laupäev, november 18, 2023

Egiptuse veekogud

Lugesin "Maalehe" kalendrist, et eile oli Suessi kanali avamise mitteümmargune aastapäev. Seoses sellega lugesin listi kirjutamise jaoks võrgust teemal, kas selles kanalis ka ujutakse. Vastuseks sain, et mõni on seal küll ujunud, aga tegelikult see on keelatud, sest see on laevaliikluse tõttu ohtlik. Oht on väiksem järvedes, mida kanal läbib. Oletasin, et teistes Egiptuse veekogudes on ujumine ohutum ja tõin võrdluse, et Tartus on vastupidi, Anne kanal on ujumiseks ohutum kui Emajõgi.

Kui olin juba kirja teele saatnud, uurisin ka muude Egiptuse veekogude kohta. Punase mere ujumisvõimaluste kommenteerija kirjutas, et seal saab ujuda, Egiptusel on isegi turismiminister, kes sinna inimesi meelitab. Meres on küll haid, aga kui haikellaajal vette minekut vältida, siis on hairünnaku ohvriks langemine vähem tõenäoline kui õnnetus teel ujumiskohta. Raamatust "Varjud meres" tean, et vahel haid ikka inimesi ründavad, ühe hailiigi nimi on isegi mõrtsukhai. Võibolla mõnes haidega meres on ohutumad hailiigid või väiksem haide arv.

Kolmandal leheküljel kirjutati ujumistingimustes Niiluse jões hoiatavalt. Kirjutaja oli seal küll ise ujunud, aga teistele seda ei soovitanud, sest veest võib saada ohtlikkuselt malaaria sarnast haigust, vett ei tohi mitte mingil juhul juua ning vees elavad mürgimaod ja elektrikalad ning tammist ülesvoolu ka krokodillid. Ilmselt sõidavad ka Niilusel nagu Suessi kanalilgi laevad. Lugesin ingliskeelset lehekülge, aga Egiptuse kohalikud elanikud on tõenäoliselt haigustega paremini kohastunud kui ingliskeelsete maade turistid. Kui islami kultuur pooldab rangemat riietumist, on võibolla küll kohalike huvi ujumise vastu väiksem.

0 vastukaja: