neljapäev, veebruar 01, 2007

Aleksander II

Radzinski raamatus Venemaa keiser Aleksander II kohta on kohe alguses öeldud, et nimetatud keiser oli suurim reformaator pärast Peeter I-st ja et Aleksander II-st sai Venemaa esimese perestroika isa. Nüüd jääb arusaamatuks, mille poolest Peeter I reformid vähem perestroika olid. Mul on enamus raamatust veel lugemata, aga võib arvata, et seda pole seletatud ka järgmistel lehekülgedel.

Eessõna teisel leheküljel on seoses terroriga öeldud: ""Ajaloo peamine õppetund on selles, et inimesed ei õpi ajaloost mitte midagi," - nii kõlab ülimalt kulunud, kuid (paraku) igavene aforism." Mõtlesin seda lugedes järjekordselt, et mida tähendab küll inimeste ajaloos sõna "igavene"? Kas nähtust, mis lõppeb ülemaailmse tuumasõjaga?

Seni loetud lehekülgedelt meeldejäävaim nali, millega ma vaidlema ei hakka, on seotud dekabristide ülestõusuga. Dekabristid taotlesid Nikolai asemel Konstantini troonile asumist ja põhiseaduse kehtestamist. Ohvitserid seletasid sõduritele, et Konstantini naise nimi on Konstitutsioon.

0 vastukaja: