laupäev, november 26, 2011

Kirjutatakse haridusest

Praegu torkab mulle ajalehes kooliteemalisi artikleid rohkem silma kui siis, kui ma ise koolis käisin. Tol ajal jättis pollitika ilmselt kooli teemale vähem ruumi ja lehed olid õhemad ka. Tegelikult käis meil millalgi kodus isegi ajaleht "Nõukogude Õpetaja", aga selle tellimise ajal ma ilmselt veel väga palju lehti ei lugenud.

Eilses "Eesti Päevalehes" oli artikkel, kus kirjutati, kuidas Ameerikas uuemates koolides lapsi algusest peale väga rangelt kasvatatakse, et nad ei tohi ise valida isegi wc-s käimise aega, vaid peavad sinna minema kõik korraga. Selle kohta saab kasutada ajaloost tuntud mõistet spartalik kasvatus. Aga minu meelest juba antiikaeg tõestas, et demokraatlik Ateena andis kultuurile rohkem kui spartalik Sparta.

See artikkel oli vastuseks A. Maimiku artiklile, mida ma ka lugesin. Maimik soovis, et koolides oleks rohkem mängu. Ta arvas, et laste elu on palju raskem kui täiskasvanutel, sest täiskasvanud ei pea mingeid tabeleid pähe õppima. Minu meelest täiskasvanud ei peaks siiski sellega kiitlema, et nad midagi ei õpi, vaid püüdma ennast juba ilma sunduseta täiendada. Kui täiskasvanu on tundnud ära, et kõige parem õppimismeetod on mäng, siis võikski ta mängu iseõppimiseks rakendada. Ja kui tal on lapsi, siis õpetada neid.

Eilses "Postimehes" oli saksa futuroloogi artikkel, milles avaldati arvamust, et tulevikus võib kool üldse ära kaduda, kõigist saada iseõppijad ja õpitavate ainete hulk kolm korda väheneda. Ma ei pooldaks sellist arengut. Võibolla andekale inimesele on iseõppimine parem, aga kõik ei ole nii andekad. Ka tänapäeva vanematel ei ole piisavalt aega, et kogu haridus lapsele kodus anda, ja kõik vanemad ei ole nii targad. Maailma probleemide lahendamiseks tuleb osata erinevaid elualasid omavahel seostada. Aga kui õpitavate ainete hulka vähendada, siis väheneb ka seostamisoskus. Vanasti said lapsed haridust koolis ja täiskasvanud kirikus. Kirik on suuresti juba ära langenud ja sellel on halbu tagajärgi. Kui lisaks langeks ära ka kool, võiks tagajärjed olla veel halvemad. Kui ei täideta ei Jumala ega õpetaja käsku, võivad inimesed minna liiga egoistlikuks.

0 vastukaja: