teisipäev, märts 07, 2023

Protestantluse ajaloost

Kuulasin arvutist saate "Eesti lugu" osa, kus oli juttu peamiselt kirikuelust Rootsi ajal. Räägiti, et kui keegi ütles, et laul või jutlus võiks ka lühem olla, siis selline mõte mõisteti hukka. Ma mäletan, et Luther ise ütleb "Lauakõnedes", et kes pikka jutlust ei oska pidada, see pidagu lühike. Saates räägiti tagapool sarnaselt, et kui noomiti naiste riietust, siis sellele vastati, et kuninganna kannab samasuguseid riideid.

Saates öeldi, et Rootsi ajal tegeles kirik kõigega. Ma mäletan, et Uku Masing on veel 20. sajandil kirjutanud, et ta tegeleb kõigega, kuna on teoloog. Mul ajaloo ja füüsika sisseastumiseksameid tehes oli küll ka üks põhjendus, et mul on laiad huvid ja need on mõlemad laiad erialad.

Keskajal olid erinevad vaimulikud ordud sarnased praeguste erinevate poliitiliste parteidega. Reformatsioon enam kloostreid ei soovinud. Aga saates räägiti, kuidas protestantluse ajal konkureerisid omavahel Oleviste ja Niguliste kirik.

Räägiti, et kui vaimulikud olid juba luterlikud vaimulikud, eelistas mõni neist veel tegelikult katoliiklust. Anglikaani kiriku kohta öeldakse mäletatavasti ka tänapäeval, et see on protestantliku ja katoliikliku vahepealne.

0 vastukaja: