teisipäev, juuni 11, 2024

Bonn pealinnakandidaadina

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=cyVLowXDjeY dokumentaalfilmi endise Lääne-Saksamaa pealinna Bonni kohta. Film oli tehtud aastal 1993 ja alustati sellest, kuidas Bonn jäi alla Berliinile taasühinenud Saksamaa põhipealinna valimisel. Seejärel mindi selle juurde, kuidas Bonn võitis varem Adenaueri ajal suuremat Frankfurti Lääne-Saksamaa pealinna valimisel.

Võrdlusena tuli kõigepealt meelde, kuidas Venemaal on pealinn Moskva ja Peterburi vahel kolinud. Seejärel meenus, et ka Eestis kolivad asutused Tallinna ja Tartu vahet edasi-tagasi. Kolmas mõte oli, et võrdlusi saab tuua ka suurte üksikisikute vastasseisudega. Kunagi oli näiteks suur küsimus, kas maailma tugevaim maletaja on Karpov või Kasparov. Eesti ajaloos on kahe suurena räägitud Pätsist ja Tõnissonist. Aga kui filmis räägitakse, et Bonn erinevalt teistest pealinnakandidaatidest on rahulik väikelinn, siis sobiks ka Taaveti ja Koljati võrdlus. Vaatasin vikipeediast, et praegu on Bonn suuruselt Tartu ja Tallinna vahepealne linn. Vastandused võivad tunduda tähtsamad, kui need riimuvad. Bonn ja Berliin või Karpov ja Kasparov algavad sama tähega, Taavet ja Koljat lõppevad sama tähega.

Filmis oli palju juttu ka fotograafiast. Näidati, kui suured ja kui üleni täis on Saksamaa arhiiviriiulid. Näidati, et fotosid töödeldi ka enne arvuteid. Üks filmi tegelane Bonnist kui kodulinnast või sünnilinnast rääkides kasutas saksakeelset sõna, mille otsetõlge oleks 'isalinn'. Enne vaatamise alustamist uurisin otsingumootoriga, kes on filmi pealkirjas nimetatud isik. Sain tulemuseks, et tegemist on väljamõeldud isikuga, sellest hoolimata nimetati seda dokumentaalfilmiks. Eesti kohta saaks teha sarnase loo tänavuse Euroopa kultuuripealinna valimisest, kuigi kultuuripealinn on veel ajutisem nähtus.

/TÄIENDUS: Lugesin kirjalikest allikatest täienduseks, et kui Bonn valiti pealinnaks, oli see mõeldud ajutise pealinnana. Saksamaa taasühinemisel otsustati kohe, et pealinnaks saab Berliin, aga hääletati, kummas linnas peaks asuma valitsus. Saksamaa taasühinemise aegsetest ajalehtedest mäletan siiski, et vähemalt Bonni elanikud tahtsid seda päris pealinnaks jätta./

0 vastukaja: