neljapäev, juuni 06, 2019

Universaalne fašism

Vastasin Itaalia teemalise telesaate reklaamile:

Magistriõppe ajal kasutasin erinevate asjade konspekteerimiseks erinevaid meetodeid. Raamatutest võisin kirjutada välja ühe lause lehekülje kohta ja uuritavatest ajalehtedest pika jutu, kummalgi juhul ma ei kippunud panema oma mõtteid kirja enne kui magistritöö puhtandisse. Kahe ja poole 40-realise vihikulehekülje pikkuselt olen ümber kirjutanud näiteks "Päevalehes" 20. juunil 1935 ilmunud kirjutise "Kas faschistlik maailmavaade on eksporteeritav?". Selle esimesed lõigud on järgmised:

"Fachistliku maailmavaadet propageeriva keskuse inspektor dr. Ferrucio Guido Cabalzar andis ühenduses kavatsusega luua Eestisse nimetatud komitee osakonda meie lehe esindajale järgmise seletuse:

"Rooma universaalsuse aktsioonikomitee asutati Rooma Capitolis 1933. a. augustis. Keskkomitee esimeheks on Itaalias väga populaarne kindral, dalmaatslane Coselschi, kes on ühtlasi ka frondisõdurite liidu esimees. Komitee ei taotle mingisuguseid internatsionaalseid sihte, (kuna internatsionaalsus on vastuolus natsionalismiga), vaid puht-universaalseid. Ka pole komitee mingis sidemes faschistliku parteiga, vaid töötab teaduslikul põhimõttel ja täiesti rippumatuna."

Kommenteerin neid lõike praegu:

1) Parandasin ära ühe lehes esineva ilmselge trükivea, milliseid tähistasin tol ajal konspektis kolme joonealuse punktiga.
2) Neid lõike lugedes tuleb meelde kuskilt mujalt loetu, et fašismi varastel aastatel ütles Mussolini, et fašism ei ole ekspordiartikkel, aga hiljem suhtumine muutus.
3) Internatsionaalsuse ja universaalsuse eristamine tundub sõnadega mängimine.
4) Frondisõdurite liidu olemasolu tuletab meelde Eestis tolleks ajaks ametlikult laiali saadetud vabadussõjalaste liikumist, aga Itaalia oma oli ilmselt Esimese maailmasõja veteranide organisatsioon, mille veteranide Eestis organiseerumisest ma pole kuulnud.
5) Teaduslikkusest rääkimine tuletab meelde Helmut Piirimäe ülikooliloengut, kus oli jutuks, et Nõukogude aegses ülikoolis oli kaks ainet mida nimetati teaduslikuks - teaduslik ateism ja teaduslik kommunism.
6) Parteilise ja mitteparteilise fašismi eristamine tuletab meelde, et Nõukogude Liidus kandideeris valimistel kommunistide ja parteitute blokk, muid kandidaate ei olnud. Valmar Adams olevat ennast nimetanud parteituks bolševikuks.

0 vastukaja: