esmaspäev, juuli 19, 2021

Pihkva ajalugu

Üks venekeelne blogi on üleni Pihkva ajaloo teemaline. Blogil on süstemaatiline sisukord. Viikingiaja kohta öeldakse, et sellest ajast pole kirjalikke allikaid, aga on arheoloogilised leiud. Neid on saadud nekropolidest. Seletussõnaraamat seletab, et nekropol on suur antiikaegne matmiskoht, kuigi 10. sajandit antiikajaks ei nimetata.

Keskajast on Pihkval kreml nagu Moskvalgi. Pihkva linnamüüre on korduvalt laiendatud.

16. sajandil tulid Pihkvasse Moskva kaudu itaalia ehitusmeistrid. Õigeusu ja läänekristlikud kirikud näevad teatavasti erinevad välja, aga katoliiklikust Itaaliast tulnud ehitusmeistrid on Pihkvas kirikut ehitanud.

Umbes aastal 1650 toimus Pihkvas näljamäss. Süüdistatud viiendat kolonni ja naabruses Eestis valitsenud rootslasi. Viienda kolonni mõiste tekkis minu teada seoses 1936-1939 toimunud Hispaania kodusõjaga. Ülikooli sisseastumiseksamiks õppimisest mäletan, et aastal 1656 puhkes Vene-Rootsi sõda.

Pihkvas oli ausammas Aleksander II-le kui pärisorjuse kaotajale, aga Nõukogude võimu ajal võeti see maha ja pandi lähedusse asemele ausammas Leninile, kes on ise Pihkvas viibinud. Pihkvas olevat siiani Lenini tänav ja sain aru, et ka Lenini ausammas Aleksander II oma asemel. Lenini ja Pihkva seoste kohta lugesin ka ühest eesti keelde tõlgitud raamatust ja ühelt teiselt venekeelselt võrgulehelt. Lenin elas Pihkvas aastal 1900, kui ta vabanes Siberist. Ta valis elukohaks Pihkva, mõeldes, et Peterburisse teda nagunii ei lubata, aga Leniniga seotud naist Krupskajat ei lubatud ka Pihkvasse. Tol ajal Uljanovi perekonnanimega isik tegelikult veel Lenini varjunime ei kasutanud. Pihkvas tegeles ta partei organiseerimisega, aga lahkus sealt linnast juba samal aastal, minnes ikkagi Peterburisse ja seejärel välismaale.

Üks postitus oli 20. sajandi esimese kolmandiku Pihkva kinodest. Pärast Oktoobripööret nimetati ka Pihkvas kinod ümber ja pärast ümbernimetamist neid ka suleti. Kinode arv vähenes, kuigi linna rahvaarv arvatavasti kasvas. Uue majanduspoliitika ehk nepi ajal andis keegi ühele kinole vana nime tagasi, aga sai selle eest karistada. Enne Oktoobripööret oli Pihkvas kinosid rohkem kui Tartus Nõukogude ajal.

Pihkva ei ole eestlaste jaoks juhuslik linn, vaid Pihkva järve ääres asub ka osa Eestit ja Nõukogude ajal oli Tartu ja Pihkva vahel laevaühendus. Olen varem blogis kirjutanud, kuidas olen laevaga Pihkvas käinud.

0 vastukaja: