neljapäev, september 14, 2023

Ajas ja ruumis kaugemale

Hiljuti reklaamis raamatupood raamatut "Minu Amazonas". Ma pole lugenud raamatut ennast, aga reklaami mõjul lugesin hulka võrgulehekülgi Amazonase või Brasiilia kohta. Eile reklaamiti ühes ajaloolistis orientalistikapäevi. Lugesin seepeale kolmes võõrkeeles orientalistika kohta. Kirjutasin nii Amazonasest kui ka orientalistikast enda asutatud ajaloolistis, aga pärast lugesin juurde ja teiste postkasti ei saa lõputult kirju saata. Võibolla ei kirjutaks ma sel teemal ka blogis, kui täna oleks unenägusid olnud.

Amaszonasega üks asi on, et kliimasoojenemise vältimiseks tahetakse hakata tootma rohkem hüdroelektrit, aga tammide ehitamisega kaasnevad jälle teised probleemid. Amazonase peajõele pole vikipeedia andmetel tamme ehitatud, aga neid tahetakse ehitada palju lisajõgedele ja osad on juba valmis. Põliselanikud ei taha, et nende elualad veega üle ujutatakse.

Lugesin ka Amazonase minevikust ja Brasiilia revolutsioonidest. Ülikooliloengust mäletan, et möirgavatest kahekümnendatest 1920. aastate kohta on räägitud Ameerika Ühendriikides, aga ühes artiklis räägiti neist ka seoses Brasiilia ajalooga. 1930. aastatel toimusid Brasiilias revolutsioonid. 1940. aastatel liitus Brasiilia Teise maailmasõjaga ja saksa keele rääkimine riigis mõneks ajaks keelati. Brasiilias on palju Saksamaalt sisserändajate järeltulijaid. Kui vahel tehakse vahet sakslastel ja austerlastel, siis Brasiilia ajaloos nimetati Austria-Ungarist tulnuid ka sakslasteks. Aga kuna Brasiilia põhiusk on katoliku usk, siis olevat oma identiteedi paremini säilitanud protestantlikud sakslased.

Lugesin ka oriendi piiride kohta. Eesti orientalistid tegelevad maadega nagu Hiina, aga Berni ülikooli õppejõud kirjutas Õhtumaa ja Hommikumaa vastasseisust ainult islami ja kristluse vastasseisu põhjal. Viidati, et mõned on nimetanud Idaks ka Bütsantsi, aga erinevust islamiga peeti siiski suuremaks kui kristlaste omavahelisi erinevusi. Meile õpetati koolis Idamaade kultuuri peamiselt religiooni põhjal, aga Stalini ajal oli Venemaal orientalistika õppeasutus, mis paistis tegelevat peamiselt keelte õpetamisega, kuigi mainiti ka geograafia ning ajaloo õpetamist. Ajaloo all küll arvatavasti õpetati ka religiooni ajalugu.

0 vastukaja: