reede, juuli 30, 2021

Makedoonia ajalugu

Olen otsinud veel välismaa blogisid. Mõnes on avaldatud ainult 5-10 sissekannet ja siis on blogi seisma jäänud. Eile leidsin otsinguga 'Köln blogspot' korralikuma saksakeelse blogi Makedoonia ajaloo kohta. /TÄIENDUS: Arvuti mälu järgi sisestasin otsingusse ka aastaarvu 1921 mõeldud 2021 asemel./ Selle aadress on https://makedonien-geschichte.blogspot.com/ .Kirjanduse tsitaatides on ka ingliskeelseid lõike. Blogi on rühmitatud erinevateks ajalooperioodideks. Kõigepealt avanes sissekanne, kuidas Saksamaa Kölni ülikool uuris Makedoonias ühte Euroopa vanimat järve ja tegi selle põhjal järeldusi kliima ajaloo kohta.

Teiseks lugesin sissekannet Egiptuse kuningannast Kleopatrast, keda nimetati makedoonlaseks. Teatavasti 4. sajandil e.Kr. vallutas Makedoonia valitseja Aleksander Suur ka Egiptuse. Sellest ajast jäid sinna valitsema Makedoonia päritolu dünastiad (algul lühikest aega Makedoonia dünastia nimeline, seejärel kauem Ptolemaiosed) ja Kleopatra 300 aastat hiljem oskas muuhulgas makedoonia keelt. Tavaliselt tuuakse Aleksander Suure nimi ära ilma järjekorranumbrita, aga selles sissekandes mainitakse, et numbri poolest oli ta Aleksander III.

Kolmandaks vaatasin ühte sissekannet lähiajaloo osast. Selles kirjutatakse "Washington Posti" korrespondendist, kes väitis aastal 1903, et peaaegu pooled tolleaegse Bulgaaria elanikest olid makedoonlased. Türgist eralduvad rahvad tahtnud luua lõunaslaavi föderatsiooni, mis oleks olnud suurem kui hilisem Jugoslaavia, aga selle võimalike liikmetena nimetati ka rumeenlasi ja albaanlasi, kes slaavlased ei ole. Tänapäeva makedoonlased on, Aleksander Suure aegsed mitte.

Kui otsisin ingliskeelsetelt võrgulehekülgedelt tänapäeval Bulgaarias elavate makedoonlaste arvu, sain väga erinevaid tulemusi, umbes vahemikus 1500 - 750 000. Bulgaaria ei tunnistavat makedoonlasi eraldi rahvusrühmaks, vaid lugevat neid lähedasi keelesugulasi bulgaarlasteks.

0 vastukaja: