. Küsisin, mille ma ära mürgitasin. Olin pannud teekannu kaane klaasi peale ja valanud kaane peale vett, aga kaas oli kokku liimitud. Ütlesin, et viskame siis selle tee minema. Kuigi ema oli ise mürgitamisest rääkinud, hakkas ta seda teed koos isaga jooma.

*
Olin teinud feisbukis postituste seeria ning ei olnud saanud selle eest ühtegi laiki. Nüüd nägin, et üks võõras inimene on minu postitused kopeerinud. Mõtlesin, et laigin neid siis ise kopeeritud kujul, kuigi kopeerimist oleks võinud pidada ka varguseks. Vaatasin hämaralt kõrvallehelt neid koopiaid läbi. Neist ei olnud ka kõik laike saanud, aga üks oli saanud kolmekohalise arvu laike. Märkasin nüüd, et ka feisbuki postituste all on loendurid, mis näitavad, mitu inimest on neid postitusi näinud. Kuigi sellel postitusel oli kolmekohaline arv laike, oli selle nägijate arv neljakohaline.

teisipäev, september 03, 2024

Raamatu levitamine

Luulekogu "Esimene poolsajand" on müügil paljudes raamatupoodides, raamatukogudesse jõudmine on aeglasemalt läinud. Erinevad poed on raamatut müünud erineva hinnaga. Selle pildi lasin tehisintellektil joonistada selle peale, kui sain täna teada, et Rahva Raamat on minu raamatu hinna juba alla lasknud.

Üleeilsed õied



Emal oli üleeile väljaspool kodu teine sünnipäevapidu veel ja talle kingiti veel lilli. Need fotod on juba üleeile tehtud, aga lükkasin postituste omavahelise konkureerimise pärast avaldamise edasi.

Nimed

Andsin feisbukis Helina blogile lingi. Tegelikult ma teadsin, et Helina ei taha tähelepanu. Nüüd kõik nägid, et ta on oma blogis minu blogile viidanud.

*
Istusin ülikooliloengus. Õppejõud loetles erinevate valdkondadega seotud ajalooliste isikute nimesid. Ma ei saanud hetkel konspekteerida. Õppejõud võis selle meelde jätta ja mult eksamil neid nimesid küsida.

*
Kõndisin puuderohkel tänaval. Siin oli huvitava arhitektuuriga maju. Aga need olid sünged, sest ma teadsin, et mingi maja neist on mõrtsuka maja. Üks inimene oli kunagi teise ära tapnud, et saada hüvesid, mida nautida. Aga raske oli aru saada, kuidas ta neid nautis, kui ta teadis, et ta on mõrvas süüdi.

*
Mul oli seni olnud üks elektronmärkmik ja nüüd sain uue. Uuele oli peale kirjutatud elektrivoolu tugevus. See oli tugevam kui eelmises elektronmärkmikus, aga lootsin, et mitte tappev. Mõtlesin, kas panna uude märkmikusse samasuguseid fotosid nagu olid eelmises või mitte. Klaus uuris minu uue elektronmärkmiku käske. Uus oli keerulisem.

*
Läksin trepist Kirjandusmuuseumi ülemisele korrusele. Mäletasin uduselt, et alumistel korrustel on vist teemakataloogid ja kõige ülemisel korrusel kõikehõlmav kataloog. Üks töötaja küsis mult, mida ma otsin. Nimetasin oma uurimisteema. Töötaja küsis mult, kas ma tean, kes olid 16. sajandi maletajad. Neid oli loengus nimetatud, aga mul ei tulnud hetkel nimed meelde. Siis tuli mulle meelde üks nimi, mis oli loengus nimetamata jäänud  Leonardo. Kahtlesin küll natuke, kas ta elas 16. sajandini või suri varem.

esmaspäev, september 02, 2024

Kooliaasta ja eluaasta



Päevakeskuses oli juulis ja augustis kiirmaleturniiridega pooleteistkuuline vaheaeg, aga täna alustati uut hooaega. Teel sinna pidin marsruuti muutma, sest algas ka uus kooliaasta ja ühel koolil oli vabaõhu aktus. Päevakeskuses tähistati täna Villeri sünnipäeva. Talle kingiti lilli. Mul oli kaasas kolm eksemplari oma suvel ilmunud raamatut. Panin need laua peale ja algul mõtlesin, et lasen soovijatel ise võtta, aga kui piirduti ainult lehitsemisega, siis kinkisin ühe eksemplari sünnipäevalapsele, teise klubi esimehele ja kolmanda ajalooharidusega maletajale. Turniiril mängiti viis vooru 12 osavõtjaga ja paremad kohad said:

1. Põdersalu 4,5 punkti
2. Peebo 4
3. Parts 3,5
4.7. Haring, Liiva, Peedor ja Runnel 3

pühapäev, september 01, 2024

Sügis või suvi



Täna enne bussi peale minekut ütles arvuti, et vihma tõenäosus on vähem kui tunni pärast üks protsent, aga sadas. Sadu oli siiski nii nõrk, et ma ei võtnud vihmavarju kaasa. Enne bussi peale saamist jäi sadu järele. Tõin maalt linna kaks suvikõrvitsat.

Toru ja varras

Sõitsin linnaliini bussis. Hoidsin käega torust kinni. Vaatasin, et käsi on ühe vana naise peale liiga lähedal. Püüdsin kätt kohendada, aga ka ükski teine asend ei olnud parem.

*
Läksin maleklassi pikale turniirile. Vaatasin, et stendil varda otsas rippuvate ajalehtede keskel on ka ajalehe "Kuma" number. Püüdsin selle sealt vahelt välja võtta. Kui olin ta juba kätte saanud, ütles Karba, et ma poleks pidanud seda võtma. Pidin esimeses voorus mängima ühel esimestest laudadest. Esimese ja kolmanda malelaua vahelt võeti teine välja.