teisipäev, juuni 28, 2022

Namiibia kõrb

Otsisin ingliskeelset dokumentaalfimi elevantide kohta. Aadressil https://www.youtube.com/watch?v=GyI2fbz9404 oli film, mis nime järgi rääkiski elevantidest, aga seal oli juttu ka teistest Namiibia kõrbe loomadest. Ükskord ma viisin kooli õpetaja palvel videovalmistajaga sama nimega paberajakirja kodus leiduva numbri, mis oli juhtumisi samuti Namiibia kohta, palju seda ajakirja kodus ei olnud, oli ka Nõukogude aeg, kui see oli raskemini kättesaadav.

Filmis näidatud elevandid olid kõrvbeelevandid, kes elasid Namiibia kõrbe ühes orus. Kõrbe näitamine tuletas praegust Eesti kuumalainet meelde. Namiibia kõrbes elavad gekod kaevuvad filmi järgi päevaseks ajaks maa sisse ja tegutsevad maa peal öösel, kui on jahedam. Ka praegu Eestis tuleb mõelda, mis kell, mis kuupäeval ja millisel tänavaküljel vajalikke asju teha.

Film tuletab meelde ka koroonapandeemiat. On kirjutatud, et pandeemia on mõnele inimesele rahaliselt kasulik, aga nad varjavad seda. Filmis öeldi, et kõrbe põuaperiood on kasulik raisakotkastele, kui teised loomad hakkavad surema ja raisakotkal on rohkem toitu.

Kõrbeelevantide kohta öeldi filmis, et nad liiguvad väiksemate karjadena kui muud elevandid. Ilmselt tuleb see sellest, et kõrbes on suurele karjale raskem toitu leida. Aga räägiti, et Namiibia kõrbe kõrval meres on kalu palju, meres on vett. See ilmselt seletab, miks mere kaldal on ka kalu söövaid loomi palju. Ka filmis näidatud orus elavad loomad pidavat kõige kuivemal ajal minema mere äärde, seal on šaakalitel kedagi murda. Millegipärast minnakse niiskemal aastaajal aga sinna orgu tagasi.

0 vastukaja: