teisipäev, juuni 16, 2020

Nikolai I

Vaatasin tõlgitavale raamatule taustaks venekeelset dokumentaalfilmi keiser Nikolai I kohta. Teda nimetati sõdurvalitsejaks. Nikolai I ametisse astumisel toimus dekabristide ülestõus, mis avaldanud uuele keisrile sügavat mõju ja kallutanud teda autoritaarsuse suunas. Venekeelsest vikipeediast lugesin üks päev, et kuigi Nikolai I-t on peetud autoritaarseks, oli tema ajal vähe surmanuhtlust. Tõlgitav raamat aga ütleb, et kuigi keiser andis surmamõistetutele armu, asendati surmanuhtlus muude ränkade karistustega, mis võisid ikkagi surma tähendada.

Filmi järgi arendati Nikoli I ajal Venemaal tehnilist haridust. Sõitma hakkasid esimesed auruvedurid. Ühe koha peal näidati prostituutide pilte, sest nende kohta oli mingi seadus vastu võetud. Mainiti mingi haiguse, vist koolera epideemiat. Vene sõjavägi käis Austriale kuuluvas Ungaris revolutsiooni maha surumas. Keisri valitsusaja lõpus toimus Krimmi sõda.

Kuna tollest ajast dokumentaalkaadreid ei ole, näidati nende asemel maale. Liikumist tekitati sellega, et libistati kaamerat mööda maali. Vahepeal näidati ka kõnelevaid ajaloolasi või katkendeid kunstilistest filmidest. Meelde jäi filmikatkend, kus saal oli täidetud tantsijatega.

Nikolai I ajast pärineb võimude loosung, mida vanasti tõlgiti eesti keelde sõnadega "keiser, usk ja isamaa", aga uuemal ajal teadustekstis on tehtud ka sõnasõnalisemat, kuid vähem kõlavat tõlget. Filmis oli sellest loosungist juttu.

Filmis näidati tolleaegset luuletajat Puškinit, aga tema luuletusi vist ette ei loetud. Lermontovi ega muude kirjanike mainimist meelde ei jäänud. Nagu Danilevski raamatus, mainiti ka filmis kellegi soovi Venemaa piire laiendada. Nikolai I vuntsid sarnanesid pildil tema kaasaegsele Napoleon III-le, kuigi mitte täpselt.

Üldiselt ma saan võõrkeelte hääldusest natuke halvemini aru kui kirjapildist, teiselt poolt aitavad visuaalsed objektid saada osadest asjadest paremini aru kui raamatukiri. Video ripub juba hulk aastaid üleval, aga paistab, et dokumentaalfilmid on vähem populaarsed kui muusikavideod, vaatamisi on olnud vaatamata Venemaa rahvaarvu suurusele vähem kui tuhat aastas.

0 vastukaja: