reede, veebruar 09, 2018

Raamat Vietnamist

Kirjutasin eile listi:

Sarjas "Maailm ja mõnda" on aastal 1989 ilmunud üleni Vietnamist rääkiv raamat. Selle pealkiri on "Draakonite maal" ja autor Erna Tšeban. Ma pole seda läbi lugenud, aga eile lehitsesin. Raamatule on ka eestlased eessõna kirjutanud. Aastal 1988 asutati juba ERSP ja Rahvarinne, 1989 toimus Balti kett ja asutati kodanike komiteesid, aga selle raamatu kommentaarid on veel üsna Nõukogude-meelsed. See jäi võibolla aeglase valmismisprotsessi tõttu ajalehtedest maha, raamat on laduda antud novembris 1988 ja ei tea, millal tõlkimine algas.

Raamatus on hulk fotosid Vietnami kohta. Nendel ei ole Vietnami tänavatel eriti autosid, selle asemel on jalgrattad ja rikšad. Rikša võivat küll ka olla mootoriga. Mõned hooned on selliste ülespoole katusenurkadega, nagu võiksid olla ka Hiinas või Jaapanis, aga mõnda maja võiks eksikombel pidada Eesti omaks. Pildiallkiri ütleb, et linnas on teistest euroopalikum linnaosa. Raamatu pealkirjaga kooskõlas on kujutatud draakoneid. Mõnel maal on vist draakon mao sugulane, aga selles raamatus meenutab kabjalist. Piltidel on rohelust, kus mõni puu meenutab palme ja mõni Eestis kasvavaid.

Eestlaste koostatud geograafiaraamatust sain aru, nagu oleks kogu Vietnamit varem Annamiks nimetatud, aga siin öeldakse, et Annam on vaid Vietnami keskosa. Ja siin on nimetus Annam üldse sulgudes, vietnamipäraselt on see Trung Bo.

0 vastukaja: