esmaspäev, veebruar 12, 2007

Fašismi defineerimine

Tõlkisin ungari keelest. Kasutasin sõnaraamatut, milles olid sees erinevate keelte sõnad. Igale sõnale oli antud ainult üks vaste. Teised tuli ise välja mõelda. Olin raamatukogus. Peep küsis, kes on nutunaised. Ütlesin, et juutidel ei olnud lubatud ise kellegi surma puhul nutta, selle asemel palkasid nad nutunaisi. Ütlesin, et ma ei tea, kas entsüklopeedias on see märksõna sees, aga Uues Testamendis on neist kindlasti juttu. Uus Testament ütlesin kogemata, tegelikult tahtsin öelda Vana Testament. Läksime kooli sööklasse. Kõndisin korraks veel sööklast välja. Fuajees olin põrandale joonistanud, kuidas auto parkida tuleb. Direktor ütles, et auto on vales suunas viltu. Joonistasin sellepeale auto teises suunas viltu. Läksin sööklasse tagasi. Ma ei mäletanud enam, millises lauas mul söömine pooleli oli jäänud.

Vasakpoolsed kaebasid, et Pätsi partei on juba nii Soomes kui ka Türgis võimul. Küsisin, mille poolest on Türgis võimul olev partei Pätsi partei, peale selle, et tema nimi on Isamaaliit. Kui Päts seda küsimust kuulis, ütles ta, et Türgi on vaeste inimeste maa. Seda ütles ta võibolla põhjendamatu eelarvamuse tõttu.

Seisin tunni ajal koridoris. Sinna tuli õppealajuhataja. Ta hakkas mult küsima, miks ma tunnis ei ole. Jõudsin ette ja ütlesin, et tema on õpetaja, tema peab tunnis olema.

Vaatasin vana Eesti Entsüklopeediat, kui tuli Ariel. Ütlesin, et see köide on ilmunud aastal 1932. Keerasin lahti tiitellehe, aga sinna oli kirjutatud hoopis 1930. Varsti pidi algama magistritööde kaitsmine. Ariel oli ka kirjutanud fašismist. Ta oli kasutanud väga laia fašismi definitsiooni. Mina olin mõistnud fašismi kitsamas tähenduses. Võis arvata, et meid pannakse vastastikku väitlema. Siis oleksin öelnud, et minu eesmärk ei ole fašismi defineerimine. Fašismiks saab pidada seda, milline definitsioon parasjagu valitakse. Kui lähtuda vanast Eesti Entsüklopeediast, kus on öeldud, et fašism on Itaalia rahvuslik liikumine, siis ei saa selle all mõista midagi muud. Aga ma toongi oma töös palju näiteid sellest, mida on fašismiks peetud. Fašistideks on peetud ka Itaalias elavaid teiste rahvuste esindajaid ja väljaspool Itaaliat elavaid itaallasi.

0 vastukaja: