neljapäev, juuli 28, 2022

Etioopia loomad

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=E7DQPi8HKsE ingliskeelset filmi Etioopia mägismaa loomadest. Räägiti, et vihmaperioodil sajab Etioopias iga päev. Mujalt olen lugenud, et viimasel ajal võib oodatud vihm tulemata ka jääda, see põhjustab näljahädasid. Filmis näidati, et Etioopia mägismaa on väheseid kohti ekvaatori lähedal, kus esineb külmakraade. Mujalt olen lugenud, et kliimamuutuste tõttu mäestikuliustikud ka kahanevad. Film oli suhteliselt hiljuti üles riputatud, aga seal juttu kliimakatastroofist ei kuulnud.

Filmis näidati muuhulgas gelaadasid, kellest ma juba ühes sissekandes kirjutasin kui kõige arvukamast ahviliigist. Filmi järgi oli ta varem veel arvukam ja elas kogu Aafrikas, aga nüüd ainult Etioopia mägismaal. Gelaadad ronisid filmis peaaegu sirget mäeseina mööda üles ja seejuures tegid veel midagi üksteise sabast sikutamise sarnast, aga alla ei kukkunud. Kui gelaada suu pärani ajas, paljastusid kohutavad kihvad. Hiljem näidati ka teist ahviliiki paaviani ja öeldi, et ta sööb õienektarit.

Kõige rohkem näidati filmis Etioopia hunte, kes elavad karjadena. Eesti hunt on minu teada hall, aga Etioopia hunt oli pruun. Ühes kohas näidati, kuidas hunt lähenes veise moodi loomale ja öeldi, et veis ei pööra selle peale isegi pead. Algul mõtlesin, et veis on liiga ettevaatamatu, aga kas hunt hakkab endast suuremat looma murdma. Siis näidatigi, et veise ründamise asemel püüdis hunt maa seest ühe roti moodi looma ja sõi seda.

Etioopia hundi kohta kasutati vahepeal mingit sünonüümi. Filmi all olid samas keeles subtiitrid, mida ma eriti ei lugenud, aga panin siiski tähele, et seda hundi sünonüümi kirjutati paljudes erinevates kirjapiltides. Tundus, et subtiitrid oli kirjutanud arvutiprogramm, neis ei olnud ka kirjavahemärke. Ja aeti segi ka sõnad wolf (hunt) ja wall (müür).

Muudest loomadest näidati filmis lõvisid, ühte pika nokaga lindu, kes samuti maa seest toitu püüdis ja raipeid söövaid linde. Korraks näidati inimesi, kelle kohta öeldi, et need on nomaadid. Tuli mõte, et võibolla ülikooli ajal uuritud keiser Haile Selassie sellepärast tegigi palju välisreise, et ta pärines nomaadide maalt. Filmis olid inimestel koerad. Näidati koera ja hundi kohtumist, kumbki kummalegi kallale ei läinud.

0 vastukaja: