reede, juuni 30, 2023

Pärast Brexitit

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=4bGAOJQ3nUM dokumentaalfilmi Brexiti kohta. Filmis räägiti, et Suurbritannia rahvahääletuse tulemus oli šokk, sest sellist tulemust ei oodatud. Ma tean, et mõned siiski ootasid. Erinevate riikide euroreferendumid olid varemgi valitsustele soovimatuid tulemusi andnud, aga siis korraldati vahel kordushääletus. Suurbritannia võibolla vanemate demokraatia traditsioonide tõttu piirdus ühe hääletusega.

Filmis räägiti, et Briti rahvahääletusel osalenud vastasid küsimusele, kas nad on õnnelikud. Siis peaks ju vaesemate Euroopa Liidu liikmesriikide inimesed õnnelikumad olema, idapool on Euroopa Liidu toetus suurem olnud.

Räägiti, et riigi viisid Euroopa Liidust välja väiksemate linnade vaesemad hääletajad, hääletuses nähtud klassiküsimust. Ma pole kindel, kas Londonis andsid hääli Euroopa Liidu poolt rikkamad inimesed või veelgi vaesemad sisserändajad. Eestis oli ka Nõukogude Liidu säilitamist pooldava interrinde toetus suurem suuremates linnades, kus oli rohkem sisserändajaid. Algul olid Eesti venelased eestlastest rohkem ka Euroopa Liitu astumise poolt, kuigi meie rahvahääletuse ajaks asi juba muutus. Inglismaal minu teada parempoolsem ja seega rohkem rikkaid esindav Konservatiivne partei oli euroskeptilisem kui vasakpoolsem Tööerakond.

Filmi jätkudes räägiti, et Inglismaal said Brexiti teoks saamisest kasu tõesti rikkamad, mitte vaesemad, nüüd saavat paljud inimesed aru, et nad hääletasid oma huvide vastu. Minu meelest kui riigi probleem oli suur sissränne ja Brexit peaks seda natukenegi vähendama, siis sisseändajad võtavad tegelikult ära enne vaesemate kui rikkamate inimeste töökohad.

0 vastukaja: