esmaspäev, märts 12, 2018

Vihane võitlus

Kirjutasin "Vietnami sõja" 8. osa ja ühe raamatu kohta:

"Järelvaatasin seda osa arvutist. Eriti šokeeriv oli, et meeleavaldajaid pole maha lastud mitte ainult diktatuuririikides, vaid ka Ameerika Ühendriikides. Neli mahalastut meeleavalduse kohta on küll vähem kui Kambodža 2 miljonit tapetut. Aga räägiti veel ameeriklaste reaktsioonist mahalaskmise teadasaamisele. Osasid õhutas see järgmisele meeleavaldusele minema, teised saatsid hukkunute vanematele sõimukirju. Küsitlus näitas, et suurem osa ameeriklasi kiitis mahalaskmise heaks. Sellega ei ole kõige arusaadavamas kooskõlas, kui saate teises lõigus öeldi, et suurem osa ameeriklasi pooldas sõja lõpetamist. Venemaal aastal 1905 meeleavaldajate mahalaskmine põhjustas tõelise revolutsiooni puhkemise, Ameerikas nii suuri muutusi ei kaasnenud.

Saates näidati ka vietnamlasi. Maleklubis iseloomustati kunagi hiina keelt, et hiinlased räägivad ühesilbilisi sõnu ja väga kiiresti. Saatest oli näha, et vietnami keel on hiina keele sugulaskeel, aga üks vietnamlane rääkis seda aeglaselt ja teised ka mitte maksimaalse kiirusega.

Ameeriklaste võitlusest kommunismiga lugesin veel raamatust "Välispanoraam 1976". Itaalias olid valimistel populaarsed kommunistid ja ameeriklased olevat andnud Itaalia kristikele demokraatidele rahalist toetust, et kommunistid võimule ei saaks. Seda kritiseeritakse, aga võibolla Nõukogude Liit abistas omakorda kommunistlikku parteid?"

0 vastukaja: