esmaspäev, mai 04, 2020

Itaalia iseseisvussõjad

Itaaliakeelses vikipeedias loetletakse kolm Itaalia nummerdatud iseseisvussõda, aga ka muid nendega seostuvaid vallutusi. Iseseisvussõdade nimetuse kasutamisele räägib vastu, et iseseisvaid itaallaste riike oli olemas juba varem, aga osa itaallaste maast siiski nende võimu alla ei kuulunud. Iseseisvussõjad olid osa Risorgimentost, mis sõnaraamatu järgi tähendab ärkamisaega või vabadusliikumist. Risorgere tähendab ellu ärkama või õitsele puhkema. See on arvatavasti mõjutanud ka Eesti ärkamisaja mõistet, kuigi Eestis tuleb juurde 700-aastase orjaöö mõiste.

Esimene iseseisvussõda toimus aastatel 1848-1849, kui riik, mida on samaaegselt nimetatud nii Savoiaks, Piemonteks kui ka Sardiiniaks, sõdis revolutsioonist haaratud Austriaga. Teine iseseisvussõda toimus aastal 1859, kui Sardiinia ja Prantsusmaa sõdisid liidus Austria vastu. Ülikoolis õppisin, et 20. sajandi Itaalia fašistid pidasid sõda positiivseks nähtuseks. Ka üks praegune itaaliakeelne võrguleht ütles, et Sardiiniale tuli osalemine Krimmi sõjas kasuks, sest see tõi liidu tõttu Prantsusmaaga lähemale sõja Austria vastu. Teise iseseisvussõja alapeatükis oli huvitav, et eestikeelsetest raamatutest tuttava Mõlema Sitsiilia kuningriigi asemel kasutati väljendit, mille tõlge on pigem Kahe Sitsiilia kuningriik. Olen varem lugenud, et teine Sitsiilia oli Apenniini poolsaare lõunaosa.

Eraldi alapeatükk on aastal 1860 Garibaldi juhtimisel toimunud Tuhande ekspeditsioonist, aga seda pole iseseisvussõdade numeratsiooni sisse pandud. Sardiinia kuningriigiga liideti Lõuna-Itaalia, aastal 1861 muudeti riigi nimi Itaalia kuningriigiks.

Kolmas iseseisvussõda toimus aastal 1866 Preisi-Austria sõja ajal, kui Itaalia oli liidus Preisimaaga. Aastal 1870 Saksa-Prantsuse sõja ajal toimus Rooma liitmine Itaaliaga, aga see jääb iseseisvussõdade numeratsioonist välja. Öeldakse, et osad autorid nimetavad Neljandaks iseseisvussõjaks Esimest maailmasõda, milles Itaalia osales aastatel 1915-1918. Selles sõjas liideti Itaaliaga Trento ja Trieste ning esialgu jäi püsima konflikt Fiume ümber.

0 vastukaja: