neljapäev, märts 08, 2018

"Välispanoraamid" Itaaliast

Raamatust "Välispanoraam 1975" selgub, et aastal 1975 ei teinud kommunistid võidukäiku mitte ainult Indo-Hiinas, vaid nende valimistoetus suurenes ka Itaalia valimistel. Ühel pildil tuuakse maakondade kaupa ära, kui palju protsente kuskil kommunistide valimistoetus suurenes. Minu meelest rohkem saab suureneda seal, kus varem oli väiksem. On toodud ka arve kommunistide koguhäältearvu kohta erinevatel valimistel. Ühes lõigus nimetatakse kommuniste vasakpoolseteks, kristlikke demokraate ja sotsialiste tsentristideks, liberaale ja sotsiaalset liikumist parempoolseteks. Aga teises lõigus on erinevate vasakpoolsete parteide häälte arv kokku liidetud, mis tähendab vist, et seal loetakse vasakpoolseteks nii kommuniste kui ka sotsialiste. Olen lugenud magistrieksamiks raamatut Itaalia vasakpoolsetest, kus nendeks loeti ka sotsialistid.

Raamatus "Välispanoraam 1980" kirjutatakse, et aastal 1980 toimus Lõuna-Itaalias suur maavärin, mis nõudis tuhandeid inimelusid. Sellega seoses esitatakse taas poliitilisi süüdistusi, nagu rahva kannatusi oleksid suurendanud võimul olnud kristlikud demokraadid. Jaapanis on vist tõesti maavärinateks paremini valmis oldud. Aga kas muinsuskaitse lubaks vanad varisemisohtlikumad majad lammutada? Kirjutatakse, nagu oleks vahet Põhja- ning Lõuna-Itaalia majandusliku arengutaseme vahel suurendanud kristlikud demokraadid. Aga ma tean, et see vahe oli olemas juba siis, kui nimetatud parteid olemas ei olnud. Kas lõuna mahajäämuses pole süüdi ka maffia või kliima? Ja kas maavärina ajal varandusest ilma jääda pole veel raskem sellel, kellel seda on rohkem?

Kirjutatakse veel poliitilisest terrorist. See nõudis Itaalias aastal 1980 kolmekohalise arvu inimelusid. Vahel arvatakse, nagu oleks kõige hullem aeg olnud fašistide valitsemisaeg, aga fašismi ajal iga aasta nii verine ei olnud. Võibolla Liibüa koloonias küll oli asi veel hullem. Poliitilises terroris olid aastal 1980 süüdi neofašistid ja Punased Brigaadid. Viimased olid minu teada seotud kommunistidega. Kommuniste raamatus muidu kiidetakse, aga Punaseid Brigaade mitte. Püütakse leida ka Punaste Brigaadide puhul seost neofašistidega, kuigi mainitakse, et kõik Punaste Brigaadide liikmed ei oleks sellega nõus. Huvitav oleks lugeda, mida ütles neofašistliku terrori kohta seaduslikult tegutsenud neofašistlik Sotsiaalne Liikumine.

0 vastukaja: