pühapäev, juuni 18, 2023

Saksa halljänesed

Vaatasin dokumentaalfilmi aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=LYLVpLODADw . See räägib Saksamaal elavatest halljänestest, otsetõlge oleks põldjänes. Ega ta filmis eriti hall välja ei näinudki. Ta polnud ühtlast värvi, aga teda võiks nimetada ka pruuniks. Küntud põllul kükitav jänes oli mullaga umbes ühte värvi.

Rahvaluules peetakse jänest araks loomaks. Filmist oli näha, et peale eest jooksmise kombe võib sellist muljet tekitada, et jänese nina väriseb.

Räägiti jänese vaenlastest. Üks vaenlane olevat intensiivne põllumajandus, millele tulevat lõpp teha. Teine vaenlane on tihe autoliiklus. Looduslikud vaenlased on rebased ja röövlinnud. Aga näidatud linnu kohta öeldi, et ta sööb ainult jänesepoegi, mitte suuri jäneseid. Jahimeest peeti filmis looduskaitsjaks. On kohti, kus jäneste elutingimusi on õnnestunud parandada. Tartus on tänu Teise maailmasõja aegsele pommitamisele kesklinnas pargid, filmis öeldi ka Saksamaa ühe linna kohta, et seal on tänu Teisele maailmasõjale park, kus halljänes saab elada. Varem vaadatud saksakeelsest filmist kasside kohta jäi meelde väljend kasside paradiis, siin räägiti jäneste paradiisist.

Filmis näidati ka inimesi. Autoroolis mobiiltelefoniga rääkimine olevat keelatud, aga kaameraga rääkimine on vist unustatud keelata. Üks filmis esinenud inimene juhtis autot ja aknast tee vaatamise asemel vaatas vahepeal kõrvalistmel asuvasse kaamerasse. Üks naine toitis süstlakujulisest lutipudelist jänesepoega, aga naise küüned olid nii pikad, nagu ta murraks jäneseid. Pärast näidati teda siiski jäneseid loodusesse tagasi laskmas. Filmis näidati ka jänesejahti. Kooskõlas liigi saksakeelse nimega ei peetud jahti metsas, vaid põllul.

0 vastukaja: