kolmapäev, november 04, 2020

Austria linnad

Mulle kunagi sünnipäevaks kingitud statistikaraamatu järgi reastusid aastal 1971 Austria linnad rahvaarvu alusel järgmiselt: 1. Viin, 2. Graz, 3. Linz, 4. Salzburg, 5. Innsbruck, 6. Klagenfurt. Viini ja Innsbrucki kohta ma olin juba dokumentaalfilme vaadanud, samuti lehitsesin vahepeal raamatut ühtede Innsbrucki taliolümpiamängude kohta. Seal on taliolümpiamängud toimunud kaks korda. Täna otsisin välja ühe üle 20 minuti pika filmi Grazi kohta. Filmi pealkiri ütles, et see on Steiermarki pealinn. Kaardil näidati, et linna asukoht jääb Viinist lõunasse.

Kui Innsbrucki ühes filmis nägin lund ainult mägedes, mitte linnatänavatel, samuti sain kinnitust olümpiaraamatust, et ka olümpiamängude ajal oli lund ainult mägedes, siis Grazi filmis mägesid ei näidatud, aga lumi oli linnatänavatel. Mõnes kaadris küll ainult majakatustel ja pargitud autodel, mitte kõnniteel. Hoolimata talveilmast oli palja peaga kõndijaid, aga oli ka mütsikandjaid. Teiselt poolt söögi tegemise ajal kanti kokamütse siseruumides. Õunu koorides jäeti koor varre kõrval olevasse lohku alles ja koorimiseks kasutatav lai nuga asendav seadeldis ei tundunudki võimaldavat koort lohust kõrvaldada. Turul näidati juustu müümist. Vahepeal põigati sisse kohvikusse või isegi rohkem kui ühte.

Kui Innsbrucki filmis tõsteti kunstistiilidest esile barokki ja rokokood, siis Grazi filmis korrati rohkem kordi, et tegemist on barokklinnaga. Aga näidati ka tänapäevasemat arhitektuuri. Talvel sai rohelust vaadata botaanikaaia hoones ja käidi muuseumis. Muuseumis näidati suurt kollektsiooni raudrüüsid. Mõtlesin, et minu teada raudrüüde hiilgeaeg langes gooti stiili, mitte baroki aega. Kuigi olen näinud raudsärke seljas ka maalidel uusaja tegelaste kohta.

Uusaastapäevadest on tuttavad Viini klassikalise muusika uusaastakontserdid, filmist selgus, et selline muusika kõlab ka Grazis. Näidati tantsijaid, kellest vanemad olid paljamad ja nooremad rohkem riides. Erinevalt Innsbrucki ühest filmist talisporti ei näidatud. Erinevalt Viini filmidest ja Ida-Austria rahvuspargi filmist ei näidatud ka hobuseid. Öeldi, et Graz on ülikoolilinn, aga ülikoolist pikalt ei räägitud. Ühe inimese käel olid tätoveeringud, mis mulle ei meeldinud. Võimalik ka, et need olid maha pestavad joonistused.

0 vastukaja: