kolmapäev, juuni 05, 2019

Pirukad müügil

Kõndisin koos väikse vennaga oma maja ees. Õpetasin, et kui kajakale tere öelda, siis ta vastab. Meie kõrval maapinnal oli üks kajakas. Ütlesin talle tere ja kajakas ütles vastu. Ütlesin vennale, et ütleski ja nii lähedal.

*
Olime vannitoas. Tahtsime täna söögiks kana valmistada. Tapsime ta ära ja hakkasime tükeldama. Tundus, et kana oli veel elus. Mõtlesin, et see tuleb sellest, et tavaliselt lõigatakse kanal pea otsast, aga meie torkasime ainult noaotsaga kõrri augu. Tükeldasime edasi. Nüüd oli küll kana surnud.

*
Uudistes teatati, et tšetšeenid tahtsid põgeneda lennukiga Kesk-Aasiasse, aga seal viskasid enne maandumist pommi, mistõttu lennuk tulistati alla ja kõik seesolijad said surma. Mõtlesin, et pommi viskamine ei pruugi tõele vastata, see võib olla Venemaa vale. Nägin võitlejate väljaõppelaagrit ja sinna uute õpilaste saabumist. Seal õpetati elu ja surma peale võitlemist, aga uuel saabujal oli naeratus näol.

*
Kõndisin koos Kristeriga mööda teise linna tänavat. Läksime ühte poodi. Krister ostis endale kaupa, mina vaatasin pealt. Mõtlesin, et kui ta on ostmise lõpetanud, siis peaks ise ka midagi ostma. Krister väljus poest ja mind ukse taha ootama ei jäänud. Võtsin riiulilt mitu pirukat, aga ei olnud kindel, kas mul on raha kaasas. Panin pirukad kassakaalule, aga müüja keelas, sest need ajasid moosi välja, ta nõudis, et pirukad tuleb panna paberkotti. Läksin tõin sama riiuli juurest paberkoti ja pöördusin leti juurde tagasi. See oli sisserännanud rahva pood ja müüja maksis mulle tagasi teise maa rahaga. Aga kahtlustasin, et sellist raha ei kehti üheski riigis. Poe omanikud mõtlesid võibolla, et kui nad võltsiksid Eestis käibivat raha, siis saaks ostjad võltsimisest kohe aru, aga nad valmistavad täiesti olematu raha. Seisin leti ääres, mul oli raha letil ja hoidsin sellel käsi peal, et selja taga seisjad seda ära ei varastaks. Selja taga paremal seisja püüdiski raha ära võtta. Keelasin teda. Ta ei saanud raha kätte, aga rebis ühe tüki selle küljest lahti, nii et mult poleks sellist rahatähte enam arvatavasti vastu võetud. Kui vaatasin korraks kõrvale, tõmmati mult selja tagant vasakult üks rahatäht ära. Pöördusin selle poole, kes oli kõige tõenäolisem tõmbaja, nõudsin, et ta annaks raha tagasi. Ta andiski. Mõtlesin, et Tartusse jõudes kontrollin, kas müüjalt saadud raha on valeraha. Selles poes saadi mulle mitut moodi kurja teha, mul ei olnud poeskäimisoskused kõige paremad.

0 vastukaja: