esmaspäev, jaanuar 16, 2006

Diktaatorid

Nägin unes, et diktaator andis mulle käske. Parodeerisin teda, aga nii, et tema arvas, et mõtlen kõike tõsiselt. Lõpuks otsustasin tema võimule lõpu teha. Lõikasin tal pea otsast. Viisin ta vannituppa ja surusin ta pea vee alla, nii et ta uppus. Mõtlesin, et see on ohtlik tegevus, sest kui peaks selguma, et see ei olegi unenägu, siis võin kellegi päriselt ära tappa. Hilisemas unenäos mõtlesin, et oleksin lihtsalt võinud diktaatori ihukaitsjatele öelda, et nad ta vanglasse viiksid, sest nüüdsest olen mina valitseja. Tähtis on initsiatiivi haaramine.

Nägin unes, et mängisin maleturniiril, mida peeti šveitsi süsteemis ja millel oli 9 vooru. Kuuendas voorus võitsin ja peale seda oli mul esimest korda 50 protsenti võimalikest punktidest. Rääkisin, et see on tüüpiline, et ma turniiri lõpu poole tabelis tõusma hakkan. Küsisin kahelt kaasvõistlejalt, kui palju neil punkte on. Neil oli ka mõlemal 3. Mul käis peast läbi mõte, et tegelikult võin veel kolm viimast mängu kõik kaotada. Voorude vaheajal nägin möödumas kahte vanemat meest, kes ütlesid enda kohta, et mõttetud mehed on kõige õigemad mehed. Kõndisin koridorides ringi. Vastu tulid Klaus ja Lemmit, kes arutasid omavahel, mida mina Oudekkist arvan. Mõtlesin, et Lemmit ja Oudekki ei ole üldse võrdsed, sest Lemmit ei käinud isegi mitte minu klassis, aga Oudekkit tundsin veel paremini kui klassikaaslasi.

Nägin unes, et vaatasin ajakirjast malepartiid, kus maailmameister oli mänginud valgetega ja tema vastane oli valinud hispaania avangu vahetusvariandi. Must käis avangus Ld7, aga sealt aeti ta varsti ära. Valge käis Vd1 ja Ve1, saavutades vabadel liinidel tugeva rünnaku musta vangerdamata kuningale. Mäng lõppes kiiresti valge võiduga. Lugesin ka Hitlerist. Tema kohta kirjutati, et sõja algul tegutses ta väga õieti, aga hiljem pidas ta ennast kellekski teiseks ja tegi vaimuhaiguse tõttu suuri vigu. Oli siiski öeldud, et ka lahingu kaotamise järel oskas ta oma vägedega taganeda. Mõtlesin, et algul arvati ülikoolis minust ka, et teen kõike õieti, mistõttu mulle pandi kõrgemaid hindeid, et mitte mulle takistusi teha, aga hiljem hakkasin vigu tegema ja siis suhtumine minusse muutus. Mõtlesin, et pean ikkagi doktorantuuri astuma, sest oskan alles nüüd rahulikult mõelda. Hiiemaa ütles minu eelmise uurimistöö kohta, et olen selles kasutanud venekeelset kirjandust, aga parem on lugeda inglise keeles. Vastasin, et tõlget vene keelde lugesin sellepärast, et see oli raamatukogus olemas, samal ajal kui ingliskeelse originaali välismaalt tellimise eest oleks maksta tulnud. Üks õpilane rääkis, kuidas Urbasel oli kõigi asjade kohta ilus süsteem olnud, aga see ei vastanud tegelikkusele. Ta jäljendas seda, kuidas Paesalu oli tunnis neid asju seletanud, tehes järgi Paesalu pealiigutusi. Tal oli Paesalu pea. Ta ütles, et bee on inglise keeles mesilane, siis võib arvata, et sellest tuletatusd sõna beesting tähendab mesindust, aga tegelikult tähendab see teist asja. Mõtlesin, et see tähendab siis õite koristamist. Aga ta ütles, et see tähendab mesinduse vastu võitlemist.

0 vastukaja: