laupäev, jaanuar 14, 2006

Indiaanlased

Nägin unes, et vaatasin filmi indiaanlastest. Eemal nägin õppejõudu, kes oskas indiaanlastest rääkida. Indiaanlased asusid puulatvu mööda teele. Kartsin, et neist võidakse eeskuju võtta ja nii puu otsast alla kukkuda. Kui Tarzan oli filmis liikunud edasi ennast liaanide abil kiigutades, siis need indiaanlased liikusid nagu rongid mööda rööpaid. Päriselt nii teha ei saa, aga filmis võis teha. Istusime nende indiaanlastega maas ja võtsime järjest kätte asju. Kui indiaanlaste asjad on tehtud nii, et nad kaua vastu peaksid, siis eurooplaste asjad tehakse nii, et nad kiiresti laguneksid ja nende asemele uued ostetaks.

Nägin unes, et mängisime meie klassi poistega kooli saalis korvpalli. Enamus tahtsid olla ühes ja samas meeskonnas, nii ei jätkunud teise meeskonda mängijaid.

Nägin unes, kuidas andsin välja ühe uue luulekogu. See ilmus aastavahetusel ja oli eelmise aastaarvuga. Parem oleks olnud anda välja uue aastaarvuga, sest poest kõik käesolevast aastast vanemaid raamatuid ei osta. Siis oli see Priidu Beieri ja ühe naise ühine luulekogu. Avaluuletuseks oli pandud kahest 4-realisest riimitud salmist koosnev, mille viimases reas oli öeldud, et raamatu annab välja kirjastus Ilmamaa. See oligi Ilmamaa välja antud. Avaluuletus võis olla käsikirjas välja valitud kirjastuse mõjutamiseks, et raamat ikka välja antaks, ja see mõjuski. Teiselt poolt võis sõnaga "Ilmamaa" olla vihjatud minu esimese luulekogu pealkirjale "Maailmakord". Mul oli avaldatud sarnane luuletus, kus oli lõpus sõna "maailmakord". Beier võis hakata kirjutama sarnast luuletust, aga selleks, et mingi erinevus ka oleks, kirjutada "maailmakorra" asemel "Ilmamaa", mis tähendab küll sama asja.

Nägin unes, et läksin maleklassi ja ütlesin Reile, et raamatu käsikiri on valmis. See oli Kerese raamat. Võtsin selle käsikirja portfellist ja panin lauale. Vaatasin Kerese raamatut "Valitud partiid", et seal on partiide juures palju sõnalisi kommentaare, mida oleks ka saanud sõnalisse raamatusse panna. Keres ütles raamatus, et need kommentaarid, mis ta on kirjutanud, tunduvad õiged kommenteerimise hetkel, aga pärast tundub kõik teisiti. Mõtlesin, et seega on male ikkagi peamiselt mäng ja nuppe võib tõsta ükskõik kuidas. Leidsin ajakirja "Informaator" uue numbri. See oli selle aasta esimene number. Kuigi neid pidi aastas ilmuma neli tükki, oli see ilmunud alles augustis, mis näitas, et ajakiri oli raskustes. Sven rääkis millestki, kus on sees aasta kõik partiid. Panin käsikirja uuesti portfelli, et ma seda sinna ei unustaks. Hakkasin ära minema. Üks väiksem poiss ütles, et ma temaga mängiksin. Ütlesin, et ma ei saa, ma pean teise kohta ka minema, muidu jään hiljaks. Mõtlesin kirjastust. Praegu oli veel aega. Oli reede ja kell oli neli, aga kirjastuses pidi tööpäev lõppema hiljemalt kell kuus. Läksin läbi koolimaja, sest maleklass tegutses reedeti koolimaja tiiva esimesel korrusel. Fuajees mõtlkesin, kas tervitada Maimret või Sasi. Ise ma enam koolis ei käinud. Seisin ühe asutuse välisukse taga. Peitsin ennast suure koera eest avatud ukse ja seina vahele. Mõeldi, kas viia koer ära majja. Sellele kaasa aitamiseks ütlesin, et sellel asutusel pidi jah olema 40 elevanti. Tegelikult koer ei olnud päris elevant ja ühtegi teist looma ei olnud ka näha.

0 vastukaja: