laupäev, mai 30, 2020

Itaalia, Eesti ja maleolümpiad

Kirjutasin blogi välismaa rubriigis magistritöö täienduseks Itaalias toimunud suve- ja taliolümpiamängude ajaloost. Täna refereerin Itaalia maleolümpiate ajalugu, võrreldes seda Eesti omaga.

Esimene maleolümpia toimus aastal 1927, naised võistlesid esimest korda aastal 1957. Itaalias on maleolümpia toimunud üks kord, see on aastal 2006 Torinos. Samal aastal ja samas linnas toimusid ka taliolümpiamängud, aga kuupäevad on erinevad. Taliolümpiamängud toimusid 10. veebruarist 26. veebruarini, maleolümpia 20. maist 4. juunini. Tolle aasta kohta leidsin seose Eesti ja Itaalia spordiajaloo vahel, et Itaalia karistamiseks kaaluti nende maleolümpiamängude Eestis korraldamist, kuna esialgsel konkursil oli Eesti jäänud Itaalia järel teiseks. Eesti meeskond sai Torinos 46. koha, naised 33. koha. Itaalia pani korraldajana välja mitu meeskonda.

Itaalia meeskonna parim koht maleolümpiatel on 14., see saadi aastal 1988 Kreeka suuruselt teises linnas Thessalonikis. Eestlastest osales seal esikohale tulnud Nõukogude Liidu meeskonnas Ehlvest varumängijana, kogudes 4,5 punkti 7 võimalikust. Itaalia meeskonna parim koht ei ole nii hea kui Eesti 3. koht Saksamaa ja Poola järel aastal 1939 Argentiinas Buenos Aireses.

Itaalia naiskonna parim koht oli 12. aastal 2008 Saksamaal Dresdenis. Eestil on ka naiskonna rekordkoht kõrgem. See saadi aastal 1994 Moskvas, kui jagati 6.-8. kohta. Aga 2008 oli Eesti naiskond Itaaliast tagapool 32. kohal ja meeskond 33. kohal.

Itaaliakeelselt võrguleheküljelt leidsin, et Itaalia on saanud maleolümpial ka individuaalseid medaleid, neid antakse ilmselt oma laua kolmele enim punkte kogunud mängijale. Ma ei tea, kas mängija ei või siis olla erinevates voorudes erinevatel laudadel või vaadatakse tema erinevatel laudadel kogutud punkte eraldi. Itaalia on saanud individuaalseid kuldmedaleid kaks meeste ja kaks naiste arvestuses. Võimalik, et itaallasi või Itaaliast väljarännanute järeltulijaid on võistelnud ka muude riikide võistkondades. Eesti ja eestlaste kohta ma individuaalsete auhindade statistikat ei otsinud.

0 vastukaja: