reede, märts 03, 2023

Indrek Toome

Hiljuti suri Laulva revolutsiooni aegne Eesti NSV ministrite nõukogu esimees Indrek Toome, kirjutasin tema kohta kahes ajaloo arutelu listi kirjas mälestusi. Blogis liidan kirjade olulisema osa kokku:

1. Rahval oli hea meel, kui Karl Vaino vahetati Vaino Väljase ja Bruno Saul Indrek Toome vastu, aga Arnold Rüütel jäi välja vahetamata ja muutus samuti populaarseks.
2. Ühes anekdoodis tahtis keegi televiisorit osta, Rein Otsasoni töökohas öeldi talle: "Otsas on," Indrek Toome omas: "Toome."
3. Ühed luuleread olid umbes: "Ise sööme, ise joome. / Nõud viib ära Indrek Toome."
4. Võibolla see on viide sellele, et Eesti taotles isemajandamist Nõukogude Liidu koosseisus.
5. Ühes vana-aastaõhtu naljasaates mängis valitsusjuht Indrek Toome taksojuhti, kes ütles: "See valitsus kukub."
6. Toome ütles, et kui Vaino Väljasel on hiidlase huumor, siis temal on Pelgulinna oma.
7. Kui Eesti NSV kuulutas ennast suveräänseks, ütles Toome pärast seda toimunud meeleavaldusel: "Te ei tea veel, mida me oleme teinud."
8. Uue Ülemnõukogu ajaks asutas Indrek Toome poliitilise ühenduse Vaba Eesti ja minu isa rääkis Eesti Kongressil peetud kõnes, et sellist nimetust ei tohi monopoliseerida.
9. Eesti Komitee ja Vaba Eesti juhid kirjutasid koos alla avaldusele, et Savisaare valitsus tuleks asendada Siim Kalda omaga, seda hakati nimetama enamlaste-kelamlaste liiduks, see sai palju kriitikat.
10. Augustiputši ajal ütles Toome televiisoris, et ta tunneb neid riigipöörajaid ja sellised mehed nagu Janajev ei saa riigi pööramisega hakkama.
11. Indrek Toome on meil üks kord külas käinud, olen ühes kirjas öelnud, et see juhtus aastal 2017 seoses minu isa sünnipäevaga.
12. Minu vanemad mäletasid, nagu oleks mina sündinud samal kellaajal, kui Toome Tartu maiparaadil kõnet pidas, aga Toome vaidles vastu, et ta ei saanud kõnet pidada, sest ta polnud tol ajal veel ametis.
13. Kontrollisin hiljem Kirjandusmuuseumis vanast "Edasist" üle, et õigus oli Toomel.
14. Toome kiitis külaskäigu ajal Rein Ristlaant, kes polevat olnud päritolult eriti punase taustaga ja kelle kohta keegi oli öelnud, et Ristlaan oli parim usuasjade volinik.
15. Kui ma õigesti mäletan, kiitis Toome ka Arnold Rüütlit.
16. Ühte praeguse aja poliitikut ta kritiseeris, et see pole päevagi tööl käinud, ta on ainult poliitikaga tegelenud.
17. Toome arvas, et poliitik ei tööta, aga minu isa töötab, sest tema kirjutab.
18. Isa omalt poolt kritiseeris inimesi, kes ei abiellu.
19. Isa pakkus Toomele kingiks majandusteaduslikku kirjandust, aga Toome eelistas luulet, ta olevat viimasel ajal luulet lugema hakanud.
20. Natuke hiljem käis meil külas teine valitsusjuht Andrus Ansip, kes tuletas meelde, et Toome on kohtulikult karistatud.

0 vastukaja: