laupäev, aprill 24, 2021

Pärast lõputunnistust

Olime just keskkooli lõpetanud. Klassijuhataja rääkis ühest õppeainest, mille tundides ma polnud ühtegi korda käinud, aga mille eest oli mulle positiivne hinne välja kirjutatud. Ma oleks saanud minna selle aine õpetajaga kohtuma praegu, aga ma ei teinud seda ka nüüd. Mind suleti kitsasse ruumi, et ma õpiks sealt välja pääsema, nagu Artur ütles. Lükkasin seina ribad kõrvale ja astusin ruumist välja. Öeldi, et selline väljumisviis ei ole lubatud. Hakkasin joostes põgenema. Põgenesime läbi metsa ja hoidsime teedest kaugemale. Kuna jooksime koguaeg sirgjoont mööda, ei saanud jälitajad meid kätte. Pidime mööduma ühtedest inimestest, aga püüdsin mööduda nii, et ei läheks neile väga lähedale. Neil inimestel oli koer, kes meid natuke aega jälitas, aga siis loobus. Jõudsin Tartusse. Mõtlesin, et jälitajad võisid sellega arvestada, et ma lõpuks koju jõuan, nad võivad olla minu koduukse ette varitsuse pannud. Seetõttu enne koju minekut kutsun turvamehe kaasa. Jõudsin oma korterisse ja keerasin lukule mitu keerdu peale, otsustades võtme risti ette jätta, et jälitajad ei saaks sisse tulla. Aga lukustatud uks avanes ja ukse taga seisis suur kari jälitajaid. Neil olid käes kõigi minu võtmete koopiad. Mõtlesin, et need jälitajad on minu kõik teisikud.

*
J. Lomp vaatas minu tõlgitud raamatut ja ütles, et ma olen sellesse vead sisse teinud. Vastasin, et mitte mina, vaid pärast mind töötas käsikirjaga toimetaja. Meenutasin, et kirjastuse direktor ütles, et ma olen suur vaidleja ning seetõttu toimetaja tööd üle vaadata ei saa, muidu oleks olnud võimalik vead ära parandada. Lomp ütles, et nüüd ma ju hakkasin vaidlema. Vastasin, et ärme sellest rohkem räägime. Lomp oli nõus. Ta küsis, kas ma olen näinud värvilise ja mustvalge vastandamist. Vastasin, et see oli "Suve" filmis, ma olen seda näinud. Seal oli uuem aeg värviline ja vahele näidati mustvalgeid "Kevade" kaadreid. Lisasin, et kunstnik Arrak on vastandanud värvilist ja mustvalget, kujutades keskaega värvilise ja uusaega mustvalgena. Aga mõtlesin, et see oli tal ainult ühes teoses vahelduse pärast, võibolla ta mõnes teises teoses kujutaks neid aegu teisiti.

*
Tõnu tuli esikusse ja hakkasin temaga juttu ajama. Ühe teise pere poiss võis vaadata, et ma räägin sama pilkavalt kui Tõnu. Kohates Ülemiste vanakest tuli küsida: "Kas Tallinna linn on valmis?", millele Ülemiste vanake vastas tavaliselt, et Tallinna linn ei saagi valmis, seda ei saa üle ujutada. Läksime ühe aia juurde, milles olime hiljuti pahandust tegemas käinud. Avama tuli sama vana naine, kes eelmine kord. Hoolimata sellest, et olime pahandust teinud, rääkis ta meiega sõbralikult. Sel korral olid meie soovid natuke teistsugused kui eelmisel korral.

0 vastukaja: