esmaspäev, juuli 18, 2022

Metskass

Otsisin juba ühel varasemal korral saksakeelset dokumentaalfilmi metskassidest, aga sattusin selle asemel filmile metsikutest kodukassidest. See võis juhtuda sellepärast, et tõlkisin vist sõna 'metskass' tõlkeprogrammiga. Aga täna pabersõnaraamatust leidsin õige vaste ja vaatasin filmi metskassidest aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=TnFwzYrPOms .

See on lastefilm, kus täiskasvanu püiab vist käituda emotsionaalselt nagu laps. Ta otsib metsas metskassi, aga ei leia. Teiste loodusfilmide tegijad on ikka metsast ka metsloomad üles leidnud. Metskassifilmi tegelane seletab mitteleidmist sellega, et metskass on haruldane. Ta hüiab metskassi leidmiseks: "Mau!", kuigi see võiks vist metslooma pigem eemale peletada kui lähemale meelitada. Võibolla oma kodukassi meelitaks lähemale. Näidatakse kaardilt, et metskassi otsitakse Baieri metsast.

/TÄIENDUS: Ma pole enam kindel, et see oli kassi kutsumise hääl, sest saksa-eesti sõnaraamatu järgi 'mau' tähendab hoopis 'kehv, räbal'./

/TÄIENDUS2: Aga 'miauen' tähendab küll 'näuguma'./

Kui filmitegija metskassi metsast ei leia, läheb ta seda otsima loomaaia sarnasest kohast, mis tundub küll Tallinna loomaaiast väiksem olevat. Loomaaia moodi kohas on muid loomi ka, aga kõneleja teeb, nagu teda huvitaks ainult metskass. Tõenäoliselt ta sarja mõnes teises osas teeb, nagu teda huvitaks mingi muu loom, filmi lõpul lasti laulu, mille järgi oli aru saada, et see on vaid üks osa loomade teemalisest sarjast.

Metskass on filmis kodukassist karvasem ja suurema sabaga. Nagu kodukasside filmiski, räägitakse ka metskassi filmis, kuidas autod on loomadele ohtlikud. Kodukassi filmis räägitakse, kuidas kass ei lähe üle vee ega silla, metskassi filmis on juttu sellest, et metsi jääb vähemaks ja metskassi elu läheb raskemaks, aga metsade vahele püütakse luua ühenduskoridore, et loomad saaksid ühest metsast teise liikuda. Looduskaitse võiks ju saavutada ka seda, et metsade hulk mõnes kohas kasvab, nagu Viini filmis räägiti, et Viini õhk on 1970. aastatega võrreldes puhtamaks läinud ja pärast Nõukogude võimu lõppu Eestis algul põllumajanduse vähenemise tõttu metsade hulk kasvas.

Filmis räägitakse, et metskass on röövloom. Talle visatakse püüdmiseks lihatoitu, mis tundub olevat juba enne murdmist poolsurnud. Võibolla need olid abitud loomapojad, keda murti.

1 vastukaja:

Sander ütles ...

Metskass elab ka Ungari mägimetsades. Olen seal ringi kolanud, kuid pole teda veel kohanud.