laupäev, juuli 04, 2020

Ajalooline Viin

Vaatasin eile saksakeelset dokumentaalfilmi Austria pealinnast Viinist. Tõlkimisel oleva raamatu autor on olnud seal Austria-Ungari ajal parlamendisaadik. Filmile oli juurde märgitud, et see oli esimene jagu kolmeosalisest sarjast.

Filmis ei tulnud kaadrid kronoloogilises järjekorras. Vahepeal näidati mustvalgeid ja vahepeal värvilisi kaadreid. Mustvalgete ajal öeldi, et näidatakse esimesi autosid. Hiljem värviliste ajal näidati uuemaid, aga praegustest vanemaid. Kujutati, kuidas Viinis autode arv järjest kasvas ja see hakkas tekitama probleeme. Üks näidatud inimene kandis vist õhusaaste pärast respiraatorit. Aga praegu on Viinis jalakäijate tsoonid, kus autosid ei sõida. Korraldatakse ka hobusesõitu tõldade või vankritega.

Vahepeal näidati liikumatuid joonistusi või maale mustvalgetest liikuvatest kaadritest veel vanema aja kohta. Räägiti, et Habsburgide ajal oli Viin Euroopa keskus, võrreldes seda Pariisiga. Kõnelesid ajaloolased ja näidati arheoloogilisi väljakaevamisi. Lisaks elavatele hobustele on Viinis ratsamonumente, mis liigitusid vist barokkstiili. Näidati, kuidas linna piirides on Doonau jõest suuri kalu püütud. Juttu oli sildade taastamisest pärast Teist maailmasõda. Ka Eesti telekanal on kandnud üle Viini klassikalise muusika uusaastakontserte, selline muusika kõlas ka vaadatud filmis.

0 vastukaja: