neljapäev, juuni 27, 2019

Juunipöörde särgid

Olin suusatamas. Seal suusatas ka üks abielupaar. Neile ma ei meeldinud ja mees hakkas mind sõimama. Ta võttis noa välja. Sain neist jagu, aga järgmine kord suusatama tulles võisid nad mind jälle rünnata. Olime ühes viiekorruselises majas, mille katuselt tahtis sisse tungida vaenlase väeosa. Tahtsime põgeneda välisukse kaudu, aga selgus, et ka selle on blokeerinud vaenlased. Mina ja Krister läksime laes olevasse käiku. Me olime ainsad, kes meie väeosast põgenema pääsesid. Liikusime mööda tundmatut salapärast seinamügaratega käiku edasi. Jõudsime ruumidesse, kus sakslased istusid kohvilauas. Nad olid meie jälitajatega seotud. Rääkisime sakslastega inglise ja saksa keeles. Mõtlesin, et puuduliku keeleoskuse tõttu võib rääkimine just meie päritolu reeta. Üks vana naine hakkaski midagi kahtlustama ja küsis, kas me oleme Aasiast. Vastasin, et oleme Euroopast. Jälitajad jõudsid ka selle ruumi uksele. Põgenesime teise ukse kaudu. Tänaval meelitati Krister lõksu, kasutades ära tema kaastunnet ühe lapse vastu. Mina põgenesin edasi ja olin nüüd väeosast ainsana vabaduses. Tahtsin põgeneda metsa vahele, aga igal pool oli metsa lähedal asustus. Pidin igalt poolt edasi põgenema, et mind ei märgataks. Ühe hoone juures tahtis üks sakslane mind kinni võtta, mina püüdsin teda enda poolele meelitada.

*
Kirjutasin paberile. Teises toas loeti see kirjutis läbi. Öeldi, et see on minu kõige parem raamat. Mõtlesin, et nad pole kõike lugenud, mul on kõik trükki andmata unenägude kaustikud sellised. Jutus, mille nad läbi lugesid, oli mõeldud Kerstini peale. Teises toas kommenteeriti, et selline, milliseks ma pean Kerstinit, olen ma tegelikult ise, sest Kerstin jätab jutud pooleli, aga mina kirjutan lõpuni.

*
Juunipöörde ajal panid Päts ja tema pooldajad selga loosungitega särgid. Loosungiga nad protesteerisid juunipöörde ühe külje vastu, aga Päts oli siiski nõus võimu üle andma. Praeguseks oli näha, et Nõukogude võim jäi ajutiseks. Ka juunipöörajad panid selga loosungiga särgid, nende loosung oli, et nad lubasid eesti keele säilitada. Uude parlamenti kandideeris ka üks sotsiaaldemokraat, kellest nüüd sain teada, et ta muutus juunikommunistiks ja ei protesteerinud astutavate sammude vastu. Eestlased erinevalt mõne lääneriigi kodanikust häbenesid loosungite seljas kandmist. Pätsi mehed panid loosungitega särgid selga ainult pildistamise ajaks, kui pilt oli tehtud, vahetasid nad need riided jälle ülikondade vastu.

0 vastukaja: