pühapäev, märts 25, 2007

Pääsmed

Asutuse wc oli meestele ja naistele ühine, aga kabiinid käisid kinni. Kabiinide piirded olid siiski nii madalad, et oli võimalik üle nende teise kabiini vaadata. Selle kohta öeldi, et see on sama ebameeldiv kui et keegi pildistaks. Õpetaja rääkis, et naisi on parem pildistada nii meestel kui ka naistel, aga meestel eriti. Ta küsis selle väite kohta minu arvamust. Vastasin, et ma pildistan harva. Õpetaja küsis ka ühe tüdruku arvamust. See vastas ka, et ta pildistab harva. Kui üritus läbi sai, hakkas Tulviste mulle andma 300 krooni, aga võttis 200 tagasi. Mulle anti ka wc pääsmeid, et ma neid edasi anda saaks, kui pühade ajal saabuvatel inimestel neid vaja on. Öeldi, et pääsmeid saab putkast juurde osta. Läksin putka juurde. Seal müüdi peale pääsmete postkaarte. Ütlesin, et sel aastal ma vist pühade ajal postkaarti ei saada, sest pühade ajal on saatmine kallim. Praegu maksis see nimelt 30 krooni. Wc pääsmed maksid ka 30 krooni. Kui seal käia päevas üle ühe korra, läks see päris palju maksma. Aga mulle hakkas tunduma, et ma olen neid ilmaasjata nii palju ostnud. Võibolla piisas ühe pääsme ostmisest ja seda sai sama inimene korduvalt kasutada. Pühade kätte jõudes pandi putka kinni, kuigi siis saabus majja just rohkem inimesi. Seepärast minu kätte pääsmeid oligi antud.

Rääkisin, et ma kirjutan kõigis ainetes viisi, aga välja tulevad ühed. Minu üles märgitud nooled olid nimelt kahemõttelised. Lõpuks näitasid isa ja ema, et nende kooliaegsed tunnistused olid samasugused.

Tahtsin kellelegi selgitada, et mitte keegi ei tea, milline peab maksusüsteem olema. Reformierakonna ja Keskerakonna soovid selles osas on vastupidised, kuid mõlemad põhjendavad neid loogiliselt. Seetõttu valin ma parteisid hoopis teistest küsimustest lähtuvalt. Kahtlane on ka, kas keskkonnaprobleemidega arvestades majanduskasv üldse hea on. Aga Strandberg ütleb selle kohta, et rikkuse kasv jätkub ka rohelises riigis. See võis minu arvates tulla siiski sellest, et rikkus suureneb vaid rahas mõõdetuna, sest tootmisprotsess muutub vaevanõudvamaks. Teadsin, et mõtlen seda kõike läbi une. Kuulsin oma hingamist.

0 vastukaja: