pühapäev, märts 25, 2007

"Postimehe" eurojuhtkirjast

"Postimees" kirjutab, et Euroopa Liit saab 50 aastaseks. Selle üle saaks vaielda, sest Euroopa Liidu nimi on märksa hilisem. Saab muidugi öelda, et inimese vanust mõõdetakse ka alates sündimise päevast, mitte nime panemise päevast. Aga seoses Euroopa Liidu nime panemisega ühenduse integratsiooni aste ka tõusis. Pikema vanuse näitamine võib olla mõeldud ka tegeliku integratsiooniastme varjamiseks.

"Postimees" ütleb, et nüüd on Euroopa Liit jõudnud keskikka. Tõesti, minu unenägudes on ka ette tulnud, et riigid on inimesed. Võiks teha nalja, et loodetavasti järgneb Euroliidu keskealisusele raugaiga ja surm. Aga seda ei looda nähtavasti "Postimehe" juhtkirjanik.

Euroliitu kiituseks on juhtkirjas öeldud, et ühenduse kodanikele on rahu muutunud enesestmõistetavaks asjaks. Kas see ikka on nii? Minu arvates oleme sõdiv riik. Lahingutegevus on lihtsalt viidud vastase territooriumile. Aga sõja käigus võivad rindejooned ka muutuda. Tuleb meeles pidada, et tegelikult oleme sõjalised sihtmärgid.

Sõdadega seoses kordab juhtkiri mõtet, et Eestis lõppes Teine maailmasõda alles Eesti taasiseseisvumisega 1991. aastal. Kas see ikka on nii? Millal lõppes siis Põhjasõda, kui me pole veel Rootsi võimu alla tagasi läinud? Kas Eesti astumisega Euroliitu, kus Rootsi juba ees ootas? Eurofanaatik võiks nüüd rääkima hakata, kuidas Euroopa Liidu laienemine üle maailma lõpetab kõik sõjad. Kuid muistset vabadusvõitlust peeti vallutajamaadega ühinemise vastu. Ehk on see sõda uuesti alanud?

0 vastukaja: