esmaspäev, juuli 25, 2022

Ukraina venelased

Praegu sõja ja sanktsioonide tõttu Venemaa ajakirjad enam raamatukokku ei jõua, aga ülikooli raamatukogu avariiulitel on eelmise aasta numbrid olemas. Lugesin kahe raamatukoguskäimisega läbi ajakirjast "Rossiiskaja istorija" nr. 6/2021 A. A. Tšemakini artikli Vene Liidust Ukrainas aastal 1918. Aastal 1918 algas Ukrainas Saksa okupatsioon, aga enne selle algust aasta alguses asutati Kiievis organisatsioon, mis pidi kaitsma Ukraina venelaste huve. Sellesse liitusid erinevad erakonnad, aga mitte enamlased. Enamlaste kohta lugesin hiljuti "Ajaloolisest Ajakirjast", et nemad tunnustasid Ukraina iseseisvust, aga võtsid hiljem tunnustuse tagasi, sest seal ei loodud tööliste riiki.

Varem olen ma kohanud, et sõnu ukrainlane ja väikevenelane kasutatakse sünonüümidena, aga selles artiklis eristatakse ukrainlasi, suurvenelasi ja väikevenelasi. Keegi öelnud, et ta ei tea, kas ta on suurvenelane või väikevenelane, ta on lihtsalt venelane. Artiklis öeldakse, et rahvuslik kuuluvus tähendas rohkem erakondlikku eelistust, aga sellega on vastuolus, kui tagapool kirjeldatakse, kuidas koosolekul paluti rääkida ukraina keele asemel vene keeles, sest ukraina keelest ei saa aru. Oma eluajast mäletan, kui ukrainlased nõudsid vene keele asemel ukraina keele rääkimist.

Kirjutatakse, et loodud organisatsioon oli kultuuriline, mitte poliitiline, see polevat seadnud eesmärgiks Vene Keisririigi piiride taastamist. Kui see poliitiline polnud, siis jääb arusaamatuks, miks seal olid poliitiliste erakondade esindajad.

Mult ühe raamatu puhul küsiti, millele seal viidatakse, sellest artiklist jäi meelde, et viidatud oli tolleaegsetele ajalehtedele. Nõukogude riigis ilmselt rahvuslikul alusel organisatsioon enam ei tegutsenud, seal oli üldse vähe organisatsioone, kuigi haldusjaotus oli rahvuste järgi.

0 vastukaja: